Criteriile pentru bursele școlare să fie modificate iar cele de merit să fie din nou acordate de la 8.50 – una dintre solicitările Consiliului Național al Elevilor la întâlnirea care a fost amânată deja de două ori, cu premierul Nicolae Ciucă, programată acum pentru vineri

3.599 de vizualizări
Foto: CNE
Vineri, președintele Consiliului Național al Elevilor, Silviu Morcan se întâlnește la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta despre situația burselor de merit, situație care a stârnit nemulțumirea elevilor. Asta cel puțin teoretic, dacă nu cumva această întrevedere va fi din nou amânată, fiind deja programată fără succes luni și miercuri, în ambele zile elevii fiind înlocuiți cu alte evenimente mai importante.

Săptămâna aceasta, mii de elevi au protestat, potrivit organizațiilor care îi reprezintă. Unii au fost în grevă japoneză, purtând banderole albe la braț pentru a-și arăta nemulțumirea legată de faptul că ministerul educației a decis prin Ordin să majoreze media pentru acordarea burselor de merit, de la 8.50 la 9.50. Alți elevi au ales să poarte negru pentru a protesta.

“Săptămâna aceasta au fost proteste ale elevilor în școli, mii de elevi au tras un semnal de alarmă și avem în vedere proteste de amploare și greve la nivel național și așteptăm să vedem pozițiile părinților și profesorilor. Săptămâna aceasta vom avea o discuție cu ei”, a spus președintele Consiliului Național al Elevilor, Silviu Morcan, într-un scurt interviu acordat Edupedu.ro.

Cel mai probabil un punct de vedere va fi făcut public, vineri, după întâlnirea Consiliului Național al Elevilor de la Palatul Victoria, de la ora 12.

Ce îi va propune Consiliul Național al Elevilor premierului Nicolae Ciucă

CNE va propune modificarea ordinului care stabilește criteriile pentru burse – revenirea la burse de merit pentru 8.50.

“Banii care sunt rezervați în fondul de burse vor fi investiți doar pentru burse și ne-au garantat că dacă până la sfârșitul anului școlar situația cu mediile se va modifica (n.red. dacă mai scade numărul celor care au medii până în 9.50), atunci vor fi modificări și în Ordin, astfel încât toți banii să poată fi cheltuiți până la sfârșitul anului calendaristic. Dar asta nu înseamnă că situația va fi rezolvată neapărat pentru că nu avem garanția că vor coborî media de la 9.50 și vrem să se modifice Ordinul cât de curând, astfel încât la următoarea rectificare bugetară să se poată suplimenta fondul pentru burse și pentru ceilalți beneficiari care nu vor mai avea bursă”, a spus Silviu Morcan.

“Așteptăm să vedem dacă în urma negocierilor va fi media 8.50, noi așa propunem. Așteptăm mediile de pe semestrul I pentru a compara cu mediile de anul trecut din aceeași perioadă, cu acea anomalie de care vorbea dl ministru, cu medii prea mari. Dacă vom vedea că se revine la normalitatea de dinainte, vom face o propunere oficială pentru modificarea ordinului. Facem calcule și dacă se revine la mediile cu un procent similar cu ce era înainte (adică 25% dintre medii erau de 8.50, comparativ cu 50% anul trecut), la aproape un sfert de elevi cu 8.50 vom cere 8.50, daca vor fi mai mulți, atunci vom propune ceva fezabil și pentru ei”, a conchis președintele Consiliului Național al Elevilor.

Citește și: Proteste de amploare și greve la nivel național, după greva japoneză de săptămâna aceasta, anunță președintele Consiliului Elevilor: Luăm în calcul și proteste comune cu profesorii

4 comments
  1. Chesti asta cu bursele vad ca provoaca nelinisti.
    NU confundati bursele de studiu cu cele de merit !
    Inainte de a va pronunta, cititi cu atentie ordinul !
    Elevii nu prea au dreptate cu solicitarile lor de tip populist. Bursa de merit impune totusi o medie mai mare de 8.50. Media de 9.50 sau poate 9 e mai aproape de adevar.
    Ordinul 5870/2021 trebuie insa modificat pentru alte motive. Este facut “pe genunchi”” , ca multe alte ordine. Are in vedere , in primul rand, criteriul pur financiar (sa mai facem ceva economii) si mai putin pe cel juridic, ca sa nu vorbesc de alte criterii.
    Cateva exemple:
    1) Pentru elevii, altii decat cei din clasa a V-a si a IX-a, stabileste drept criteriu : “” au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate/semestru în anul școlar anterior”” -art.8 alin 1 (a) din Anexa.
    Apoi prin alin 3 al aceluiasi articol spune (3) Lista elevilor care beneficiază de bursele de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) lit. a), b) și c) este revizuită semestrial, în funcție de modificările intervenite în situația școlară a elevilor””. Aceste prevederi vor provoca mai mult ca sigur in sistem discutii savanate daca bursa se acorda pe sem II in functie de media din anul anterior sau in functie de media de pe semestrul I (pentru ca ,nu-i asa, situatia scolara se poate schimba). Asta se intampla cand legea e lipsita de claritate, iar cei ce trebuie sa o aplice nu stiu sa o citeasca.
    2) ROFUIP stabileste faptul ca la 10 absente nemotivate se scade un punct la purtare.
    In vechiul ordin bursa era conditionata de media 10 la purtare, era o anumita concordanta cu ROFUIP.
    In noul ordin, intervine un alt criteriu, nu mai e media la purtare. E numarul de absente nemotivate – “cel mult 10 absente nemotivate”” . Analizand cele doua aspecte, se poate observa ca daca ai 10 absente nemotivate (pragul maxim admis) , poti lua bursa, dar vei avea nota scazuta la putare ( la 9).
    Asadar un elev eminent la invatatura, care are 11 absente nemotivate ( se mai intampla) nu va lua bursa. IN schimb un altul, bun la invataura, dar cu abateri disciplinare (nu absente) ce au dus la scaderea notei la purtare la 9, 8, 7 etc. va lua bursa, daca are doar 10 absente nemotivate. Pentru atotstiutori, nu e legal sa pedepsesti abaterile disciplinare printr-o nota mai mica la matematica, româna, fizica etc, daca elevul merita o nota mare la disciplina respectiva. Actele de indisciplina sunct sanctionate prin scaderea mediei la purtare.
    Asadar, un elev destept, dar cu grave probleme de comportament (agresiv, spre exemplu) va avea media scazuta la purtare, dar va putea lua bursa. In schimb, un altul, doar pentru ca a uitat sa-si motiveze o absenta si are 11 si nu 10, nu va lua bursa.
    Si mai sunt si alte exemple.
    Poate ca ministerul trebuie sa-si recunoasca greselile si sa le indrepte. E omeneste sa gresesti. Grav este cand persisti in greseala si te incapatânezi sa nu faci nimic. Din pacate, din ce am observat, ila acest minister sunt multe greseli nerecunoscute si multa rea vointa in raport cu oamenii din propriul sistem.
    Ma tem ca va proceda in stil populist, daca vor ajunge la concluzia ca masura duce la o oarecare scadere in sondaje.
    Politruci ce conduc tara la televizor si cu ochii la sondaje (nu toate profesioniste) !
    NU voi dezvolta asta acum….

  2. Bursa de merit. Bursa de studiu ajuta elevul cu situatie mai precara, dar cu rezultate peste7,50 sa studieze in continuare. Ce bursa de studiu vreti dvs daca nu aveti situatie precara,conform venitului? Nu e de la sine inteles ca daca nu va incadrati inseamna ca nu aveti nocio situatie precara, avand suficienti bani sa va sustineti copilul? E simplu, nu inteleg de unde revolta. Copilul dvs va lua de merit pt rezultate f bune ce nu sunt conditionate de venit.

  3. Nu va supărați un copil în clasa a XII-A care are media 10 pe acest semestru la ce tip de bursa se încadrează?
    Și în condițiile în care ar avea dreptul la o bursa de studiu ce acte ar trebui sa depună???
    Este condiționată bursa copilului de venitul pe cap de om din familie?
    Va rog sa ma lămuriți ca deși copilul are media peste 9.50 din clasa a – IX-A pana într-a XII-A nu a luat niciodată bursa de studiu datorita faptului ca depășim 1300 lei pe cap de om.
    VI SE PARE CORECT???????
    MIE NU!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce declanșează comportamentul cyberstalkerilor. Diana Ioaneș, psiholog școlar: Stalker-ul, la încheierea unei relații, trăiește un sentiment de abandon exagerat de puternic, reiterat pe fondul unui atașament nesigur din copilărie. Care este forma corectă de parenting care poate proteja victimele

Părinții care doresc să-și protejeze copiii de cyberstalking și cyberbullying „ar trebui să încerce să creeze cu propriul copil o relație de încredere, de susținere, și mai ales în adolescență…
Vezi articolul

Viitorul sistem post-Brexit privind migrația se va aplica și studenților români – Ambasada britanică, pentru Edupedu.ro / Cât de mare este interesul românilor pentru studii în Marea Britanie

Noile reguli privind imigrația pregătite de guvernul britanic post-Brexit, anunțate săptămâna trecută, se vor aplica și studenților români dornici să învețe în Marea Britanie începând din 2021, potrivit informațiilor furnizate…
Vezi articolul

Ministrul Muncii, Budăi, după negocierile cu sindicatele profesorilor: Eu sunt un prieten al sindicaliştilor şi cu siguranţă că tot ce au spus şi noi am spus public de la bun început că solicitările dumnealor sunt legitime, dar trebuie să găsim un echilibru

Solicitările sindicaliştilor din Învățământ sunt legitime, dar trebuie să găsim un echilibru, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi, la finalul negocierilor cu liderii celor trei federaţii din Educaţie, scrie…
Vezi articolul