Pas semnificativ în căutarea tratamentelor viabile pentru boala Parkinson, într-o cercetare publicată în Nature și co-semnată de cercetătorul român de la Cambridge Gabriel Balmuș

3.685 de vizualizări
Gabriel Balmus / Sursa: UKDRI.ac.uk
Un cercetător român din Cambridge, Gabriel Balmuș, face parte dintr-o echipă de specialiști de la Harvard University, Cambridge University și compania Mission Therapeutics care a publicat, săptămâna trecută, o cercetare în Nature Communications, privită drept un pas important în căutarea unor tratamente viabile pentru boala Parkinson. 
 • Gabriel Balmuș reprezintă, în cadrul cercetării, Institutul britanic pentru Cercetarea Demenței, din cadrul Universității din Cambridge, Departamentul de Neuroștiințe Clinice al acestei universități, precum și Departamentul de Neuroștiință Moleculară al Institutului de Neuroștiințe din Transilvania – Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al companiei de biotehnologie Mission Therapeutics, articolul Knockout or inhibition of USP30 protects dopaminergic neurons in a Parkinson’s Disease (PD) mouse model (articol ce poate fi consultat integral gratuit) prezintă o posibilă nouă soluție în tratamentul bolii Parkinson. Cercetarea a urmărit blocarea unei enzime numite USP30, implicată în disfuncțiile mitocondriale, procedură cu efecte pozitive în cercetările în modele de șoareci.

Potrivit cercetării, inhibitorii enzimei respective identificați în cadrul acestui demers au potențialul să fie folosiți în tratamentul bolilor ce implică disfuncții mitocondriale.

 • Comunicatul companiei Mission Therapeutics îl citează pe Anker Lundemose, CEO al acesteia, potrivit căruia testele pe subiecți umani, folosind unul dintre acești inhibitori, urmează să înceapă în prima parte a anului viitor.

Potrivit aceluiași comunicat, profesorul Gabriel Balmuș a declarat că “studiul nostru a dovedit că este posibil să îmbunătățim eliminarea mitocondriilor afectate printr-un proces numit mitofagie. Am demonstrat acest lucru prin inhibarea activității USP30 atât în celule atât în cazul șoarecilor, cât și la oameni, ceea ce a dus la o eliminare sporită a mitocondriilor afectate și, drept rezultat, la protejarea neuronilor dopaminergici împotriva efectelor bolii Parkinson, care ar fi determinat, în mod obișnuit, moartea neuronilor. Această cercetare oferă dovezi convingătoare că USP30 este o țintă terapeutică promițătoare pentru boala Parkinson, unde există o nevoie presantă de tratamente modificatoare ale bolii”.


2 comments
 1. Cucu! Bre! Care Cambridge din cele două? Cambridge în Anglia sau Cambridge ân SUA? Ambele sunt vestite prin universitățile lor. În speță, s-ar părea că este vorba despre Cambridge SUA – Massachusets, unde se află vestita Harvard University. Acest Cambridge este lângă Boston, fiind separat de Boston prin râul Charles, foarte mare acest râu, că merg și vaporașe pe el. Acest Cambridge americănesc se fudulește cu mai multe mari universități strălucite, între care celebra Harvard University.

 2. Mulțumim pentru aceasta veste minunata.
  Sper că dl Balmuș nu se va opri aici și va duce la bun sfârșit aceasta descoperire, pentru că această boala este devastatoare și evoluează lent, dar sigur.
  Cu siguranță, aceasta este misiunea dumnealui pe Pământ.
  Tin să-i mulțumesc pe această cale, in numele tuturor bolnavilor de Parkinson.
  Incepând de astăzi, voi fi și mai puternică și plină de speranță, pentru ca știu că în România, s- a descoperit leacul care îmi va da șansa la viața.

  Respect, dle Balmuș !
  Adriana Totan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Cîțu justifică eliminarea transportului gratuit pentru studenți: „Nu există nimic gratuit pe lumea asta”. Legea 96/2006 prevede că parlamentarii au transportul gratuit și nelimitat pe toate categoriile de trenuri

„Nu există nimic gratuit pe lumea asta”, a declarat premierul Florin Cîțu joi seara, în încercarea de a explica motivele eliminării gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul, la clasa…
Vezi articolul