Peste 800 de profesori debutanți care au participat la concursul de acordare a dreptului de practică în Învățământ au lipsit sau au plecat când au văzut subiectele la Definitivat 2023

1.176 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Zwolska | Dreamstime.com
Peste 800 de profesori debutanți care au participat la concursul de definitivare în Învățământ au lipsit sau au plecat când au văzut subiectele, conform datelor anunțate de Ministerul Educației. Miercuri, 19 iulie, au susținut proba 8.008 de candidați.

„Dintre cei 8.485 de candidați cu drept de participare, au fost prezenți 8.008 candidați. Conform metodologiei de concurs, care oferă această posibilitate, 330 de candidați au decis să se retragă din motive personale”, transmite instituția.

Pentru tentative de fraudă au fost eliminați 4 candidați, iar 477 nu s-au prezentat.

Au fost transmise spre centrele de evaluare, în total, 7.674 de lucrări, conform sursei citate.

Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Prin definitivare profesorul depășește stadiul de debutant și poate începe susținerea gradelor didactice și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, potrivit Ministerului Educației.

Subiectele și baremele pot fi consultate mai jos:

Primele rezultate ale examenului se afişează la sediul si pe site-ul unității de învățământ în care s-a desfășurat proba scrisă, la data de 25 iulie. Contestațiile se înregistrează la centrul de examen în zilele de 25 iulie 2023 până la ora 20.00 și 26 iulie până la ora 12.00, conform procedurii.

Rezultatele finale se afişează în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro în data de 1 august 2023.

Disciplinele de examen/specializările cu cel mai mare număr de candidați înscriși în 2023 sunt:

 • învăţământ preşcolar în limba română – educatori (2.668 de candidați)
 • învăţământ primar în limba română – învățători (1.408 candidați)
 • educaţie fizică şi sport (730 de candidați)
 • psihopedagogie specială (400 de candidați).

Foto: © Katarzyna Zwolska | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Definitivat 2023. Peste 8.400 de profesori debutanți susțin miercuri proba scrisă a examenului prin care încearcă să obțină dreptul de practică în învățământul preuniversitar / Sunt 105 discipline de examen

4 comments
 1. 800 din 8800 vi se pare mult? nu e nici 10%

  Mergeti si dati voi examene vitejilor.

  Sa dati si voi la firme examen 4 ore de angajare cu nota peste 7 si definitivare tot 4 ore cu nota peste 8 si mai vorbim. In total sunt deja 8 ore de examen scris, nu mai punem si inspectiile alte 12 ore.

  Dar voi ati dat la firma un interviu regizat cu vecinu de la 5 de 10 minute ca ati avut recomandare de la finu lu’ nasu’ lu’ ticu sau tico in care v-ati laudat despre ce face cainele si ala micu daca l-ai pozat suficient si pus pe facebook.

 2. Adica de ce sa dai definitivatul daca nu ai garantia ca vei si ramane in sistem? adica nu ai garantia titularizarii.

  Ar trebui intai titularizarea si apoi definitivarea cum era mai demult. Daca nu ia definitivatul in cativa ani sa poata fi apoi dat afara. Suplinitorii nu sunt profesori de fapt.

  Dar le-au marit lefurile la debutanti si culmea iau mai mult decat aia cu def si vechime acum. E un motiv sa nu dai definitivatul ca sa ai salar mai mare daca tot nu te poti titulariza prea curand.

 3. Nu mai comentați astia care nu aveți treaba cu învățământul…..nu va luati după mass media, mulți sunteți analfabeți functionali cu acte de la diverse facultăți private,uitati-va la subiecte și rezolvati-le voi,dar habar nu aveți ce înseamnă….asta este realitatea din România profund corupta și plina de tot felul de pupincuriști și neamuri proaste, dacă nu știați, este singurul loc unde te poți angaja la stat pe capul tău,nu Pe pile,relatii….pi….a,sistemul nu este perfect,tot datorita unor factori ereditari în România…tara rurală condusa de analfabeți si tupeiști!

 4. Și mai au așteptări din la copii și profesorii sunt o apă și un pământ. Praf și pulbere! Așa că “stimații” profesori să nu mai aibă așteptări de la săracii copii, pentru că ei nu au nicio vină. Într-adevăr sunt educați de părinți, acasă, dar educația adevărată o capătă de la profesori, dar nici de la acești “distinși” profesori nu au de unde, că sunt pământ de flori. Greva aia, mai bine zis plimbarea aia prin oraș, absolut inutilă, că doar au încurcat traficul prin București, a fost degeaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Clubul Copiilor Cireșarii din București, îngropat în bălării. Ministerul Educației declară că spațiul “va rămâne al copiilor”, după ce va îl va reabilita / Primarul Sectorului 1 dorea să preia administrarea bazei, acuzând că PSD că vrea să pună mâna pe ea

Clubul Copiilor Cireșarii din Sectorul 1 apare acoperit de bălării și în mare măsură abandonat, într-o serie de fotografii puse la dispoziția Edupedu.ro de Ministerul Educației, care administrează această bază…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre noile teste anuale de alfabetizare funcțională: Vom avea informația încă din școala primară și gimnazială în fiecare an, cât să facem intervențiile necesare, să nu mai avem 40% dintre elevi care nu sunt la nivelul funcțional pentru PISA / Ministerul pe care-l conduce are aceste date din 2012 și niciodată nu le-a folosit

Testarea anuală a „alfabetizării funcționale” a elevilor este prevăzută în proiectul legii învățământului, varianta Deca, iar rezultatele la aceste testări nu vor fi folosite pentru a pune note în catalog,…
Vezi articolul