„Proiectul de planuri cadru, în esență, nu a schimbat filosofia procesului de învățare. Totul rămâne centrat pe disciplina de învățământ. Elevul nu apare în ecuație, decât prin falsa oportunitate de a alege niște discipline. În plus, toată dezbaterea se centrează pe introducerea unor ore/discipline care au fost scoase din trunchiul comun”, susțin 300 de profesori, care propun un nou model curricular centrat pe elev și Planuri-cadru bazate pe învățare, nu pe discipline, potrivit unor documente trimise la ministerul Educației și Cercetării și pe adresa redacției.
- Cei 300 de profesori sunt din județele Călărași, Sibiu, Cluj, Iași, Mehedinți si fac parte din echipa proiectului POSDRU MaST Networking, ce sprijina dezvoltarea competențelor cheie de matematică, științe și tehnologii.
Profesorii susțin că educația furnizată după sistemul curricular actual, în care întregul proces este centrat pe un șir de discipline, care niciodată nu compun o imagine completă a realității înconjurătoare, s-a dovedit a nu mai corespunde cu evoluția cunoașterii și a tehnologiilor.
Pornind de la o lecție oferită de fizică, profesorii vin cu propunerea de a muta discuția de pe disciplina de învățământ pe învățare:
„Carlo Rovelli, un eminent fizician contemporan, făcând vorbire despre uimitoarea Teorie a relativității, considerată și la ora actuală ”cea mai frumoasă dintre teorii”, creează o superbă hiperbolă pentru a scoate în evidență geniul lui Einstein: ”El nu a tăiat ușa care nu se închidea, ci a ridicat toată casa” (redare aproximativă). De ce e Teoria Relativității Generale cea mai frumoasă dintre teorii? Pentru că atunci când ai apucat să o înțelegi, totul devine foarte simplu.
Proiectul de planuri cadru, în esență, nu a schimbat mare lucru, de fapt nimic din punct de vedere al filosofiei procesului de învățare. Totul rămâne centrat pe disciplina de învățământ. Elevul nu apare în ecuație, decât prin falsa oportunitate de a alege niște discipline. În plus, toată dezbaterea se centrează pe introducerea unor ore/discipline care au fost scoase din trunchiul comun. Unde se află elevul aici?
Noi facem o propunere simplă și de bun simț: Haideți să ridicăm casa și să nu tăiem ușa!
De ce există școala? De ce obligăm elevul să vină la școală? Pentru disciplina fizică, sau geografie, sau matematică, sau istorie, sau chimie? Categoric, nu. Elevul vine la școală sa învețe! Ce să învețe? Ce consideră societatea, la momentul dat, că îi este folositor pentru viață. Ba, mai mult, specialiștii consideră că această alegație ”ce îi este folositor în viață” e depășită. Și sunt de acord cu ei: ”școala este viața însăși”.
Mă duc la școală să învăț, asta e treaba mea, pentru a mă integra în societatea care e deschisă către mine. Învăț conținuturi și aici apar disciplinele, învăț să operez și aici apare învățarea integrată/inter-,trans-disciplinară, învăț comportamente, atitudini, organizare și aici apare învățarea prin proiecte. Cam asta ar fi filosofia!”
Astfel, în „modelul hibrid”, pe care îl propun, se regăsesc:
- Învățarea pe discipline,
- Învățarea integrată (pe 4 domenii de învățare: Eu și natura, Eu și societate, Eu și tehnica, Eu și dezvoltarea personală),
- Învățarea prin proiecte în cadrul Atelierelor de Inovare și Creativitate.
„Atelierelor de Inovare și Creativitate MaST reprezintă un cadru educațional complet nou în care colective de elevi și profesori-mentori lucrează împreună pe baza unei diagrame Gantt, cu obiective, termene și responsabilități, rezolvând teme de proiect programate sau alese, reprezentând un pas concret al mutării centrului de greutate al procesului educațional de pe conținuturi și evaluări, în sfârșit, pe elev și competențele acestuia”, au explicat profesorii.
Propunerile de planuri-cadru pentru ciclul inferior (clasele IX – X) și pentru ciclul superior (clasele XI – XII) al liceului.


Informații de context despre planurile-cadru pentru liceu 2025
Planurile-cadru pentru liceu vor fi aplicate din anul școlar 2026-2027, în forma care va rezulta după dezbatere, conform declarațiilor conducerii Ministerului Educației și Cercetării. Elevii care sunt acum clasa a VII-a vor fi primii care vor avea orarul făcut pe baza acestor noi planuri-cadru și atunci când vor ajunge la finalul clasei a XII-a, vor susține primul Bacalaureat modificat pe baza actualei legi a educației.
Amintim că proiectele planurilor-cadru se află în dezbatere publică timp de cinci săptămâni. Până pe 6 martie 2025, doritorii pot trimite propuneri și observații referitoare la aceste proiecte pe adresa de email consultare@rocnee.ro.
Procesul de consultare include și patru întâlniri regionale cu prezență fizică, desfășurate în 4 centre universitare din țară, care vor fi urmate de o sesiune online, pe 6 martie, pentru a asigura participarea tuturor celor interesați.
Întâlnirile se vor desfășura în:
- București – 11 februarie 2025;
- Cluj-Napoca – 14 februarie 2025;
- Iași – 25 februarie 2025;
- Timișoara – 4 martie 2025.
14 comments
Nu inteleg cum ati realizat asocierea disciplinelor cu ariile curriculare- Limba română și Matematică-Omul și natură, iar Geografia, care studiază natura în toti anii de gimnaziu, dar și de liceu, nu apare la nicio arie??? Voi, cei care faceti parte din grupurile de lucru pentru planurile cadru, si realizati astfel de asocieri, ati trecut prin școală?
Da, aceste planuri nu țin cont de realitate. Unde este informatica? Cine în ziua de azi nu folosește calculatorul? Cred ca aceste planuri sunt propuse și pentru ca cei 300 de profesori sa justifice proiectul POSDRU pe care ei îl susțin ( Ateliere de Inovare și Creativitate prin Proiecte). Au și ei interesul lor!
Tu te gândești numai la matematică șiprogramare, dar la 85% din copiii care nu au treabă cu matematica și informatica? Ei ce fac? E normal să facă tot 4 ore de matematică pe săptămână și să dea bac tot la matematică? Vorbesc aici de filologie, științe sociale, liceele de arte, sportive, teologie, unde se renunță la orele de specialitate pentru matematică și programare!
Au interesul să aibă salariu marii ITiști concediați de inteligența artificială și să aibă un loc de muncă lși absolvenții de facultăți cu matematică la bază, să se mențină bula preconcepută că matematica-ți pune pâinea pe masă și nimic altceva.
Abia aștept să văd cum o să avem promovabilitate la bac 15% și cum rata abandonului școlar se va tripla pentru că nu se descurcă cu matematica.
A citit cineva manualele de fizica de gimnaziu, bazate, chipurile pe invatarea prin descoperire, unde vor sa epuizeze toata fizica, prin niste continuturi aiuristice, inca de la final de gimnaziu. Parintii si bunicii care au pregatire in domeniile reale sunt socati de ceea ce vad in manuale. Dense in cunostinte si informatie, cu notiuni amestecate, cu pagini mari unde nu mai este niciun centimetru patrat liber, sunt o masura a reformei pe care o parcurgem. Rolul profesorului este cu atat mai mare in acest caz, sa selecteze, sa aiba capacitatea de a transmite adaptate la nivelul de dezvoltare mental si in ce priveste cunostintele acumulate anterior de elevi.
TOTUL este centrat pe elevi! Cine sunt cei care isi permit sa faca afirmatii generalizatoare jignitoare? Bsnuiesc ca daca te duci la ei, nu predau lwctiile, ci le pun copiilor niste slide-uri pe tabla. Am spus ca nu mai scriu, dar ma revolta acest tip de afirmatii. Daca nu reactionam, sa nu credeti ca suntem prosti si lipsiti de constiinta profesionala. Nu, suntem satui de opiniile acestor genii, care ne sunt livrate mereu ca exemple. Profesorul modern are rolul de facilitator al invatarii. Nu toate teoriile, continuturile, sunt accesibile elevilor, fara predarea profesorului, care trebuie sa fie moderna, nu sa lipseasca cu desavarsire.
De acord cu comentariile de mai sus. Propunerea este reducționistă și pornește de la câteva premise ce nu au fost demonstrate: că elevii învață cu toții la fel, că nu există licee vocaționale, că formarea pe baza concatenării mai mult sau mai puțin relevante de discipline îi va ajuta pe elevi într-o lume în care formarea ulterioară este, din motive obiective, disciplinară. În plus, că așa ceva să funcționeze ar trebui schimbate elemente de legislație care nu sunt proprii MEC. Ca acest proiect să fie viabil, ar trebui schimbate foarte multe și, că în cazul propunerii făcută de minister, nu se bazează pe date din teren (experiența personală a autorilor, cu siguranță pozitivă, nu poate fi extinsă la ansamblul sistemului fără o analiză serioasă. Adevărat, nici propunerea MEC nu este una bazată pe date. În fapt, este reluarea unei variante de planuri cadru circulată mai demult (la un moment dat erau 4 propuneri făcute simultan).
În sfârșit, cineva care vede lucrurile cum trebuie.
Vor scoate tot ce înseamnă ore de specialitate din licee vocaționale, sportive, industriale, pedagogice, teologice etc. pentru a le înlocui cu matematică și programare pe calculator… Orele de specialitate vor fi 1-2 pe săptămână la clasă… Deci totul teoretizat.
Mai rău -se va da bacul la matematică la ORICE profil. Asta va reduce rata de promovabilitate la 25-30% celmult și va ridica rata abandonului școlar, pentru că nu toți se vor descurca la matematica avansată…
Atunci ce rol mai au specializările? E nevoie de specializări. De exemplu, matematica unde ar intra aici? Nu te poți specializa pe matematică cu 3 ore. La fel și cu informatica, 1/2 ore sunt prea puține pentru specializare. Momentan se fac 1 și apoi 4, dar liceul poate avea clase intensive.
Nu am lucrat în domeniu asa ca îmi cer scuze dacă inoportunez. oricum nu ma pot abtine: nu are nici un rost sa infiintam clase intensive de informatica sau de orice altceva.De la un absolvent de liceu ar trebui sa te aștepți sa citească și sa înțeleagă, sa facă niște calcule absolut necesare pentru viata,sa știe de unde sa ia niște date și sa știe cu aprox cum sa le folosească.Plus ceva cultura generala.In rest este treaba scolii de după liceu( aici cu 2 ramuri:10 clase și 12 clase).În a ceste scoli postliceale se face intensiv informatica,electrica, sudura, strungari,tâmplărie, frizerie.Trebuie sa fie strict interzis sa practici orice meserie dacă nu ai licență de la aceste scoli postliceale.In momentul când angaje,I o lucrare,sau o echipa răspunde cu licenta. Desigur, vor fi mai scumpe dar nu vor fi Dorei.
Specializările ar trebui făcute de la calsa a 7-a. La a 6-a aș face o oră de chimie și una de fizică, să vadă copiii cum sunt și atât.
De la a7-a ar trebui redusă la 2 ore sau scoasă complet și copiii să-și aleagă ce vor să facă, să-ș- aleagă 2-3 ore de fizică, 2-3 de chimie etc.
Iar au fost lansate niște planuri cadru care să enerveze pe toată lunea după ce au mai fost lansate unele mai înainte care nu s-au aplicat. Ar putea să vi le băgați pe undeva și pe acestea.
La Om și natură este introdusă Limba română, iar Biologia cu Istoria la Om și dezvoltare personală? Logica acestor asocieri nu o văd!
In România sunt vreo 40 de specializări la liceu, cu diferențe mari între ele, necesare și binevenite. Din ce vedem aici, propunerea e sa punem toți elevii de liceu pe un singur calapod, ceea ce e reductionist și ineficient. În plus, propunerea, deși susține un princiu modern de arhitectura curriculara – transdisciplinaritatea, e simplista și nu propune nimic nou, în afara unor formulări ambigue sub care nu se întrevede ceva concret. Ce înseamnă om și tehnica? Plus, pierde din vedere niște competente de baza pentru viitor, precum competența digitala. Invățarea bazata pe proiecte e o treaba folosita deja de vreo 70 de ani – nimic nou, se folosește ca metoda didactică și la noi, dar nu poate fi principiu de modelare. Ce vedem aici este tema unui cursant mediocru la cu curs de PBL. Totuși, alegeți sa scrieți despre el, în loc sa întrebați niște oameni serioși despre acest subiect.
Da, e o propunere bună în perspectivă, cu condiția să fie după ce se schimbă conținutul manualelor dar din acest proiect lipsesc două discipline vitale care fac legătura între toate și creează integrarea pe care o doriți, profunzimea și principiul creativității dar și a responsabilității morale: LOGICA ȘI FILOSOFIA. Dincolo de faptul că orice altă disciplină, dacă realmente este de actualizat, trebuie să adauge o singură lecție de tip “filosofi care au fundamentat disciplina respectivă”, o oră independentă de logică în clasa a 9-a este necesară, iar filosofia, dacă este deja anticipată la nivelul celorlalte discipline, și dacă se iese din obsesia “doar materiile de bacalaureat contează”, încă este în regulă filosofie în clasa a 12-a.
Totul este gândit în bătaie de joc…. Se presupune că toți pot învăța la fel sau pur și simplu cei care nu pot face matematică, fizică, informatică sunt dați la o parte și nu contează, deci 85% din elevi automat vor fi excluși sau vor fi trecuți numai pentru a avea o diplomă de 12 clase și nu vor lua bacul în veci din cauza matematicii obligatorii.
Se desființează toate celelalte tipuri de învățământ, cu excepția celui de tip matematică-informatică? Nu mai avem industrial, teologic, artistic, sportiv, filologie, științe sociale, etc.?
Ce am ajuns? Proștii lumii? Sau „merge și așa”?