Planuri-cadru liceu 2025. Profesorul Silviu Evi cere 2 ore de sport pe săptămână: Nu au dreptul copiii noștri să desfășoare o activitate ordonată în școală? Trebuie să meargă pe bulevard?

393 de vizualizări
Foto: Channey – Unsplash.com
Silviu Evi, profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, a cerut ca elevii de liceu să aibă 2 ore de sport pe săptămână. „Nu au dreptul copiii noștri, inclusiv ai dumneavoastră, să desfășoare o activitate ordonată în școală? Trebuie să meargă pe bulevard?”, a spus acesta. Declarațiile au fost făcute la o dezbatere privind viitoarele planuri-cadru pentru învățământul liceal, eveniment organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ miercuri, 5 martie, la Colegiul Național „Sf. Sava“.

„Există o lege a educației fizice și sportului în România. Se numește Legea educației fizice și suportului și care spune, în articolul II, domnule secretar de stat și domnilor de la Minister, că educația fizică și sportul sunt activități de interes național. Cu o oră pe săptămână, probabil că educația fizică este o oră de mare interes național. Dacă împărțiți cele 50 de minute la cele 5 zile pe săptămână, o să constatați că acești copii ar avea la liceu 10 minute în fiecare zi. Luați în calcul că se îmbracă, că se dezbracă, că îi trimitem spre celelalte ore de curs. (…)”, a precizat cadrul didactic.

În cadrul dezbaterii, Silviu Evi a întrebat reprezentanții Ministerului Educației dacă știu câți elevi sunt cu scutiri medicale:

„Încarcă educația fizică orele de curs? Un distins coleg vorbea că de mult timp spune că, la educație fizică, copiii n-ar trebui să primească note. Ce se întâmplă cu „respins”, „admis”? Repetă anul că n-au venit la ora de educație fizică? Știți câți copii sunt cu scutiri medicale și dumneavoastră nici măcar nu luați în discuție că ar trebui (mai multe ore de educație fizică – n.red)?”

Aceasta a vorbit despre necesitatea alocării a două ore de sport pe săptămână:

„Nu ne mai uităm că în Uniunea Europeană ce spun colegii mei este mai mult decât adevărat: nu există mai puțin de 2 ore pe săptămână. Nu vorbim de trunchiul comun sau mai puțin comun. Nu au dreptul copiii noștri, inclusiv ai dumneavoastră, să desfășoare o activitate ordonată în școală? Trebuie să meargă pe bulevard? Acolo economisim? După alea 6 ore de curs, e mai bine să petreacă în stradă încă 2 ore, în loc ca una din ore să o mai alocăm pentru educație fizică? Și vorbesc aici probabil și de arte, și de muzică. (…)”

În noiembrie 2024, Ligia Deca, ministru al Educației la acea vreme, a declarat, într-un interviu pentru adevărul.ro, că din discuțiile cu profesorii de sport „pare că a scăzut fenomenul scutirii de sport”. „Copiii, în ultima vreme, vin la sport, participă, se înscriu. Și aici există o o contribuție foarte importantă și a cluburilor sportive școlare, care oferă posibilitatea copiilor să facă sport gratuit, sub îndrumarea unor profesori, antrenori”, a spus aceasta.

Iată ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar în privința elevilor scutiți de efort fizic:

Articolul 112 – „(1) Elevii scutiți de efort fizic au obligația de a fi prezenți la orele de educație fizică și sportBeneficiarilor primari scutiți medical pe parcursul unui întreg an școlar nu li se acordă calificative/note și nu li se încheie media la această disciplină, respectiv, media anuală se calculează fără media de la această disciplină.

(2) Pentru elevii scutiți medical pe parcursul unui întreg an școlar, profesorul de educație fizică și sport consemnează în catalog, la rubrica respectivă, “scutit medical în anul școlar”, specificând totodată documentul medical, numărul și data eliberării acestuia. Documentul medical va fi atașat la dosarul personal al elevului, aflat la secretariat.

(3) Pentru elevii scutiți medical, pe o perioadă determinată în timpul anului școlar, profesorul de educație fizică și sport consemnează în catalog, la rubrica respectivă, “scutit medical în anul școlar, începând cu data de:…până la…”, specificând totodată documentul medical, numărul și data eliberării acestuia. Documentul medical va fi atașat la dosarul personal al elevului, aflat la secretariat.

(4) Beneficiarilor primari scutiți de efort fizic la orele de educație fizică și sport, pe o perioadă determinată în timpul anului școlar, li se încheie media la această disciplină, pentru anul școlar respectiv, numai dacă au obținut anterior perioadei de scutire, cel puțin 2 calificative/note. În caz contrar, acestor elevi nu li se încheie media la această disciplină și, respectiv, media anuală se calculează fără media de la această disciplină.

(5) Elevii scutiți medical nu sunt obligați să vină în echipament sportiv la orele de educație fizică și sport, dar trebuie să aibă încălțăminte adecvată pentru sălile de sport. Absențele la aceste ore se consemnează în catalog.

(6) Pentru integrarea în colectiv a beneficiarilor primari scutiți medical, în timpul orei de educație fizică și sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea în vedere recomandările medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ținerea scorului etc.”

Despre calificativele la Sport

În ianuarie 2023, Edupedu.ro a scris că au fost eliminate din proiectul Legii învățământului preuniversitar calificatele la sport, muzică și desen. În proiectul lui Cîmpeanu, elevii erau notați la disciplinele menționate cu următoarele calificative: „admis” sau „respins”. 

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța în luna august 2023 că vor fi înlocuite calificativele „admis”/„respins” cu “Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient”: „Reprezentanții Ministerului Educației au concluzionat că numărul de burse de merit acordate elevilor este mult prea mare (…) și au decis introducerea calificativelor la disciplinele pe care le considerau “răspunzătoare” de creșterea mediilor generale, acestea nemailuându-se în calcul”, comunica la acea vreme.

Reamintim că, în luna iunie 2022, ministrul Educației propunea acordarea de calificative „admis/respins” la muzică, desen, educație fizică, în gimnaziu, ca o rezolvare pentru „goana după note”, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Ministerului Educației. 

Consiliul Național al Elevilor a propus, în aprilie 2022, desființarea notelor pentru Desen și Sport și înlocuirea acestora cu calificative.

În august 2020, problema introducerii de calificative la aceste discipline, între care era inclusă și religia, a fost pusă oficial la nivelul Ministerului Educației. EduPedu a publicat atunci în exclusivitate faptul că se pregăteau schimbări majore la gimnaziu, în noile planuri-cadru, prin eliminarea notelor pentru Religie, Muzică, Desen și Sport.

Citește și:
noiembrie 2024 – Ligia Deca: Ceea ce m-a bucurat în discuțiile mele cu profesorii de sport este că, din spusele lor, pare că a scăzut fenomenul scutirii de sport
ianuarie 2023 – Calificativele la Sport, Muzică și Desen au fost eliminate din proiectul de lege, varianta Deca – surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai sunt 70 de școli în țară cu toalete în curte, anunță ministra Educației, Ligia Deca, după ce în aprilie erau peste 220. Vor primi bani pentru modernizare 50 de școli, celelalte sunt pe terenuri private sau deja în alte programe

Mai sunt 70 de școli în țară cu toalete în curte, anunță ministra Educației, Ligia Deca, în conferința de presă de după ședința de Guvern, miercuri. 50 dintre școli vor…
Vezi articolul

Lucian Bode, despre acuzațiile de plagiat și teza de doctorat: Cu toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat-o mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți / E publică la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională

Lucian Bode a transmis că îi va da în judecată de acum încolo pe toți cei care vor spune că și-a secretizat teza de doctorat, din cauză că lucrarea este…
Vezi articolul

Consilierul ministrului Educației, Radu Szekly, nu este în conflict de interese fiind și co-fondator al Școlii Româno- Finlandeze de la Sibiu, potrivit Agenției Naționale de Integritate

Funcția de consilier al ministrului Educației nu este în incompatibilitate cu cea de co-fondator al unei școli private, transmite Agenția Națională de Integritate într-un răspuns cerut de Edupedu.ro. Școala Româno-Finlandeză…
Vezi articolul