Platforma “YTM” pentru îndrumarea în carieră, pusă la dispoziție de Universitatea de Vest din Timișoara – test de orientare vocațională și consiliere

3.317 vizualizări
Foto: captură site
Yes Timișoara (acronim YTM) este un site pus la dispoziție de echipa Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al UVT și își propune să ajute adolescenții în găsirea unei filiere potrivite pentru aptitudinile și preferințele lor profesionale. Testul se completează online, iar rezultatele sunt primite pe mail, alături de sfaturi și orientări.

Ca elev de clasa a XI-a, sunt vizat și m-a interesat o experiență de acest tip; astfel am ales să testez platforma și să văd în ce constă, etapele, pașii de urmat, rezultatele finale.

Pentru rezultate cât mai precise, este indicat să fie date răspunsuri sincere, oneste.

Precum arată indicațiile creatorilor, pentru a putea completa chestionarul, este necesară crearea unui cont pe platformă unde se cer date precum clasa și județul în care învăț, iar apoi se trece la verificarea mail-ului introdus. Din link-ul din mail, se ajunge la pagina de introducere și salvare a unei parole, următorul pas fiind redirecționarea la pagina propriu-zisă a contului și a testului.

Ajuns în pagina de test care se deschide în alt tab, am putut schimba limba, probabil a butoanelor din cadrul testului, din engleză în română, fiind nevoie ulterior să accept termenii și condițiile site-ului gazdă care a făcut posibilă susținerea chestionarului.

Primul set de întrebări este legat de trăsături comportamentale, reacții și apreciere de sine. Al doilea punctează aptitudinile cognitive: întrebări pe marginea unor texte cu informații sau date matematice, majoritatea împreună cu grafice consultative. Aici, probabil, ai nevoie de o ciornă. Ultima parte constă în cerințe bazate pe interese ocupaționale: de exemplu, mi-ar plăcea să croiesc logo-ul unei companii? Înainte să trimit răspunsurile, mi s-a indicat că pot să le revizuiesc prin săgeata înapoi din pagină. Butonul TRIMITE centralizează datele spre procesare. Putem închide fereastra.

Întors în pagina principală YTM, chiar dacă progresul poate apărea 0%, după câteva refresh-uri, pagina anunță că răspunsurile sunt în analizare și că voi fi notificat curând pe e-mail despre ce a rezultat.

update: Întors în mail, notificarea a apărut după aproximativ două minute. Link-ul din mail duce în pagina unde accesez rezultatele: “Află mai multe despre rezultatele tale ->”. De acolo, “Descarcă rezultate” începe descărcarea unei arhive .zip de aproximativ 2 MB cu două documente .pdf:

  1. Raport de personalitate, cu analize, descrieri și sugestii de meserii, un raport solid conform sincerității răspunsurilor date;
  2. Raport de interese, de asemenea cu analize și sugestii detaliate, legate de încadrarea în tipologiile realist, investigativ, artistic etc., cu procentaje privitoare la potrivirea personală cu anumite meserii și cu referință la COR (Clasificarea ocupațiilor din România).

Ambele au în vedere și specifică nivelul de studii necesar fiecărei ocupații, codul CAEN și aptitudinile cele mai des întâlnite.

Captură site

De menționat este faptul că progresele testului sunt salvate automat chiar dacă se iese din fereastra YTM deschisă în browser. Un avantaj al acestei resurse este că Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al UVT este dispus să ofere îndrumare în alegerea unei facultăți potrivite prin contact la ccoc@e-uvt.ro – pentru o prealabilă ședință cu unul dintre consilieri.

Terminarea testului a durat circa 18-20 de minute, cu răspunsuri gândite și reale. Timpul necesar, final, cu tot cu reflecție și citirea materialelor .pdf, este de aproximativ o oră – o oră și jumătate.

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Centrul de prevenire antidrog din Mureș și Inspectoratul de Poliție propun o disciplină opţională în şcolile din județ – Educație pentru siguranță – pentru combaterea consumului de droguri şi bullyingului

Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Mureş, comisar de poliţie Ion Aleodor Roman, şi coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisar şef de poliţie Gabriela…
Vezi articolul