„Prima platformă de știință cu participarea cetățenilor” din România, lansată luni de Universitatea Babeș-Bolyai

1.022 de vizualizări
Sursa: UBBCluj.ro
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, luni, o platformă de știință cu participarea cetățenilor, ce reunește proiectele și activitățile UBB care implică cetățenii în procesul de cercetare. Instituția spune că este prima platformă de acest fel din România, ea având rolul „de a stimula implicarea cetățenilor în proiectele universității și în inițiative proprii, ajutați de cercetători.

Platforma precizează că „cetățenii au posibilitatea de a selecta proiecte de care sunt interesați și de a găsi unelte simple și eficiente prin care să se implice, vor putea să își manifeste interesul pe termen lung, astfel încât să poată fi contactați eficient de fiecare dată când apar proiecte noi de interes.

În momentul lansării acestui instrument, platforma reunea 15 proiecte, implicând 29 de cercetători și 34 de cetățeni.

Printre proiectele incluse:

  • Eutopia_Health – cetățenii sunt invitați să spună ce cred, printr-un sondaj, despre sănătate, mediu și nuriție, pentru a ajuta echipa de cercetători să „înțeleagă mai bine provocările din domeniul sănătății”
  • REThink – „joc terapeutic care utilizează cercetarea psihologică”
  • Butterfly Monitoring Project, proiect internațional
  • Monitorizarea problemelor de mediu cu ajutorul Informațiilor Geografice Voluntare (cu implicarea comunităților locale)
  • O cercetare despre reducerea risipei alimentare

Lista completă – aici

Potrivit inițiatorilor, implicarea cetățenilor este importantă în proiecte ce influențează calitatea vieții:

  • „În contextul actual al provocărilor cu care se confruntă societatea, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor și în procesele de planificare și monitorizare a factorilor care ne influențează calitatea vieții devine din ce în ce mai importantă. Cercetarea cu participarea cetățenilor este o modalitate de implicare activă a populației în procesele științifice și de colectare a datelor, permițând o colaborare strânsă între specialiști și comunitate. Prin implicarea directă a cetățenilor, cercetările devin mai accesibile și mai relevante pentru comunitatea locală, reflectând mai bine nevoile și preocupările acesteia. Această abordare colaborativă poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea de soluții inovatoare și durabile la nivel local, promovând în același timp educația și conștientizarea comunității”.

1 comment
  1. O initiativa laudabila. Ar trebui si Univ.Bucuresti dar si ASE sa demareze asemenea proiecte. De exemplu, registrul spatiilor verzi se poate face in fiecare sector cu implicarea voluntara ai cetatenilor, arondati pe cartiere. Fiecare voluntar sa primeasca o tableta cu instructiuni de lucru si unde sa inregistreze date si o ruleta de 5 m. Tabletele ulterior donate scolilor din rural cu probleme sociale di de bani. In 5-6 luni ( aprilie- septembrie) in fiecare cartier se poate face acest registru apoi datele insumate pe sector. Verificare ulterioara prin sondaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Strategia Asociației Internaționale a Universităților de digitalizare a învățământului superior, realizată în coordonarea vicepreședintelui IAU, Remus Pricopie, prezentată la a 91-a întâlnire a boardului organizației

Asociația Internațională a Universităților (IAU) își va prezenta strategia de digitalizare a învățământului superior, realizată în coordonarea vicepreședintelui IAU, Remus Pricopie, la cea de-a 91-a întâlnire a boardului organizației, ținută…
Vezi articolul

50 de cercetători pot accesa burse în valoare totală de opt milioane de euro, anunță Ministerul Cercetării. Beneficiarii trebuie să fie doctori și să aibă certificat “Seal of Excellence” – condițiile complete

50 de cercetători, cetățeni ai Uniunii Europene, pot accesa burse individuale de cercetare acordate prin Planul Național de Redresare și Rezistență (PNRR), în valoare totală de 8 milioane de euro,…
Vezi articolul