Primele didactice și profesionale pentru 2.000 de profesori și angajați din Învățământ, întârziate de 6 luni, vor fi alimentate „în zilele următoare”, anunță federațiile sindicale. Sumele pot fi cheltuite până pe 31 august

20.015 vizualizări
Foto: © Anna Sadovskaia | Dreamstime.com
Peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească banii pe acestea „în zilele următoare”, transmit federațiile sindicale într-o adresă obținută de Edupedu.ro. Banii ar fi trebuit virați încă din luna octombrie, adică acum jumătate de an.

Reprezentanții organizațiilor profesorilor susțin că disfuncționalitățile au apărut din cauza „modului în care s-a desfășurat punerea în aplicare a prevederilor acestei ordonanțe (n. red. OUG 58/2023), într-un timp foarte scurt”.

„S-au depistat multe cazuri în care sumele virate nu au fost cele prevăzute de ordonanță, urmând a se remedia și această problemă”, mai scrie în aceeași informare comună, care poate fi consultată mai jos în articol.

„Modul în care s-a desfășurat punerea în aplicare a prevederilor acestei ordonanțe, într-un timp foarte scurt, a condus la apariția unor disfuncționalități. Până în momentul de față au fost operate peste 20.000 de corecturi (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP uri greșite etc.).

De asemenea, peste 2.000 de persoane au primit cardurile și nu au fost alimentate, asta din cauza faptului că nu a fost respectat fluxul și nu au fost asumate datele comunicate. Această problemă se va remedia în zilele următoare”, transmit FSE „Spiru Haret” și FSLI.

Precizările vin în contextul în care, în urmă cu două săptămâni, încă erau profesori care n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum informa Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.

  • Marți, 12 martie, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației și au fost discutate mai multe aspecte, printre care și faptul că unele carduri cu prima didactică de 1.500 de lei n-au ajuns la profesori. Situația este asemănătoare și în privința personalului administrativ.

Săptămâna trecută, inspectoratele școlare județene / al Municipiului București au primit o adresă de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), ”prin care a fost solicitată reanalizarea bazei de date cu privire la personalul aflat în activitate în anul școlar 2022/2023, termenul limită de transmitere a acestor date fiind 26.03.2024. Până la această dată (n. red. 27 martie, data informării sindicatelor), doar 11 inspectorate școlare au răspuns adresei (n. red. a MIPE)”.

Este ultima dată când se mai pot face corecții pentru persoanele omise sau cu date greșit transmise

„Solicităm liderilor sindicatelor afiliate să atenționeze conducerile unităților de învățământ și pe cele ale inspectoratelor școlare că aceasta este ultima dată când se mai pot face corecții și completa listele cu persoanele omise. 

De asemenea, atragem atenția că sumele primite pe carduri pot fi folosite până cel târziu în data de 31 august 2024”, au mai transmis reprezentanții federațiilor sindicale în adresă.

În conformitate cu prevederile OUG 58/2023, până la sfârșitul acestui an școlar, aproximativ 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri, este altă precizare din informarea FSE „Spiru Haret” și FSLI.

Context. Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.

Pentru justificarea celor 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci doar o declarație pe propria răspundere privind corelarea dintre produsul/serviciul achiziționat și „nevoia didactică individuală specifică”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Pentru prima de cariera didactică sunt eligibile cheltuieli precum achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul investițiilor și proiectelor europene Adrian Câciu.

FOTO DOCUMENT Informarea comună FSESH și FSLI din 27.03.2024:
Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Cine primește cardul de carieră profesională

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 prevede că personalul nedidactic care a fost în activitate în anul școlar 2022-2023 va primi în luna octombrie prima de carieră profesională de 500 de lei. 

Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”

Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, nexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de aceste carduri.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Articolul 4 – (1) Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

(1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.

(1^2) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.

(2) Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.

(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”.

Foto: © Anna Sadovskaia | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Prima de carieră didactică de 1.500 de lei n-a ajuns la toți profesorii, deși banii trebuiau dați încă din octombrie 2023. Sunt și carduri care n-au fost încărcate cu sumele corecte, potrivit sindicatelor din Educație
Circa 10% din cardurile de carieră profesională, de 500 de lei, pentru personalul administrativ din școli, încă nu au fost încărcate / Banii ar fi trebuit primiți în luna octombrie, potrivit legii
UPDATE Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG a fost adoptat în ședinta de Guvern
Cardurile de primă didactică și „respectul” față de profesori. Pe lista actualizată a magazinelor apar, printre altele, farmacii, hoteluri și agenții de turism
Unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei / Până vineri, școlile din Buzău trebuie să trimită inspectoratului școlar corecțiile – document
OFICIAL Pentru cei 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci o declarație pe propria răspundere
SURSE Până vineri, școlile au de completat o machetă cu datele corecte ale profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei

7 comments
  1. De ce nu se respectă legile în România? Am fost activ în anul școlar 2022-2023 și nu am primit cardul… Și mie mi-a distrus sistemul telefonul, laptopul… cu predarea on-line… când nu am beneficiat de absolut nimic din partea Școlii… Dacă ne-am pensionat la termen, men nu mai are nicio obligație??? La fel cum o lege votată în perioada în care am fost activ până la 31.08.2023, se aplică de la 01.09.2023, când devin pensionar, și nu mai beneficiez de Prima de pensionare prevăzută în Lege. Discriminare pe față!!!

  2. 6 luni intarzaiere???!!!! E jenant. Eu am primit la două săptămâni distanță de colegi din cauza Postei Romane și tot consider că ar merita dați în judecată. Din cauza întârzierii am pierdut atunci Black Friday și am dat din buzunar aproape aceeași suma, adică încă 900 de lei. Foarte urâtă gestionare a fondurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bugetul Ministerului Cercetării și Inovării va atinge 1% PIB în 2024, promit premierul Ciucă și ministrul Burduja, la Gala Cercetării Românești / Anul acesta bugetul Cercetării a rămas sub 0,2% din PIB

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Cercetării și Inovării Sebastian Burduja au reluat promisiunea de majorare a bugetului cercetării. În cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești cei doi oficiali au…
Vezi articolul

Studenții și cercetătorii care pregătesc elevi olimpici internațional vor putea primi și ei premii în bani, în funcție de medaliile câștigate – proiect de Hotărâre de Guvern / În prezent primesc stimulente doar profesorii, pentru cea mai mare din distincțiile obținute

Cercetătorii și studenții, dar și „alte categorii de personal” vor putea primi premii în bani pentru medaliile obținute de elevii pe care îi pregătesc la competițiile internaționale, prevede un proiect…
Vezi articolul