Recorduri de înscrieri la admitere au fost anunțate anul acesta de mai multe universități din țară / Psihologia, studiile economice, medicina și IT&C, cele mai căutate domenii

10.407 vizualizări
Sursa: TUIASI
Universitatea din București, Academia de Studii Economice sau Universitatea Transilvania din Brașov se numără printre instituțiile de învățământ superior care au anunțat, în ultima săptămână, recorduri de înscrieri la admitere, în 2023. Psihologia a atras cei mai mulți candidați la Universitatea din București, dar și la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, dar și la universitatea brașoveană, fiind totodată al doilea cel mai căutat domeniu la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Studiile economice, pentru care ASE anunță record de candidați, sunt pe primul loc ca număr de înscrieri la admitere și la UBB.

Un nou record de înscrieri a fost anunțat și de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, unde concursul de admitere a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, rectorul acestei instituții oferind date comparative doar pentru ultimii doi ani (despre situația înscrierilor la universitățile de medicină – detaliat aici).

  • Amintim că, anul acesta, potrivit datelor anunțate de Ministerul Educației, au reușit la Bacalaureat un număr de candidați similar cu cel din anii trecuți: 94.000 din totalul candidaților,, în ușoară creștere față de 2022 (91.332) și 2021 (88.591), dar mai mic decât în 2020 (95.470).

Dintre principalele universități din țară care au prezentat date preliminare sau finale despre admitere, au invocat un număr “record” de înscrieri sau un număr maxim de candidați înscriși pentru perioade extinse de timp:

  • Universitatea din București: Aceasta a anunțat “cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 14 ani”. Datele parțiale prezentate săptămâna trecută de UB (circa 44.000 de înscrieri), sugerau o creștere de peste 42% comparativ cu sesiunea de vară a admiterii de anul trecut. Concurența medie la nivelul universității era de 7,15 înscrieri pe loc bugetat, la studii de licență.
  • Academia de Studii Economice din București: Și aceasta a anunțat, încă de la mijlocul lunii, un “record de candidați înscriși”, apreciind că “peste 11% dintre absolvenții de colegii și licee la nivel național au ales” ASE. Instituția menționa peste 10.000 de candidați înscriși la programe de licență.
  • UMF “Carol Davila” din București: A anunțat “un nou record al numărului de candidați” – 3.844 la studii de licență, cu câteva sute mai mult decât în 2022 și 221, potrivit datelor prezentate într-un comunicat de rectorul Viorel Jinga.
  • Universitatea Transilvania din Brașov: “Admiterea din acest an a adus din nou (…) un număr record de candidați la toate programele de studii – licență și masterat”, afirmă și această universitate, care menționează 12.151 de candidați la studii de licență.
  • Universitatea Tehnică Ghe. Asachi din Iași: Instituția anunța, cu o săptămână înainte să se încheie procesul de înscrieri, că “au fost înregistrate deja recorduri”, menționând numărul înscrierilor la Automatică și Calculatoare (1.080 candidați), unde se înregistrează “cea mai mare cifră înregistrată vreodată”.
Psihologia – în top la București, Cluj, Brașov, Iași

Studiile de psihologie sunt pe primul loc sau – în cazul UBB – pe locul secund din punct de vedere al atractivității la multe dintre universitățile care au anunțat date privind înscrierile la admitere. 

Astfel, potrivit datelor parțiale anunțate de Universitatea din București săptămâna trecută, la această instituție cea mai mare concurență se înregistra la specializarea Psihologie-Științe Cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, cu 36,89 candidați / loc bugetat și la specializarea Psihologie de la aceeași facultate (19,12 candidați / loc bugetat). Comparativ, concurența medie la nivelul UB era, conform datelor preliminare, de 7,15 candidați pe loc bugetat, la studii de licență 

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care include și studii de științe economice, care atrag cea mai mare concurență, Facultatea de Psihologie și Științele Educației a fost a doua cea mai căutată facultate, cu 2.602 dosare.

Dar specializarea Psihologie din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației a atras cei mai mulți candidați și la Universitatea Al. I. Cuza din Iași (7,18 candidați pe loc bugetat, dar și la Universitatea Transilvania din Brașov, unde la această specializare erau 38 de candidați pe loc fără taxă.

Interes major și pentru științe economice și IT&C

Studiile economice sunt, de asemenea, în topul preferințelor celor care s-au înscris la admitere anul acesta. Pe lângă ASE, care a anunțat record de candidați, la Universitatea Babeș-Bolyai cea mai căutată facultate a fost cea de Științe Economice și Gestiunea afacerilor, cu 2.831 de dosare (cu peste 200 mai multe decât la Psihologie).

  • ASE București a anunțat peste 10.000 de candidați la studiile de licență, dintre care circa 9.400 pe locuri cu frecvență, iar restul – la învățământul la distanță și cu frecvență redusă. Instituția a avut o ofertă de peste 7.000 de locuri, dintre care aproape jumătate finanțate de la bugetul de stat.

La Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Științe economice și Administrarea afacerilor a fost a treia cea mai căutată facultate, cu aproape 1.800 de dosare, după cea de Psihologie și cea de Medicină.

Informatica și tehnologia informației sunt alt domeniu de maxim interes la universitățile românești generaliste:

  • La Universitatea din București, specializarea Tehnologia informației de la Facultatea de Matematică și Informatică a fost a treia cea mai căutată (18,41 candidați/loc), după Psihologie (Facultatea de Psihologie și Științele Educației) și Spaniolă (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine).
  • La UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică și Informatică a fost a treia cea mai căutată, cu 1.700 de dosare depuse.
  • La Universitatea Al.I. Cuza Iași, Informatica economică (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor) a fost a doua cea mai căutată specializare, cu 6,6 candidați pe loc.
  • Tot la Iași, Facultatea de Automatică și Calculatoare a fost și cea mai căutată facultate la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, înregistrând 1.080 de candidați – “cea mai mare cifră înregistrată vreodată”, după cum a precizat instituția în datele preliminare privind înscrierile.
  • Și la Universitatea Transilvania din Brașov, studiile de profil s-au situat pe locurile 4-5 în interesul candidaților la admitere, cu peste 1.000 de candidaturi la Facultățile de Matematică-Informatică sau Știința calculatoarelor.
Citește și:
Concurență de peste 1,4 candidați pe loc la admiterea în facultățile de Medicină din București și din țară / Examenele au loc duminică, 23 iulie

1 comment
  1. poate ca le da de gandit domnilor din educatie faptul ca e concurenta mare la psihologie…nu de alta dar circula zvonul ca se gandesc sa elimine psihologia,logica de la liceu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sprijin financiar de 300 de lei pe lună pentru elevi de liceu și 330 de lei pe lună pentru studenți, prevăzut în apelul „Primul student din familie”. Liceele și Universitățile pot depune proiecte până pe 31 mai 2024

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat apelul „Primul student din familie”, în care unitățile de învățământ și universitățile pot depune proiecte care să includă măsuri de tip „punte” în…
Vezi articolul

Foarte puțini dintre copiii ucraineni merg la școală în România: raportul guvernamental privind refugiații enunță probleme și provocări, dar șchioapătă la capitolul soluții / Acțiunile României, raportate la modelul german

Numărul mic de copii ucraineni înscriși ca elevi sau audienți în școlile românești, comparativ cu totalul celor sosiți în țară, este una dintre principalele provocări enumerate în recentul raport dedicat…
Vezi articolul