Rectorul universității care verifică teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, generalul Dorin Pleșcan, este fostul șef de cabinet al acestuia, propus pentru avansarea în grad chiar de Ciucă / A ajuns rector printr-o modificare a regulilor solicitată indirect de Ministerul Apărării, condus atunci tot de Nicolae Ciucă

9.276 de vizualizări
Foto: Grigore Popescu – Agerpres
Rectorul Universității Naționale de Apărare Carol I, generalul Dorin Corneliu Pleșcan (57 de ani), este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă (54 de ani), pe vremea când acesta era șef al Statului Major. Mai exact, funcția a fost deținută de Pleșcan, pe atunci colonel, în perioada ianuarie 2015 – iunie 2016, potrivit CV-ului acestuia. Este prima legătură dintre cei doi generali despre care se știe. De asemenea, printre primele lucruri pe care le-a făcut Ciucă, în momentul în care a fost numit ministru al Apărării pe 4 noiembrie 2019, a fost să îi propună președintelui Klaus Iohannis înaintarea la gradul de general de brigadă (cu o stea) a colonelului Pleșcan. Astăzi, Universitatea condusă de Dorin Pleșcan trebuie să-i analizeze teza de doctorat a premierului, despre care jurnalista Emilia Șercan a scris că ar fi plagiată.

Pe 28 noiembrie 2019, Iohannis a semnat decrete pentru avansarea în grad a zeci de persoane în cadrul Ministerului Apărării, al serviciilor și altor structuri ale statului. Lista completă poate fi consultată pe presidency.ro. Printre noii generali din armată s-a numărat și Dorin Corneliu Pleșcan.

Potrivit legislației în vigoare, înaintările în grad ale generalilor sunt făcute de președintele României la propunerea ministrului Apărării.

Articolul 45, din Legea 80/1995 prevede: „Acordarea gradelor și înaintarea în gradele următoare se fac după cum urmează:

a) gradele de general și amiral în activitate și în rezervă, în timp de pace și în timp de război, prin decret al Președintelui României, la propunerea ministrului apărării naționale, după consultarea colegiului ministerului”.

Foto: UNAp

Pleșcan a ajuns rector al Universității de Apărare Carol I pe 1 decembrie 2019, la două zile după ce a fost avansat la gradul de general cu o stea, fără să aibă doctorat și fără să fi predat până la acel moment, potrivit CV-ului acestuia. Iar alegerea s-a făcut printr-o interpretare a unei prevederi din Legea educației și printr-o modificare a metodologiei interne a UNAp, solicitată indirect chiar de Ministerul Apărării, unde ministru era Nicolae Ciucă, potrivit unei investigații gândul.info.

Concret, sunt două căi prin care o persoană poate ajunge rectorul unei universități, ambele prevăzute de articolul 209 din Legea Educației:

  1. pe baza unui concurs public, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, conformă cu prezenta lege; sau
  2. prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților.

Art. 210, alineatul 4) din Legea Educației prevede că: „la concursul de ocupare a funcției de rector pot participa personalități științifice sau academice din țară și din străinătate care, pe baza audierii în plenul senatului universitar nou ales, au obținut avizul de participare la concurs din partea acestuia”.

Fiecare universitate are o metodologie proprie prin care se fac numirile de rectori. În cazul Universității Naționale de Apărare, regula până la finalul anului 2019 a fost că pot candida „ofițeri activi având minim gradul de colonel, din universitate sau din afara acesteia” și să dețină „cel puțin titlul de lector universitar sau de cercetător științific de gradul III”.

Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerea generalului Pleșcan în funcția de rector, criteriile au fost modificate, mai scriu jurnaliștii de la gândul.info, iar condiția privind experiența didactică ori de cercetare a fost eliminată, potrivit noii metodologii.

Valentin Dragomirescu, prorectorul Universității și unul dintre semnatarii metodologiei modificate, a declarat pentru gandul.ro la vremea aceea că metodologia a fost modificată la solicitarea Ministerului Educației care a trimis o adresă în acest sens. „Ne-au trimis o hârtie prin care ni s-a cerut să modificăm criteriile de alegere a rectorului, pentru că ar excede legii. Senatul Universității s-a întrunit și s-a modificat metodologia. Dar cel mai bine ar fi să vorbiți cu președintele Senatului, pentru că eu nu știu mai multe, nu am citit documentul”, a declarat Dragomirescu pentru gandul.ro.

Directorul general al Direcției Generale Învățământ Universitar din cadrul Ministerului Educației, Daniela Burghilă, l-a contrazis, însă, pe Dragomirescu: „A fost o solicitare venită de la Ministerul Apărării Naționale prin care ni se cerea în mod explicit să stabilim criteriile pentru desemnarea funcției de rector. (…) Le-am spus că Legea Educației spune că rectorul este și comandant, iar ocuparea funcției de comandant se face în funcție de criteriile stabilite de Ministerul Apărării. Noi nu ne putem pronunța cu privire la criteriile militare. Din punctul de vedere al Legii Educației, legea nu pune interdicții cuiva. Condiția cu privire la deținerea unui titlu științific ar putea fi, deci, restrictivă. Sigur, asta nu înseamnă că oricine de pe stradă poate candida pentru funcția de rector”, a spus Burghilă atunci.

Foto: UNAp

Ciucă a declarat la vremea aceea, în legătură cu numirea fostului său șef de cabinet în funcția de rector: „Vă rog, să nu faceți legături care nu sunt relevante, domnul general a fost șeful meu de cabinet până în anul 2016, ulterior și-a făcut proiecția de carieră cum a considerat mai bine. Ca atare, vă rog să judecați dumneavoastră care ar fi motivul de conexare! Referitor la celelalte date, nu am cunoștință și vă rog să întrebați la cei care sunt îndrituiți să vă răspundă la astfel de întrebări”.

Ce scrie în CV-ul rectorului Universității Naționale de Apărare

CV-ului lui Dorin Corneliu Pleșcan arată că acesta a absolvit cursurile Liceului militar de la Cîmpulung Moldovenesc în 1983. A urmat apoi cursurile Școlii militare de ofițeri activi din Sibiu (1986).

În 2007 a absolvit Facultatea de comandă și stat major din cadrul Universității Naționale de Apărare.

În perioada ianuarie 2015 – iunie 2016 a fost șef de cabinet al lui Nicolae Ciucă, pe atunci, șef al Statului Major General.

În 2017 a studiat la National War College, SUA.

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat după o investigație a jurnalistei Emilia Șercan. Oficialul a reacționat, spunând că a respectat prevederile legale în vigoare la momentul susținerii tezei. Ciucă a dat un comunicat prin intermediul biroului de presă al Guvernului în care susține că „am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020”.

Nicolae Ciucă este doctor în Științe militare cu teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care a susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp).

Citește și:
Emilia Șercan, în scandalul tezei de doctorat a premierului Ciucă: CNATDCU este singura instituție în măsură să emită verdicte privind titlul de doctorat, nu Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), unde a cerut premierul o analiză a tezei
Fostul rector al Universității de Apărare, de la care ar fi copiat premierul Ciucă în teza de doctorat, spune că putea folosi o altă metodă: Să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia și presupun că e și acum
Prima reacție a președintelui Iohannis la acuzațiile de plagiat aduse premierului Ciucă: Orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este binevenit / Iohannis anunță că nu mai vorbește pe subiect până la o decizie finală
Nicolae Ciucă, răspuns la acuzația de plagiat: Am inițiat solicitarea de verificarea a tezei de doctorat de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat
VIDEO Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiatul lui Victor Ponta în campania din 2014: „Oriunde în lume un politician prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”
Teza de doctorat a premierului Ciucă va fi verificată de Comisia de etică a Universității Naționale de Apărare, anunță instituția: Au fost inițiate demersurile legale
Pressone: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Printre sursele copiate se numără alte două teze de doctorat / Ciucă: Teza a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv
Cât mai rezistă premierul – doctor Ciucă după scandalul de plagiat? Efectele politice ale unei afaceri pe care PNL o vrea îngropată prin controlul televiziunilor ca în anii ’90
Funeriu, replică pentru Ponta: Instanța a decis că eşti plagiator / Ciucă să fie verificat de CNATDCU
Cât a câștigat Nicolae Ciucă din sporul de doctorat / Calculele G4Media pe baza declarațiilor de avere

2 comments
  1. Domnul ministru al educatiei Sorin Cimpeanu trebuie sa ii ceara demisia rectorului Universitatii de Aparare Carol 1 pe generalul Corneliu Dorin Plescan in cazul lucrarii de plagiat al premieruui Nicolae Ionel Ciuca.Coalitia PSD-PNL-UDMR si minoritatile vor vota demisia premierului si votarea in Comisia juridica a Parlamentului trimiterea in judecata la Directia Nationala Anticoruptie a premierului Ciuca.Poate asa Romania poate rasufla de un mandat scurt .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației a trimis corpul de control la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, după o sesizare care acuză posibile nereguli și abuzuri ale rectorului Lucian Georgescu și ale actualei conduceri

Conducerea Universității “Dunărea de Jos” din Galați este acuzată că ar fi format “un grup infracțional organizat” într-o sesizare anonimă trimisă, cu câteva săptămâni în urmă, mai multor instituții ale…
Vezi articolul