Rezultate Rezidențiat 2023. La medicină au promovat 4.482 de candidați, după scăderea pragului prin ordin de ministru. Cu prag de 65%, ar fi promovat cu 786 mai puțini

74.918 vizualizări
Rezultate Rezidențiat 2023. Domeniul medicină
Ministerul Sănătății a publicat clasificarea finală a candidaților care au susținut Concursul Național de Rezidențiat – sesiunea 19 noiembrie 2023. La medicină au promovat 4.482 de candidați, după scăderea pragului prin ordinul de ministru de pe 21 noiembrie. Aplicând pragul de 65% ar fi promovat doar 3.696 de candidați.

Urmează repartiția candidaților. Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face în zilele de 26, 27 și 28 noiembrie 2023 prin teleconferinţă, conform https://rezidentiat.ms.ro/. 

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ministerul Sănătății a revenit la pragul de 60% răspunsuri corecte pentru alegerea unui post, ca în anii anteriori, după ce anul acesta fusese aprobat pentru prima dată pragul de 65%.

Examenul de Rezidențiat din noiembrie 2023 în cifre:

S-au înscris la concurs 10.194 de candidați. Dintre aceștia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru medicină dentară și 2.130 pentru farmacie.

Sunt 4.327 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 551 pentru medicină dentară și 412 locuri și posturi pentru farmacie.

La medicină generală au promovat 4482 de candidați. Aceștia au obținut peste 561 puncte, punctajul minim de promovare.

La medicină dentară au promovat 1877 de candidați. Punctajul minim de promovare a fost 561

La farmacie au promovat 1602 de candidați. Punctajul minim de promovare a fost 547.

Cel mai mare punctaj la medicină a fost obținut de un candidat din județul Constanța, 936 de puncte, la medicină dentară de un candidat din județul Cluj, 935 puncte și la farmacie de un candidat din București, 912 puncte. 

Clasificarea finală a candidaților, conform Ministerului Sănătății
Repartiția candidaților care au promovat examenul de Rezidențiat – sesiunea 19 noiembrie 2023

Programul de desfășurare a repartiției va fi:

  • duminică, 26 noiembrie 2023 – în intervalul 9:00 – 12:30 – domeniul medicină dentară
  • duminică, 26 noiembrie 2023 – în intervalul 13:00 – 15:30 – domeniul farmacie
  • duminică, 26 noiembrie 2023 – în intervalul 16:00 – 21:00 – domeniul medicină
  • luni, 27 noiembrie 2023 – în intervalul orar 9:00 – 21:00 – continuare domeniul medicină
  • marți, 28 noiembrie 2023 – începând cu ora 9:00 – continuare domeniul medicină
  • Lista locațiilor în care se organizează repartiția

Pentru buna desfășurare a procesului de alegere a locurilor și posturilor scoase la concurs:

  • Candidații sau împuterniciții acestora sunt rugați să aibă asupra lor un act de identitate în termen de valabilitate; împuterniciții vor avea asupra lor și procura notarială.
  • Candidații sunt rugați să respecte cu strictețe toate regulile și circuitele create de organizatori pentru accesul în sala în care se organizează repartiția – Nu poate fi depășită capacitatea sălii și va fi respectată distanțarea impusă de organizatori !
  • Accesul în sala în care se organizează repartiția se va face în ordinea clasificării finale. Pe măsură ce candidații au ales, părăsesc sala pe traseul indicat de organizatori pentru a permite accesul următorilor candidați.
  • Însoțitorii candidaților nu au voie să intre în sala de repartiție.
  • Însoțitorii sunt rugați să respecte cu strictețe indicațiile date de organizatori / personalul de supraveghere.
  • Pentru evitarea aglomerației în zona locației de repartiție, candidații sunt rugați să se prezinte la locație cu aproximativ 1 oră înainte de ora estimată pentru a alege loc/post.
  • Pentru informarea candidaților Ministerul Sănătății va pune la dispoziția acestora în zilele repartiției un site web public pe care pot urmări evoluția repartiției, cu actualizare în fiecare minut.
  • Potrivit metodologiei de concurs “Candidaţii sau împuterniciţii acestora care nu sunt prezenţi la data, ora şi locul fixate pentru alegerea postului ori a locului în specialitate şi a centrului de pregătire pierd drepturile conferite de concurs.”

Precizarea Ministerului Sănătaţii pentru candidaţii de la Domeniul Medicină care doresc să aleagă loc în specialitatea chirurgie orală și maxilo-facială: 

În conformitate cu prevederile Ordinului 1509/2008 cu modificările și completările ulterioare, acești candidați trebuie să dețină licență în medicină și licență în medicină dentară/stomatologică. La momentul alegerii vor prezenta obligatoriu comisiei de alegere cele 2 licențe în original și copie SAU copii legalizate ale celor două licențe. Copiile / copiile legalizate vor rămâne la comisie.

Citește și:
BREAKING Modificări la Rezidențiat 2023: Ministerul Sănătății se răzgândește și revine la pragul de 60% răspunsuri corecte pentru alegerea unui post, ca în anii anteriori, după ce anul acesta a aprobat pentru prima dată pragul de 65%
Ministerul Sănătății a publicat grilele corecte de la Rezidențiat 2023 / Contestațiile se depun până pe 20 noiembrie, ora 16:00. Acestea pot viza întrebările de concurs, corectarea lucrărilor sau organizarea
Rezidențiat 2023. Peste 10 mii de candidați sunt așteptați duminică la concurs / Repartizarea pe săli pentru cele 6 centre universitare din țară
Peste 10 mii de candidați s-au înscris la Rezidențiat 2023. Grila corectă se afișează în ziua concursului, pe 19 noiembrie, începând cu ora 16.00
Regulile la Rezidențiat 2023 au fost publicate în Monitorul Oficial. Alegerea unui loc sau post este condiționată de un punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim
Condițiile de admitere la Rezidențiat 2023 se înăspresc prin creșterea pragului minim la 130 de întrebări cu răspuns corect, față de 120 cât era anul trecut – proiect / Propunerea invocă „ridicarea nivelului de selecție“, deși a mai fost o încercare similară eșuată în 2022, când 600 de locuri au rămas neocupate
8 octombrie 2022 – Schimbare istorică la Rezidențiat. Pragul de admitere urcă la 65%, potrivit unui proiect de metodologie publicat de Ministerul Sănătății / Asta înseamnă răspunsuri corecte la cel puțin 130 de întrebări, în loc de 120 cum era până acum
12 octombrie 2022 – Pragul de admitere la examenul de rezidențiat rămâne la 60%, anunță Ministerul Sănătății, în urma unei consultări a studenților / Un proiect lansat acum o săptămână prevedea creșterea lui la 65%, adică la 130 de răspunsuri corecte față de 120

10 comments
  1. Solicităm astfel ca autoritățile competente să analizeze și să ia măsuri pentru extinderea locurilor disponibile în programul de rezidențiat în medicina dentară și farmacie, în conformitate cu nevoile actuale și cu scopul de a asigura îmbunătățirea sistemului de sănătate din țara noastră.
    Cerem să nu fim discriminați față de cei de la medicina generală și vrem rezolvarea discrepanței dintre numărul candidaților înscriși la examenul de rezidențiat și numărul de locuri scoase de către Ministerul Sănătății.

    1. nu a zis Rafila că cei de la dentară pot lucra și fără rezidentiat! Problema e unde să lucrezi de aceea cei mai mulți caută să lucreze afară după 6 ani de studiu că nu au făcut o facultate la frecventa redusă! Nu sunt sprijiniți de nimeni așa că cea mai mare realizare a lor e să plece din țară!

  2. Tin sa mentionez anumite aspecte:
    – in timpul anilor de studiu , unii colegi isi aranjau examenele/ licentele sau si le cumparau ca sa aibe timp mai mult pentru a invata la rezidentiat fata de restul care se chinuiau si nu aveau timpul necesar pentru a studia la rezidentiat
    – bibliografia pentru rezidentiat nu intra in programa noastra de la facultate ( degeaba imi zice la ginecologie ca goma sifilitica este caracterizat stadiului 3 al sifilisului cand in cartea de rezidentiat intra la stadiul 2 si in plus nu am studiat toate patologiile )
    – ar trebui alocate locuri si posturi speciale pentru cei care vor sa isi schimbe specializarea
    – ar trebui ca acest concurs sa se organizeze in luna ianuarie/februarie pentru ca toti absolventii sa apuce sa invete pentru acest concurs sau macar sa existe 2 sesiuni
    – schimbarea regulilor in timpul jocului nu au fost de bun augur …daca tot ati schimbat , corect ar fi sa ramana valabil pentru totdeauna si sa suplimentati locuri pentru a doua sesiune.

  3. Asta arata penibilitatea fabricilor de doctori. Jos cu rectorii economisti. Este momentul ca studenții sa mai învețe si carte. Acesti doctori au dat jumatate din teste la prima vedere. Sunt doar penibili.
    Ca medic si ca pacient ma îngrozesc de ce va urma. Este un examen picat de facultatile de medicină.

  4. Penibil si destul de cumplit. Ma intreb cati pacienti care se vor bucura de asistenta unor asemenea semi-(sau full-)impotenti profesional vor avea mai mult de suferit, pana la moarte, eventual, in loc sa aiba de castigat ? Matematic, se poate evalua, la un nivel de precizie acceptabil (daca am dispune de date statistice suficiente), dar nu asta ne intereseaza acuma, ci neputinta autoritatilor de a oferi sistemului sanitar un nivel mai inalt de pregatire a celor nou veniti. Nu cumva asta este o dovada clara a declinului rusinos al eticii universitare (coruptie pt imbogatire) ? Ba tocmai asta asta este !

    1. Ca un absolvent de Medicină țin sa va anunț ca examenul nu arata doar cine poate toci cel mai bine cele 3 cărți imposibile.Noi dam din toate domeniile chiar dacă nu ne plac sau nu o sa ne întâlnim vreodată cu ele.Ce învățăm în facultate nu e la fel de detaliat ca și in acele cărți și și pe lângă ca avem și sesiuni și versuri și laboratoare,licență avem de tocit si miile de pagini din alte cărți anume cele de la rezidentiat.
      E ușor sa va dați cu părerea la niște rezultate dara sa va dați seama că pentru nota 6 care este pragul un student a răspuns corect la 120 de întrebări din cele 200 care sunt făcute din mii de pagini.Invit oricând sa încercați sa participați la acest examen ca să vedem dacă va mențineți aceeași părere.

      1. Ma tem ca nu pot accepta observatia dvs. si mai ales argumentul despre miile (sic!) de pagini pe care trebuie sa le invatati in facultate. Ma indoiesc ca sunt mii de pagini, iar pe de alta parte nu vad cum poti pretinde ca stii medicina atata vreme cat nu inveti tot ceea ce ti se cere…si nu vi se cere prea mult in comparatie cu, sa zicem, ce li se cere medicilor “rezidenti” in SUA. Eu pornesc de la constatarea unui medic de familie despre doi reidenti pe care i-a indrumat in CMI-ul sau, care rezidenti nu stiau cum se asaza corect mansonul tensiometrului pe bratul pacientului. Mii de pagini ? A cunoaste raspunsul corect doar la 120 de intrebari din 200 este de-a dreptul ingrijorator. De ce ati tinut sa deveniti medic ?
        In fine, daca exista chiar si numai cativa candidati care au putut raspunde la mai multe intrebari, sa zicem 80-90% (poate chiar 100%), ei cum de au putut ?

  5. generatia cu creierul spalat . Când ai 936 din 1000 și ceri anonimat inseamna ca nu te bizui pe tine , inseamna ca vei ramane un anonim toata viata .
    generatie de fricoși stresati de imagine și atat
    păcat de munca lor și de stresul îndurat
    in plus statul ar trebui sa scoata posturi pt acesti oameni . se folosește de ei 5ani , e rupere pe rezidenți și pe urma .. șomeri

    1. Punctajul maxim posibil este 950, nu 1000.
      Prea multe persoane nu știu să aplice regula de 3 simplă. Măcar învățați matematica de bază din gimnaziu înainte să vă dați cu părerea despre examenul de rezidențiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate” – Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai / Fragmentele identificate cu problemă de tip plagiat reprezintă 2.95% din teză și “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat”, dar aceasta “nu schimbă concluzia” privind plagiatul

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” în cazul tezei de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru…
Vezi articolul

LIVE VIDEO TEXT Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: La titularizare, 97% dintre contestații s-au soldat cu schimbarea notei inițiale / Nu va fi modificat nimic din regulamentul și metodologiile CNATDCU / 10 nereguli identificate la ARACIP

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține la această oră o conferință de presă în care, după cum a anunțat luni, urmează să facă o serie de anunțuri cu privire la “probleme”…
Vezi articolul

Universitatea Babeș Bolyai va implementa ghidul antidiscriminare, după ce o studentă a semnalat afirmații rasiste și misogine dintr-un manual: „Victime care precipită declanșarea acțiunii răufăcătorului – femeia care umblă seara prin locuri puțin frecventate și are o costumație provocatoare (…) în aceste cazuri, o parte din vină aparține victimei”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a transmis într-un comunicat de presă că a luat notă de comentariile critice ajunse în spațiul public în legătură cu limbajul utilizat într-un suport de…
Vezi articolul