Rezultatele de la simularea la Evaluarea Națională 2025 publicate de Ministerul Educației arată o scădere de aproape 10 puncte procentuale la limba română și de aproape 30 puncte procentuale la matematică, față de rezultatele de anul trecut, a notelor egale sau peste 5. Pe de altă parte, anul acesta, mai mulți elevi au obținut multe note egale sau peste 5 la matematică, față de proba de limba română. Astfel, 64% dintre elevii de clasa a VIII-a care au dat simularea la limba română au luat nota 5 sau peste (103.629 elevi), spre deosebire de 71,97% (115.879 elevi) în cazul probei de matematică. De precizat, nota 5 la Evaluarea Națională nu reprezintă o notă de trecere, ci doar un prag de notare.
- La simularea pentru Evaluarea Națională din 2024, peste 135.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au obținut nota 7 la Matematică.
- La simularea din 2023, circa 120.000 de elevi de clasa a VIII-a nu luau nota 7 la Matematică (72% dintre ei).
Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale din acest an arată o creștere a notelor egale sau peste 5 la matematică de la 42% (în 2024) la aproape 72% (în 2025), iar la limba română o scădere de aproape 10 puncte procentuale (de la 73,98% în 2024 la 64%) față de anul trecut.
Pe de altă parte, anul acesta, mai mulți elevi au luat note peste 5 la simularea Evaluării Naționale la proba de matematică, spre deosebire de proba limba română, arată rezultatele publicate de Ministerul Educației. La matematică s-au prezentat la probă cu 879 mai puțini elevi comparativ cu proba de limba română.
Astfel, 64% dintre elevii de clasa a VIII-a care au dat simularea la limba română au luat nota 5 sau peste (103.629 lucrări), spre deosebire de 71,97% (115.879 lucrări) în cazul probei de matematică, conform datelor oficiale.
Peste 35% dintre elevi au luat sub nota 5 la limba română și 28%, la matematică.
8,81% dintre lucrări la limba română au fost reevaluate, un procent mai redus față de sesiunea de anul trecut (11,39%), menționează Ministerul Educației.
La matematică, doar 0,1% dintre lucrări au fost reevaluate anul acesta față de 0,25% în 2024, mai precizează ministerul.
La limba și literatura maternă anul acesta au fost reevaluate 4,8%, față de 8% anul trecut.
Au fost implicați în procesul de evaluare 13.785 de profesori evaluatori, după cum urmează:
- Limba română: 6.913;
- Matematică: 6.367;
- Limba maternă: 505.
„La nivelul celor 3.581 de centre în care s-a desfășurat simularea, peste 12.000 de profesori asistenți au asigurat scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică. Platforma a funcționat în parametri optimi pe întreaga durată a simulării”, precizează Ministerul Educației.
Rezultatele la Limba și literatura română și Matematică, de la simularea pentru Evaluarea Națională 2025
I. Limba și literatura română
Număr lucrări evaluate: 161.883
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 103.629
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 64,01%.
Distribuția notelor pe tranșe este următoarea:


II. Matematică:
- Număr lucrări evaluate: 161.004
- Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 115.879
- Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 71,97%
Număr note mai mari sau egale cu 5: Distribuția notelor pe tranșe este următoarea:


III. Limba și literatura maternă
Număr lucrări evaluate: 9.607
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 8.566
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 89,16%
Distribuția notelor pe tranșe este următoarea:


Acuratețea evaluării
Evaluarea lucrărilor s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat. În acest context, lucrările au fost distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.
Conform metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluatori, nota finală fiind obținută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare și cea mai mică).
Din acest punct de vedere, față de sesiunea similară a anului trecut, se remarcă o creștere semnificativă a acurateței evaluării:
- 8,81% lucrări reevaluate la limba și literatura română anul acesta, față de 11,39% în 2024;
- 0,1% lucrări reevaluate la matematică anul acesta, față de 0,25% în 2024
- 4,8% lucrări reevaluate la limba și literatura maternă anul acesta, față de 8% în 2024.
Distribuția lucrărilor reevaluate la simularea din acest an este următoarea:

Comunicarea rezultatelor
Rezultatele probelor scrise ale simulării EN VIII se comunică individual, nu prin afișare.
Rezultatele au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București și sunt în curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ atât sub forma cataloagelor cu notele finale, cât și sub forma borderourilor asociate fiecărei evaluări.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.
Informații de context
Profesorii au terminat mai devreme de corectat lucrările la simularea Evaluării Naționale, cu „o desfășurare de forțe impresionantă”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul conferinței de presă de pe 27 martie.
Profesorii vor primi borderourile de notare de la lucrările elevilor de a VIII-a care au sustinut Simularea pentru Evaluare Națională 2025, pentru a discuta lucrările cu elevii de la clasă, a declarat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației și Cercetării (MEC) Sorin Ion, pentru Edupedu.ro, pe 24 martie.
Acest lucru înseamnă că profesorii de la clase vor avea acces la punctajele acordate de profesorii evaluatori din țară care au notat lucrările elevilor scanate, din platforma de corectare digitalizată, pentru fiecare item în parte. O procedură similară a existat și la simularea de EN VIII 2024.
Ce subiecte au primit elevii la simularea pentru Evaluare Națională 2025
Subiecte Română – simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2025. Poezia „Trezire” de Lucian Blaga, unul din textele de la prima vedere / „Crezi că, odată ce ai făcut o alegere, este bine să îți păstrezi opțiunea, indiferent de situație?” – au avut de argumentat elevii. La subiectul al II-lea, cerința a fost să prezinte mesajul poeziei
- Rezolvarea la Limba română, simulare Evaluare Națională 2025. Profesorul Cătălin Zaman: Subiecte mai grele decât anii trecuți. Am rezerve despre textul literar, poezia lui Lucian Blaga, și mă gândesc la colegii din mediul rural
- Baremele de corectare și notare pentru Limba română, simularea Evaluării Naționale 2025, publicate de Ministerul Educației
Subiecte Matematică – simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2025. La problema de geometrie în spațiu, ultimul item, elevii au avut un tetraedru regulat
- Rezolvarea subiectelor la Matematică, simulare Evaluare Națională 2025. Profesorul Mădălin Ghiuler: La prima vedere, subiectul pare foarte aerisit și chiar banal. Problemele de geometrie plană nu sunt deloc simple
- Baremele de corectare și notare pentru Matematică, simularea Evaluării Naționale 2025, publicate de Ministerul Educației
2 comments
Și bineînțeles că “profesorul e de vină”, nu? Altceva nou nu mai găsiți, dragi tovarăși și pretini?!…
Tara ne vrea prosti. Aici ar fi principala cauza, dar daca e sa privim si din alte perspective pot fi si urmatoarele cauze, consecinte de la nepasarea politica:
1. Profesorul poate sa fie de vina pt ca nu e motivat de salariu/nu e implicat / nu e competent
2. Elevul – depinde de educatia de acasa si acolo intram in alte nuante de influente: mediul din care provine
3. Parintele neimplicat/absent, cel care crede ca banii dicteaza si crede ca oricine e vinovat sau cel care crede ca scoala nu e benefica si mai bine munceste sa scoti bani.