România, ultimul loc în UE în privința studiilor superioare. 73% dintre elevii dintr-un program al World Vision ajung la facultate, de trei ori mai mult decât media națională

1.033 de vizualizări
Foto: World Vision România
România se află în 2020 pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința tinerilor de 25-34 de ani care au absolvit o facultate, cu un procent de 25%, după Italia (29%) și Ungaria (31%). Peste 73% dintre elevii din programul educațional „Vreau în clasa a 9-a” derulat de Fundaţia World Vision România au fost admiși anul acesta la facultate, potrivit unui comunicat al organizației. 

Procentul este de trei ori mai mare decât media națională a absolvenților de studii superioare, conform datelor publicate de Eurostat anul trecut.

Specializările preferate de absolvenții programului „Vreau în clasa a 9-a” sunt:

  • Agronomie;
  • Automatică, Calculatoare și Electronică;
  • Drept;
  • Științele Educației;
  • Litere;
  • Medicină;
  • Postliceală Sanitară;
  • Științe economice;
  • Subofițeri poliție/Academia de Poliție;
  • Teologie.

De asemenea, în topul universităților preferate de elevii din programul derulat de World Vision s-au situat: Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Facultatea de Medicină din Craiova.

“Rezultatele de la admiterea la facultate a elevilor din programul „Vreau în clasa a 9-a” ne arată că tinerii își doresc să învețe și fac acest lucru dacă au susținerea necesară atât din punct de vedere financiar, cât şi al dezvoltării personale care excede învăţarea formală”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. Aceasta a mai spus că vor continua activitățile cu elevii de liceu din mediul rural.

Pe primele locuri în UE în ceea ce privește procentul de tineri absolvenți de învățământ universitar se află Luxemburg (62%), Irlanda (59%) și Cipru (59%). Media europeană era anul trecut de 40%, iar ținta Uniunii Europene este ca în 2030 să ajungă la un procent de 45% tineri absolvenți de studii superioare.

Programul „Vreau în clasa a 9-a” a ajutat în anul școlar 2020-2021 peste 800 de elevi de liceu din mediul rural, dintre care peste 200 au dat anul acesta examenul de Bacalaureat. Rata de promovabilitate după sesiunea din iunie a fost de 83,8%, iar după cea din august a crescut la 88,6%. Comparativ, la nivel național, după rezolvarea contestațiilor, rata de promovabilitate în luna iunie a fost de 69,8%, iar în sesiunea din august de 32,9%.

Citește și: Ziua Educației. Învățătoarea care nu abandonează – Iuliana Jitaru: Școala, online sau nu, este un drept al tuturor copiilor


1 comment
  1. Diplomele nu sunt pt paradă sau pentru a arata bine in statistici părtinitoare, ci trebuie sa raspunda unei nevoi a societății, a economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ligia Deca / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Ministra Educației, Ligia Deca, merge în Parlament, la ora Guvernului, miercuri, de la 11:30, după 170 de zile de la primirea invitației din partea USR / Senatorul Ștefan Pălărie anunță că așteaptă întrebările cetățenilor pentru oficial

Ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat participarea la „Ora Guvernului“, o sesiune în care membri ai Executivului vorbesc în fața parlamentarilor. Conform programării de pe site-ul Senatului, aceasta va vorbi…
Vezi articolul

Mandatele rectorilor să rămână de 4 ani și să fie luate în considerare și cele de până acum în calculul limitei maxime de două mandate – cererile Alianței organizațiilor studențești pentru proiectul Legii Învățământului Superior

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România anunță că “se opune inițiativei prelungirii mandatelor rectorilor și membrilor senatelor universităților de la 4 la 5 ani”, așa cum este propus în…
Vezi articolul

FOTO Studenții protestează la București, Timișoara, Iași și Cluj față de decizia Guvernului de a elimina transportul gratuit cu trenul: „Educația e pe drumuri și studenții plătesc bilet” / „Nu vă fie frică, studenții se ridică”

Studenții din marile centre universitare din Cluj, Timișoara, Iași și București au ieșit astăzi în stradă pentru a protesta față de decizia Guvernului de a elimina gratuitatea transportului feroviar pentru…
Vezi articolul