Salariile cadrelor didactice nu vor crește la 1 ianuarie, potrivit actualei legislații. Ministrul Finanțelor: Bugetul pe anul viitor va fi făcut de viitorul guvern, pe legislația în vigoare

13.229 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Creșterile de salarii pentru profesori vor mai avea loc de la 1 ianuarie 2021? – este întrebarea la care ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a evitat să răspundă, într-o conferință de presă miercuri. Acesta a spus că bugetul pe anul viitor va fi făcut de viitorul guvern pe legislația în vigoare. Potrivit modificărilor făcute prin Ordonanța 135/2020, Guvernul a amânat cu un an creșterea programată la 1 septembrie 2020 pentru cadrele didactice, prin urmare la 1 ianuarie 2021 cadrele didactice nu vor primi nicio majorare, dacă legea rămâne în forma actuală.

Întrebat de jurnaliști despre faptul că “în câteva postari pe Facebook ați spus, printre altele, că PSD voia să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor. Dumneavoastră le veți crește în bugetul pe anul viitor, sau le veți îngheța? O eventuală creștere salarială la bugetari va veni la pachet cu demult promisa reformă a administrației publice?”, ministrul Finanțelor a răspuns:

Florin Cîțu: “Vă vom prezenta bugetul pentru anul viitor la momentul oportun. Știi foarte bine că bugetul trebuie aprobat de guvernul următor, totuși în luna septembrie am început o analiză a cheltuielilor de ordonator de credite, să vedem exact care este execuția, bineînțeles totul va fi prezentat de guvernul care va veni după alegerile din 6 decembrie. Știi foarte bine că aceasta este legislația în vigoare”.

Jurnaliștii au insistat pe situație și au repus întrebarea, de data aceasta și mai nuanțată: “De la 1 ianuarie anul viitor ar trebui să aiba loc mai multe creșteri salariale: pentru profesori, angajați din administrația centrală, locală. Mai au loc? Se respectă termenele din Legea salarizării?

Florin Cîțu: “După cum am spus, bugetul va fi alocat de guvernul următor, dar știți foarte bine că bugetele sunt construite pe legislația în vigoare”.

Declarațiile pot fi urmărite aici, după minutul 20:

Legislația în vigoare este Legea 153/2017, modificată prin OUG 135 din 14 august 2020, actul normativ prin care a fost aprobată rectificarea bugetară. Aceasta prevede că, pentru cadrele didactice, următoarea majorare salarială are loc pe 1 septembrie 2021.

Articolul 38, alin (4^1) “Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază:

  • a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
  • b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
  • c) începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Ce prevede Legea pentru celelalte categorii de salariați din sistemul public: “În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h)”, potrivit Legii 153/2017.

Pe 1 ianuarie 2019 și pe 1 ianuarie 2020 toți bugetarii, inclusiv cadrele didactice, au primit căte o majorare care reprezenta 1/4 din diferența rămasă între salariul din 2018 și cel prevăzut în grila legii 153, pentru anul 2022. Pentru cadrele didactice majorarea a fost de 8%, potrivit Ministerului Educației.

Dacă pentru bugetari ar avea loc o nouă creștere similară la 1 ianuarie 2021, pentru profesori aceasta nu ar mai avea loc, potrivit actualei forme a Legii.

Reamintim că Guvernul a anunțat pe 13 august, cu 4 zile înaintea aprobării rectificării bugetare, că nu are fonduri suficiente astfel încât să asigure majorarea salariilor din Educație, așa cum era prevăzută. Asta deși în repetate rânduri, înainte de acest moment, au fost date asigurări că salariile profesorilor vor fi majorate conform legii.

Majorarea care ar fi avut loc, ar fi dus salariile cadrelor didactice la nivelul din 2022 al grilei, pe medie asta însemnând o majorare de 16%, potrivit calculelor Ministerului Educației.

Vezi aici ce salarii de bază, brute, sunt în grila pentru 2022 pentru cadrele didactice

PSD a reintrodus în Legea pentru aprobarea OUG 135 prevederea care acordă majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2022, dar actul normativ aprobat de Parlament trebuie mai întâi promulgat de Președintele Iohannis, care are dreptul să îl retrimită mai întâi înapoi pentru reexaminare.

Foto: © Inquam Photos – Octav Ganea


3 comments
  1. Multumim tovarasilor si cu aceasta ocazie ii invitam la catedra sa ne ia locul, sa ne ofere modele demne de urmat. ”Mustață, nu strâmba! […] De zece ani v-am obişnuit cam prost în condiţiile în care sunt în România. Nu avem nimic […]. Merităm să ne faceţi statuie pentru ce am făcut noi, având în vedere condiţiile din România. Rezultatele cântă cu noi. Se duce fotbalul românesc. Se duce. Zero. În doi-trei ani, zero!” (G.H).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul va trebui să dea notele în funcție de standarde dezvoltate pentru competențele respectivei materii, explică Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, ce înseamnă evaluarea standardizată, în pregătire la minister pentru clasa a V-a: Va putea să fie utilizată la teze, lucrări de control și proiecte

Profesorul va trebui să dea notele în funcție de standarde dezvoltate pentru competențele respectivei materii, asta înseamnă standardizarea evaluării, potrivit consilierului ministrului Educației, Radu Szekely. Acesta a explicat în cadrul…
Vezi articolul