Scrisoare deschisă a asociației cercetătorilor Ad Astra, care salută decizia guvernului de a adopta un memorandum pentru un instrument de sprijin pentru finanțarea cercetării și se oferă să ajute autoritățile

189 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Asociația cercetătorilor Ad Astra salută, într-o scrisoare deschisă emisă vineri, decizia guvernului de a adopta, în ședința de guvern de săptămâna trecută, un memorandum privind utilizarea instrumentului Policy Support Facility (PSF) pentru a evalua sistemul de cercetare-dezvoltare. În scrisoarea deschisă, asociația Ad Astra se oferă să ajute, “în măsura în care îi este considerată relevantă activitatea”, la implementarea acestui instrument, care are drept scop o creștere a fondurilor atrase din programele comunitare de finanțare a cercetării.

Asociația mai consideră decizia guvernului drept una “de bun augur” și că rapoartele rezultate din evaluarea folosind PSF vor fi “o bază solidă” pentru acțiuni viitoare în domeniu. Ad Astra își exprimă aprecierea și față de decizia din martie a Ministerului Educației și Cercetării, de comasare a Strategiei Naționale de Specializare Inteligentă și a Strategiei Naționale de Cercetare Dezvoltare și Inovare.

Scrisoarea deschisă este adresată ministrului Monica Anisie și secretarului de Stat Dragoș Ciuparu.

Textul scrisorii deschise:

Stimată dnă Ministru al Educației și Cercetării, Monica Anisie,

Stimate dle Secretar de Stat, Dragoș Ciuparu,

Ad Astra, asociație a cercetătorilor români de pretutindeni, salută adoptarea „Memorandumului privind utilizarea instrumentului Policy Support Facility (PSF) pentru evaluarea sistemului național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, în scopul creșterii fondurilor atrase din programele comunitare de finanțare a cercetării și inovării” în ședința de Guvern din 14 mai, a.c. (aici).

Asociația noastră s-a poziționat constant și activ, prin comunicatele emise, în favoarea unei evaluări riguroase a sistemului național de cercetare-dezvoltare, așa cum este acesta definit prin lege (OG 57/2002), folosind evaluatori externi, independenți și la adăpost de ingerințe politice. În acest context, considerăm de bun augur decizia Guvernului României de a utiliza mecanismului PSF, gestionat de Direcția Generală Cercetare și Inovare (DG RTD) a Comisiei Europene.

Apreciem, de asemenea, decizia din luna martie a Ministerului Educației și Cercetării de comasare a Strategiei Naționale de Specializare Inteligentă și a Strategiei Naționale de Cercetare Dezvoltare și Inovare (SNCDI) într-o strategie unitară, anume Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2021-2027 (SNCISI). Considerăm că rapoartele rezultate din evaluarea prin instrumentul PSF vor constitui o bază solidă pentru definitivarea SNCISI 2021-2027, mai ales în contextul în care strategia națională actuală în domeniul cercetării-dezvoltării (SNCDI 2014-2020) nu a beneficiat de evaluare intermediară, iar SNCDI 2007-2013 nu a beneficiat de evaluare finală.

În măsura în care considerați relevantă activitatea Ad Astra, ne arătăm disponibilitatea de a ajuta, în diferite etape, implementarea acestui exercițiu PSF.

Asociația Ad Astra

București

22 mai, 2020″

Citește și:

Foto: Pexels.com

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cercetătorii de la ELI-NP, cel mai puternic laser din lume aflat la Măgurele, lucrează la un ”Sistem pilot de radiografie a efectelor COVID asupra plămânului”. Dan Stutman: E de sute de ori mai puţin invaziv faţă de computerul tomograf

Cercetătorii de la ELI-NP, cel mai puternic laser din lume aflat la Măgurele, în judeţul Ilfov, lucrează la un ”Sistem pilot de radiografie a efectelor COVID asupra plămânului”, a declarat…

VIDEO Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro din bani europeni va fi utilizat pentru cercetare în Bulgaria. „În ultimele luni, supercomputerele au fost esențiale în dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19” – Anders Dam Jensen, directorul executiv al EuroHPC JU

Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro, care va fi utilizat în cercetare, va fi instalat în Bulgaria, a anunțat the European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC…