Simulare BAC 2019 – Regulile de la simularea Bacalaureatului la clasele a XI-a și a XII-a au fost anunțate oficial

21.491 de vizualizări
Regulile examenului de Bacalaureat
Foto: Pexels.com
Simularea examenelor de Bacalaureat va începe luni, la ora 9:00, cu testarea elevilor de clasele a XI-a și a XII-a la Limba și literatura română. Simulările pregătesc elevii pentru condițiile de examen, iar cei prinși că încearcă să copieze vor fi dați afară din testare. În premieră, regulile de anul acesta le anunță nu Ministerul Educației, ci instituția din subordine care concepe subiectele pentru simulări și examene, Centrul Național de Evaluare și Examinare. Numele instituției a revenit în prim-plan în urmă cu o săptămână, atunci când a greșit prezentarea unui subiect de simulare la Română pentru clasa a VIII-a și și-a cerut public scuze pentru asta.

Tot CNEE este instituția care a dezvăluit planurile Ministerului de a introduce grilele la BAC și Evaluare chiar de anul acesta, scandal în urma căruia Ministerul Educației a anunțat oficial că amână grilele, pentru ca testele grilă să revină în subiectele de simulare de la clasele a VII-a și a XI-a.

Ministerul Educației testează pe elevii de clasa a XI-a introducerea a “minimum 30%” subiecte grilă la Matematică și la Istorie, deși numeroși profesori și elevi au avertizat că grilele la BAC înseamnă șanse mari de copiat și o rată de promovare artificial mărită. Potrivit surselor Edupedu.ro, miza grilelor la examene este chiar obținerea unor rate mari de promovare și folosirea politică a rezultatelor, în ani electorali.

Regulile în ziua simulării

Simularea examenelor de Bacalaureat 2019 se va desfășura la nivel național, ceea ce înseamnă că testarea se va desfășura la aceeași oră în toate liceele din țară, cu aceleași subiecte și cu așteptarea la simulare a tuturor celor 300.000 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a.

Simularea de luni, 18 martie, la Limba și literatura română începe la ora 9:00, moment în care în fiecare sală de clasă sunt distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.

Elevii de clasele a XI-a și a XII-a au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele de simulare, timp care se scurge din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Subiectele de la simularea bacalaureatului 2019 sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), instituția din subordinea Ministerului Educației care creează subiectele pentru toate examenele naționale. CNEE precizează în comunicatul remis astăzi Edupedu.ro că subiectele sunt asemănătoare modelelor publicate pe subiecte.edu.ro, “și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea elevilor de a dezvolta temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată”.

Cine corectează lucrările și ce se întâmplă cu rezultatele de la simularea de BAC 2019

Tot CNEE va publica și baremele în funcție de care profesorii vor nota lucrările liceenilor. “Evaluarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate într-o unitate de învățământ, există și posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte școli”, spune Centrul Național de Examinare.

Rezultatele de la simulare “vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

Notele obținute de elevi la simularea de BAC 2019 nu se contestă și pot fi trecute în catalog în baza unei cereri scrise, depusă de elevi sau de părinții acestora.

CALENDAR SIMULARE BAC 2019

18 martie 2019     Simulare Limba și literatura română – scris
19 martie 2019     Simulare Limba și literatura maternă – scris
20 martie 2019     Simulare Proba obligatorie a profilului
  • Simulare la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională

Ce prevede ordinul de ministru care stabilește detaliile simulării, pentru simularea la Matematică de către elevii de clasa a XI-a:

Foto: Monitorul Oficial
  • Simulare la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

Ce prevede ordinul de ministru care stabilește detaliile simulării, pentru simularea la Istorie de către elevii de clasa a XI-a:

Foto: Monitorul Oficial
21 martie 2019     Simulare Proba la alegere a profilului și specializării – se organizează numai pentru elevii clasei a XII-a

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
29 martie 2019     Afișarea rezultatelor

Citește și:

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GRAFIC Peste 2,9 milioane de elevi încep luni școala, cu circa 60 de mii mai puțini ca anul trecut. Scăderea înseamnă echivalentul populației unui oraș cât Vaslui și al desființării a 2.400 de clase de câte 25 de elevi

Peste 2,9 milioane de elevi încep școala de luni, 11 septembrie. Nu există deocamdată un număr oficial al elevilor înscriși, anunțat de Minister, dar Ligia Deca a anunțat joi că…
Vezi articolul

Încep interviurile pentru directori. Proba durează 16 zile, timp în care, în plină pandemie, peste 30 de mii de membri ai comisiilor și peste 5.600 de candidați vor trece prin cele peste 50 de școli – centre de concurs

Concursul pentru directorii de școli declanșează astăzi cea mai amplă mobilitate a pe vreme de pandemie, potrivit regulamentelor de desfășurare și organizare a acestuia. Concursul are loc în peste 50…
Vezi articolul

Ministerul Educației: Proiectul de ordonanță de urgență cu măsuri fiscale afectează funcționarea sistemului de învățământ, asigurarea dreptului la educație și drepturile personalului didactic

Ministerul Educației reacționează la propunerile din proiectul de ordonanță pe care Ministerul Finanțelor îl pregătește pentru a reduce deficitul bugetar. Într-un răspuns pentru Digi24, instituția arată că a trimis luni,…
Vezi articolul

DOCUMENT Examenele de corigență pentru elevi se vor desfășura în perioada 4-15 iulie 2022 / Dacă curriculumul este organizat modular, această sesiune are loc în ultima săptămână de cursuri a anului școlar 2021-2022

Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale și liceale au loc în perioada 4-15 iulie 2022, pentru anul școlar curent, potrivit unei note trimise inspectoratelor școlare de către…
Vezi articolul