Simulare BAC 2025. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Până pe 8 aprilie, colegii noștri vor putea evalua lucrările inclusiv de la domiciliu, iar pe 8 aprilie vom comunica rezultatele, individual, fiecărui elev

8.048 de vizualizări
Simulare BAC 2025
Foto: captură – ghidul profesorului asistent
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, pentru Radio România Actualități, referitor la simularea examenului național de BAC 2025, că profesorii corectori vor putea evalua lucrările, inclusiv de la domiciliu, până pe 8 aprilie. „Încercăm să simulăm examenul cu toate rigorile lui”, a spus acesta.

„Imediat după scrierea lucrărilor, acestea vor fi încărcate pe platformă, în fața elevilor. Până pe 8 aprilie, colegii noștri vor putea evalua inclusiv de la domiciliu, iar pe 8 aprilie vom comunica rezultatele, individual, fiecărui elev.

Încercăm să simulăm examenul cu toate rigorile lui. Vom avea probabil și elevi eliminați. Spun asta pentru că și la simularea Evaluării Naționale am avut astfel de situații, pentru că, pe lângă atmosfera de examen, pe lângă obișnuința cu subiectele, și rigorile unui examen sunt importante. Asta înseamnă, de fapt, o simulare”, a precizat Sorin Ion.

Profesorii care predau discipline de examen sunt obligați să participe la evaluarea lucrărilor din cadrul simulărilor naționale ale examenelor, după cum se arată într-o înștiințare a unui inspectorat școlar. „În situația în care există profesori care refuză participarea, directorul unității de învățământ va trimite către ISJ o notă explicativă la care va atașa declarațiile/ notele/ informările respectivilor colegi pentru a menționa clar care sunt motivele pentru neparticipare”, se arată în informare.

Informații de context

Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, i-a răspuns ministrului Educației, referitor la faptul că profesorii nu sunt plătiți pentru evaluarea lucrărilor de la simulările examenelor naționale, și spune că argumentul lui Daniel David „a fost lipsit de respect”. „Să nu uite cei din Minister că fișa postului este încheiată cu angajatorul și nu cu școala din Iași, Constanța, unde trebuie să corectez eu lucrările”, a afirmat acesta. Declarațiile au fost făcute la TVR Timișoara.

Ministrul Educației și Cercetării a fost întrebat de ce nu sunt plătiți profesorii care participă la simulările examenelor naționale, iar răspunsul acestuia a fost că „simulările nu s-au plătit nici înainte”. Daniel David a spus, la prezentarea raportului săptămânal, „să nu uităm, încă o dată, că salariul pe care îl primim este un salariu pentru 8 ore pe zi. Nu se reduce doar la activitățile pe care le avem prin predare la clasă.”

Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București, a declarat, într-o intervenție la TVR Info, că „se putea găsi o formulă de stimulare a profesorilor corectori” de la simulările examenelor naționale 2025. Acesta a spus că „abia aştept şi eu, din nou, 100-200 de lucrări pe care să le corectez în două, trei zile”.

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că la simularea examenelor naționale „presiunea din partea părinților este aceeași”. „Dacă (profesorii – n.red) sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare?”, spune acesta.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, este de părere că „nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv”.

Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, le-a mulțumit, luni, 25 martie 2024, profesorilor care au evaluat lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională și BAC 2024: „Știm efortul și le mulțumesc profesorilor pentru el”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă și în contextul în care cadrele didactice care au corectat lucrările n-au fost remunerate pentru activitatea prestată.

Un profesor a avut de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională (EN VIII) și Bac 2024, inclusiv de acasă, a prevăzut procedura Ministerului Educației. Lucrările au fost scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate. În practică, numărul a ajuns și la 70-80 de lucrări, potrivit surselor Edupedu.ro.

Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
  • 24 martie 2025: ⁠Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 martie 2025: ⁠Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  • 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
  • 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor

3 comments
  1. “Până pe 8 aprilie, colegii noștri vor putea evalua inclusiv de la domiciliu, iar pe 8 aprilie vom comunica rezultatele, individual, fiecărui elev.”
    Atunci de ce ni s-a impus sa corectam 52 de lucrari la limba si literatura romana in intervalul 25 – 28 martie??!!

    1. Bună dimineața.
      Lucrarea este de la o altă simulare sau examen, anul acesta nu s-au dat didascalii la subiectul II.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

George Purcaru, FSLI, reacție la memorandumul guvernului: E clar, dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta așa cum își doresc guvernanții, ci așa cum își doresc oamenii

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, a declarat astăzi, la Digi24, că „dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta…
Vezi articolul

An școlar 2025-2026. Condițiile specifice pentru ocuparea posturilor didactice în cadrul etapelor de transfer/pretransfer, publicate de inspectoratele școlare – documente

Inspectoratele școlare au început să publice condițiile specifice pentru ocuparea posturilor didactice în cadrul etapelor de transfer/pretransfer, an școlar 2025-2026, conform calendarului oficial. În perioada 25 februarie – 3 martie, cererile…
Vezi articolul