Sorin Cîmpeanu, apel către părinți: Nu trimiteți la școală copiii care au simptome specifice

11.546 de vizualizări
Foto: Alex Micsik – Agerpres Foto
„Nu trimiteți la școală copiii care au simptome specifice”, a fost apelul ministrului Educației Sorin Cîmpeanu pentru părinți, după cum a declarat în această seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Ministrul Educației a subliniat că aceasta este o măsură de responsabilitate față de copii și de comunitate: „E o măsură de responsabilitate față de propriii copii și față de comunitatea în care merg acei copii”.

Sorin Cîmpeanu: „Profit de ocazie pentru a face un apei către părinți. Nu trimiteți copiii care au simptome specifice. Cele mai mici simptome specifice dacă le au, nu îi trimiteți la școală. E o măsură de responsabilitate fată de propriii copii și față de comunitatea în care merg acei copii”.

Ordinul miniștrilor Educației și Sănătății, care instituie regulile din școli, prevede o serie de „sfaturi utile pentru părinți”.

    1. evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală;

    2. în cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului şcolar, părintele se va prezenta imediat la unitatea şcolară pentru preluarea preşcolarului/elevului şi va contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz;

    3. discutaţi cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2;

    4. explicaţi-i copilului că, deşi şcoala se redeschide, trebuie să respecte strict măsurile de prevenire pentru evitarea răspândirii infecţiei;

    5. acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale;

    6. învăţaţi-vă copilul cum să se spele pe mâini corespunzător şi vorbiţi cu acesta despre cum să respecte sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare şi la păstrarea distanţei; învăţaţi-vă copilul să se spele pe mâini: atunci când ajunge la şcoală, când se întoarce acasă, înainte şi după servirea mesei, înainte şi după utilizarea toaletei şi ori de câte ori este necesar;

    7. învăţaţi-vă copilul cum să poarte corect masca de protecţie şi explicaţi-i importanţa şi necesitatea purtării acesteia;

    8. sfătuiţi-vă copilul să nu consume alimente sau băuturi de la colegi şi să nu schimbe cu alţi elevi obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.) Nu oferiţi alimente sau băuturi întregii grupe/clase la aniversări sau cu alte ocazii.

    9. curăţaţi/dezinfectaţi zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc.);

    10. în situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), diaree, vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală;

    11. părinţii/aparţinătorii nu vor avea acces în curtea unităţii de învăţământ şi nu vor putea însoţi copiii în unitatea de învăţământ, cu excepţia ceremoniilor de deschidere a anului scolar sau a cazurilor speciale pentru care există aprobarea conducerii şcolii;

    12. comunicaţi constant cu personalul şcolii, telefonic sau prin mijloace electronice, în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a iniţierii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

Părinţii au obligaţia să anunţe unitatea de învăţământ cu privire la absenţa elevului în următoarele situaţii:

  • elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
  • elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 şi se află în carantină.

22 comments
  1. @ Revolta
    Aveti perfecta dreptate! Traim intr-o falsa democratie!
    Dictatura guvernului din pacate o plateste tot populatia!
    Suntem intr-adevar pitini, dar pic cu pic se umple paharul!
    Asa putini cum suntem avem drepturi!
    Dreptul fundamental de a decide pt copiii nostrii!
    Dreptul la sanatate si dreptul la educatie!
    Guvernul sa puna mana si sa nu mai calce drepturile omului, sa puna la dispozitie Scoala Online pt cei care doresc si pt cei ce merg la Scoala Fizica sa le puna la dispozitie paturi si tratamente in Spitale!
    Noi decidem pt copiii nostrii!
    Noi muncim pt ei, noi i-am nascut si crecut, nu ei!
    Doamna Webber?
    Dormiti?
    Nu intra in fisa postului sa aparati drepturile poporului?
    Sau doar cand e ceva interesant pt guvernanti?

  2. In ce lume trăiți d.le ministru? Nu exista reguli in liceele din Bucuresti. Nu au cum. 30-35 de copii într-o clasă, într-o tură? Unii fără măști, si copii si profesori, nevaccinati. Foarte multi vin bolnavi. Dacă stau acasa primesc absente si nu ii baga nimeni in seama. Nici macar nu verifica daca au imagine, sonor, conexiune.
    Cine sa dezinfecteze clasele între ture? Cele două femei de serviciu la 30 de săli, în 30 de minute? Ne luati de prosti? Care reguli? De ce nu treceți in online, va e teama ca vedem si noi ce nu fac la scoala? Copiii merg de ceva vreme si au avut zile întregi cand au făcut doar 2 ore pentru ca profesorii au Covid si nu au cum sa vina la scoala. Asa e bine? Acum intra in online cand au virusul. Felicitări! Asteptam sa ne îmbolnăviti.
    Nu ajunge cati sunt in spitale. Mai vreti.
    De ce trebuie sa meargă la scoala in plin val , clasele 9-11? Nu au examene, sunt destul de mari sa stea singuri acasa, se descurcă bine cu PC, net, platforme? Lăsați acasa copiii care se pot descurcă singuri. Nu-i trimiteți la îmbolnăvire. Deja jumătate din clase sunt online. Copiii se TEM. Nu mai vor sa meargă. Cand o clasa intra in online se gandesc daca au avut profesori comuni, daca au fost in curte cu copiii aceia. Stiti ca au 20-30 de clase aceeasi baie, acelasi hol, aceiasi profesori? Asa e bine?
    Vrem dreptul sa alegem pentru copiii nostri daca ii trimitem sau nu intr-o pandemie aflata in culme, la o scoala fara masuri de protectie.

  3. La scoala s-au terminat testele, E un liceu mare si intra online cam o clasa la doua zile. In urma unui control al DSP, parintii au primit urmatorul mesaj: “… DSP a spus ca elevii pot veni cu teste sigilate achizitionate pentru a fi facute de doamna asistenta si doamna doctor.” Halucinant!

  4. Niciodata nu s-a responsabilizat lumea prin “apel”. Pentru asta este nevoie de un set de reguli clare, a caror nerespectare sa atraga niste sanctiuni. Ne este efectiv frica sa ducem copiii la scoala pentru ca zilnic au unul sau doi colegi care tusesc, le este ft rau, vomita etc. Nimeni nu ia nicio masura. Si este imposibil sa lansez apel la un parinte care nu crede in existenta virusului, care considera ca cei vaccinati mai au de trait un an etc… Daca nu aveti taria necesara sa va asumati niste decizii bune, dati-va demisia, Domnule ministru! De cand ati venit, este cel mai mare haos in invatamant, iar copiii nostri sunt pur si simplu victime colaterale.

  5. Domnule Ministru,

    E Pandemie! Risti vietile copiilor, ii faci cobai doar ca sa te faci ca faci. Eu zic sa te duci tu la sc, si sa vedem ce patesti dupa 2 sapt.
    Sunt copii la ATI criminalule!
    Dc nu spui ce patesc copiii care au trecut prin boala? Miocardite, ast, alergii, tulburari
    De asta nu spune nimeni

  6. Îl țin acasă, pierde materia profesorul nu o mai explica tovarășe ministru, le da test profesorul nu îl interesează ca acel copil a stat acasă ca eu ca părinte de buna credință nu l-am trimis sa nu îmbolnăvească și alți copii. Ești un ipocrit și slab pregătit ca și manager, nu ești în stare sa iei decizii concrete. Este pandemie Tovarășe Ministru.

    1. Sa isi asume aceasta imbecilitate! Sa se duca el si sa trateze toti cei peste 8,000 de copii. Sa stea cu cei spitalizati si cu rudele acestora si sa ceara tratament preferntial, de care doar unii au.
      Nu se gasesc medicamente, insa PT GUVERNANTI se gaseste si tratamentul lui Trump.
      Ceilalti sa ia Paracetamol, asta trebuue sa plateasca cu LIBERTATEA domnul Campeanu, Catu si domnul Ministru al Sanatatii

  7. Fără suparare, dar ministrul asta este sub orice critica. Știe el oare ca domnii profesori nu fac ore online pentru cei care, diverse simptome având, din bun simt stau acasa? Știe oare domnul ministru ca dacă stau acasa și o zi pentru ca au avut probleme de sanatate diverse la scoala li se cere sa vina cu testul de covid negativ plătit de părinți? Hotărați-va domnule ministru, ba obligatoriu la scoala, ba acasa uitându-se pe pereti pentru ca domnii profesori nu doresc s deschida calcutorul sa audă și copiii care din diverse motive nu pot participa la ore????

    1. Am cheltuit deja, cu cei 3 copii ai mei peste 800 de lei pe teste covid, pentru ca…ce sa vezi, au alergii, apoi au racit, si chiar daca simtomele erau ale altor afectiuni, fara testul COVID nu te intorci la scoala. Nu mai zic de statul pe la cozi sa faci testul, timpul pierdut, etc… Jumatate din copii sunt acasa cu simptome de alte cele. Dar vrem la scoala, desigur ca nu pentru copii, ci pt ca in online profesorii chiar nu-si mai permit sa faca orele in dorul lelii, ci trebuie sa le faca responsabil, ca da…exista riscul sa-i mai auda si parintii. Da, in oline se vede dezastrul din invatamant, impostura, lipsa oricaror metode pedagogice, faptul ca singurii care nu conteaza sunt copiii!

      1. Livia ai perfecta dreptate. Demisia și trebuie sa plătești ptr haosul care l-ai creat și ptr moartea nepotelului meu de covid, datorita tie […] ca ești comunist și vezi precum calul. Este pandemie și trebuie sa protejam copiii. 😠 [comentariu editat pentru a elimian expresiile injurioase]

    2. Ceea ce face Campeanu este sa apere impostura din educatie, sa fereasca de expunere minunatii profesori care nu isi fac orele. Doar pentru noi conteaza copiii, scoala este o nenorocire, iar online-ul a demonstrat asta pt ca a expus toata impstura care sufoa invatamentul.

    3. Suntem Lobardia deja!
      Scolile trebuiesc inchise domnule Campeanu !
      Profesorii care refuza sa intre in Online sa fie dati afara! Dreptul la Sanatate e fundamental si dreptul la Educatie asemenea, INSA in PANDEMIE este imperios ca dascalii sa intre sa predea in Online , altfel OUT!
      Nu le convine pt ca asa vad si parintii ce NU FAC la SCOALA

      1. Zau, Joana? Ai studii in domeniu sa te pronunti? Ia ia tu atunci in locul meu laptopul PERSONAL in spinare si 4 autobuze zilnic sau stai acasa pe cheltuiala PERSONALA, corecteaza apoi teme pana noaptea, dimineata trezeste-te iar la ora 5:30 si ia-o de la capat. Aaaa, stai, ai si 2 copii. Ghinion, s-or hrani ei cu ceva, s-or spala, ingriji singuri, ce conteaza…tu, parinte isteric sa fii multumita, experto in educatie si-n materia pe care o predau.

        1. Doamna Tina,
          Din pacate pt dvs, da, am studii.
          Vorbrsc pe dovezi stiintifice si pe statistici matematice.
          Nu imi pierd timpul citind ineptiile scrise pe SM.
          Imi cer scuze daca v-am deranjat!
          O intrebare, in atat traffic si munca, sa intetleg ca tot dupa ‘laptopul personal’ va faceti loc de o fereastea pt a dezbate niste date sustenabile?
          Cand? In timp ce faceti baie, mancare sa va faceti ca munciti la job?
          Atitudinea dvs este nedemna de atitudinea unui parinte!
          Prioritatile parentale sunt in primul rand : sanatatea fizica si mentala a copiilor!
          Daca dvs credeti ca teimitandu-i la sc scapati de o grija, va inselati!
          Ceea ce ati relatat dvs mai sus este situatia a peste 80% din populatia Bucurestiului. Si nu se mai plang!
          A fi parinte inseamna sa faci ceea ce e mai bine pt copiii tai indiferent de sacrificii!
          Imi pare rau ca existe mame ca dvs care nu stiu decat sa se planga!
          Sper sa va puna sa platiti la 72 de ore testarea celor 2 copii ai dvs si apoi cred ca veti mai avea o oprire cu autobuzul pt a incerca sa va gasiti job suplimentar.
          Apropos ‘ spinare ‘ este un regionalism arhaic, daca asa le corectati temele, va inteleg disperarea!
          Nu sunt rea, incerc sa va explic ca prfilaxia in Romania este imperios necesara!
          Unde va duceti doamna draga daca veti contact virusul si veti avea forma severa?
          Spitalele sunt full, sectiile ATI pline pana la refuz!
          Doamna, traiti in Romania, o sa va dea paracetamoale si atat!
          Aveti o datorie morala fata de cei 2 copii ai dvs sa ii tineti sanatosi!
          Daca ati fi intrebat persoane calificate ( medici), ati fi stiut ca post Corona Virus copiii dezvolta forma severe de astm, miocardite, tensiune arteriala marita si tulburari cognitive.
          De ce va expuneti copiii?
          Va inteleg ca ca este greu, poate vi se pare chiar imopsibil, insa, SANATATEA este cea mai imortanta avere personala.
          Sper sa nu fiti suparata si in putinul timp pe care il aveti sa reflectati asupra mesajului si va rog sa credeti ca nu doresc raul nimanui, insa schimbare vine de la fiecare in parte si daca nu doriti ca si la anul sa aveti aceleasi discutii, ar trbui sa luati masuri acum. E un pret prea mic pentru un Final Fericit!
          Lasati copiii acasa pana la sf acestui val si veti vedea ca doar ati gastigat!

          1. Cat adevăr reflecta vorbele dumneavoastră, doamna Joana, dar din păcate cine și câți gândim asa, suntem putini și pe cale de dispariție. Dar dacă înaltul președinte, prim ministru, ministru al învățământului și al sănătății perpetuează ideea tâmpită școală fizic. Comuniști care ne obliga sa trăim în comunism cu eticheta de democratie. Își bat joc de noi și de copii noștrii.” România lucrului bine făcut și a guvernului meu”

  8. Ministrul,nu are habar de ce se intampla in scoli!!
    Ar trebui sa vina sa stea 6ore intr o clasa cu 35 de elevi,care respecta regulile sanitare!!!
    Lasati ne sa alegem ce facem cu copii nostri!!!
    E PANDEMIE,TOVARASE MINISTRU!

  9. Ce gluma bună.Copiii nu trebuie sa mai între în scoli deloc fără test covid săptămânal. Făcut de părinți. La privat, ca aia zic adevărul. Decontat de stat(clinicii private) ar fi ideal.

  10. Nu inteleg deloc. Ii intrebam de ce vin asa la scoala si ne raspund ca i a trimis mama. La triajul epidemiologic multi tusesc, au rinoree. O parte din ei stau la 30 km distanta. Cine sa vina sa ii ia? Ei vin cu autobuzul din sat. Ce poti face in acel caz? Il tii in scoala cu riscul de a infecta alti elevi. Daca le suni parintii iti spun ca ei sunt la serviciu si nu i pot lua. Stiu un caz in care tatal, chirurg fiind si copilul il tot trimitea bolnav, a fost sunat de educatoare ca ii e rau copilului si plange. Tatal a tipat la educatoare: Cucoana, eu sunt in operatie, crezi ca am timp sa ma tot suni de cate ori ii e rau copilului si sa alerg sa l iau acasa? Nevasta-mea e si ea medic, e la spital. Cu cine sa-l las acasa? Am ramas perplex. Nimeni nu intelege ca exista o procedura care nu ne permite noua, cadrelor didactice sa pastram un copil in scoala cu simptome clare de covid sau alta boala virala. Noi avem obligatia sa instiintam parintii ca sa si ia copiii pe care i au trimis gata raciti la scoala ori gradinita. Nu putem solicita ambulanta decat dupa ce am parcurs acesti pasi si numai cand se agraveaza simptomele. Ne luptam asadar nu doar cu preconceptii, cat si cu respingerea oricarei idei de conformare de respectare a regulilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reducerea distanței din jurul școlilor și grădinițelor în care masca este obligatorie, precum și închiderea cazinourilor și sălilor de jocuri de noroc din București – pe ordinea de zi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență

Purtarea măștii ar putea să fie obligatorie pe un perimetru de 50 de metri în jurul școlilor și grădinițelor din București, și nu la o distanță de 100 de metri…
Vezi articolul

Lucrurile pe care nu trebuie să le împartă elevii la școală, enumerate în materialele informative trimise școlilor de Ministerul Educației, în contextul creșterii numărului de cazuri / Cum pot deosebi părinții gripa de o banală răceală

Materiale informative despre cum se pot proteja elevii împotriva gripei au fost transmise școlilor de către Ministerul Educației, după cum a anunțat secretarul de stat Sorin Ion, într-o intervenție la…
Vezi articolul