Ministrul Educației anunță o întâlnire vineri, la Guvern, pentru discuții despre începerea școlii. Cîmpeanu: Masca va fi obligatorie în continuare în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. Ipoteză: În cazul apariției de cazuri într-o clasă, cei nevaccinați să treacă obligatoriu în online

7.647 de vizualizări
Foto: gov.ro
Măsurile pentru deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică din 13 septembrie vor fi discutate vineri, de la ora 10:00, la Palatul Victoria, unde premierul Florin Cîţu a convocat o întâlnire la care vor participa ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă, reprezentanţii INSP, şeful DSU Raed Arafat şi coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă, a anunțat Cîmpeanu astăzi, într-o intervenție în direct la Antena3.

Măsurile agreate vor fi incluse într-un nou ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care va apărea în perioada 1-3 septembrie. Cîmpeanu a precizat că se va lua în calcul „demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei școli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare școală și de către un reprezentant DSP, pentru a prezenta părinților interactiv problematica, importanța și necesitatea vaccinării. Se vor discuta și măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlul de ipoteză, inclusiv acea decizie care în cazul apariției unor cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinați să treacă obligatoriu în online, iar cei care sunt vaccinați să poată continua cu prezență fizică, nu să fie obligați”.

Mai jos, declarațiile integrale ale ministrului Cîmpeanu pe tema discuțiilor de vineri despre cum va începe școala anul acesta:

„Opțiunea numărul unu este aceea de deschidere a școlii cu prezență fizică. Doar în situația în care vom fi obligați de o evoluție nefavorabilă, foarte pronunțată din perspectivă epidemiologică vom apela la acele scenarii. Ne dorim ca toți elevii să aibă acces în școală cu prezență fizică. Opțiunea numărul unu la momentul la care vorbim este școală cu prezență fizică începând cu 13 septembrie pentru toți elevii.

Un ordin comun Ministrul Educației – Ministrul Sănătății va apărea așa cum am precizat în perioada 1-3 septembrie după ce vom avea date concrete despre evoluția pandemiei. Până atunci pregătim acest ordin. Vom avea vineri, 20 august, începând cu ora 10, o întâlnire convocată de prim-ministrul României, la Guvern, în prezența doctorului Raed Arafat, în prezența ministrului Sănătății Ioana Mihăila, a INSP, a colonelului Valeriu Gheorghiță, la care vom discuta măsurile care se impun în vederea asigurării unei stări de siguranță în școli din perspectivă epidemiologică, știut fiind faptul că decizia este de deschidere a școlilor cu prezență fizică în data de 13 septembrie. 

Printre demersurile pe care le vom discuta se vor regăsi demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei școli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare școală și de către un reprezentant DSP, pentru a prezenta părinților interactiv problematica, importanța și necesitatea vaccinării. Se vor discuta și măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlul de ipoteză, inclusiv acea decizie care în cazul apariției unor cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinați să treacă obligatoriu în online, iar cei care sunt vaccinați să poată continua cu prezență fizică, nu să fie obligați.

Masca va fi obligatorie în continuare în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. Distanțarea va rămâne o regulă. De asemenea, respectarea normelor de igienă și obligativitatea aerisirii spațiilor de învățământ. Ne vom asigura că în fiecare școală se înțelege importanța acestei măsuri.

Testarea a avut drept factor limitativ acordul părinților. Vom discuta inclusiv despre importanța testării pentru a sensibiliza părinții pentru a-și da acordul pentru testare.”

În urmă cu un an, numărul de cazuri evolua de la circa 1.100 în prima zi de școală la 1.500 – 1.700 în zilele următoare, depășind 2.100 pe 30 septembrie, potrivit Datelazi.ro.

Anul şcolar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022, are 34 de săptămâni, potrivit Ordinului de ministru nr. 3.243 din 5 februarie 2021. Este împărţit în două semestre şi trei vacanţe, din care două pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă, fiind unul dintre cei mai scurți ani școlar din istoria recentă.

Calendarul anului școlar în format printabil este aici.
Citește și:
Semnal de alarmă cu doar 3 săptămâni înainte să înceapă școala, de la șefa Institutului Național de Sănătate Publică: Deja se vede efectul litoralului românesc, unde nu sunt aplicate și respectate măsurile. Acolo este cu predilecție populație nevaccinată
40% din profesori au refuzat vaccinul împotriva COVID-19. Prefectul Capitalei, Alin Stoica: Vor fi foarte multe cazuri la mijlocul lunii septembrie, cam 1.600 pe zi
Ioana Mihăilă, despre estimările INSP privind momentul când începe școala: La mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă / Ministrul Cîmpeanu, recent: un val patru nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme derulării normale a școlii

15 comments
  1. Iar acum, starea națiunii, pardon, starea școlii românești
    Cam așa este stadiul pregatirii școlilor pentru învățarea online. Pot sa existe școli și pot să existe profesori care să stăpanească partea tehnică a predării online. Partea pedagogică și metodică este praf. Nimeni nu a fost interesat sa invețe profesorii cum se predă și cum se evaluează online. Ce se face, se face ”din instinct”, să nu zic ”după ureche”. Nu este vina profesorilor, ei nu sunt responsabili de crearea si aplicarea unor standarde, metode și tehnici la nivelul sistemului!
    Situatia dotărilor tehnice pentru scoala online este aceeasi de la sfărșitul anului scolar precedent! Foarte multi elevi, mai mult de jumatate, nu dispun de calculator / laptop / tableta performanta. Școala facuta pe telefon este ineficientă, un fel de a fi să fie!
    Lipsa de respect a ministerului pentru profesori continuă, Vrea sa ii oblige, in continuare, sa folosească banii proprii pentru toate dotările si cheltuielile necesare! Nu a ajuns un an și jumatate sa doteze scolile cu toate cele necesare invatamantului online.
    Ajungem la vorbele unui fost ministru: Școala este gratis pentru elevi… Dar se face pe banii părintilor și tot mai mult și pe banii profesorilor!

  2. Am citit de curiozitate comentariile unor Profi. Fraților, daca nu va place la stat, incercati la privat, macar un an de zile. Poate o sa va fie mai bine cu patronul in cap.

    1. La privat nu cred ca te pune pe tine angajat sa iti cumperi laptop sa lucrezi de acasa. Ti se pare amuzant dar un laptop care sa fie utilizat pentru conferinte/predat live costa mai mult decat ia un profesor salariu.

  3. Multi dintre elevi abia așteaptă să treacă în on line.
    Cel puțin in ciclul liceal.

    In plus iar pare o măsură fără sens.
    Bun, cei vaccinați rămân în clasă iar celor nevaccinați cine le predă???
    Se înțelege că hibrid, dar nu s-a investit un leuț în infrastructura digitală.
    Deci, după ședința de vineri vor vinde gogoși.
    Vom face, vom drege, vom avea in vedere… adică nimic.

  4. Sa fie profesori care sa predea doar online ptr elevii din online. Și cei care merg fizic, sa continue cu profesorii din școala.

    1. Foarte corect. Profesorul nu este un superom, iar sistemul hibrid nu se poate implementa in marea majoritate a locurilor. Oricum, profesorul trebuie sa fie nebun sa mai predea online cu toate ale lui dupa ce i s-a mai tras si clapa salarial si mai si fost spurcat. Sa zica merci ca nu facem greva. Ne-a ajuns la gat. Sunt la al doilea telefon si al treilea laptop. De ajuns! Am si eu de trait, am familie, am copii, am ipoteca. Sificient cu bataia de joc?

      1. Și cei mai mulți elevi tot pe dispozitivele lor au învățat online. Și nu le-a plătit nimeni internetul sau curentul

        1. Este o diferenta, o companie nu isi trimite angajatii in telemunca fara dispozitive. Profesorii au nevoie de laptop-uri nu de tablete, plus altele.
          Pentru elevii cu probleme financiare s-au facut liste sa primeasca tablete, cu toate ca educatia este gratuita si ar trebui sa primeasca toti macar un voucher.

      2. Daca masurile de mai sus ar fi completate cu învățământ hibrid pentru a se putea păstra și distanta sa zicem că ar fi bine. Dar cum domnului ministru ii place înghesuiala și nu concepe învățământ hibrid practic măsurile anunțate nu vor putea opri infectarile în școli .

  5. Adica toti, nu? Ca 95 la suta sunt nevaccinati. O luam iar de la capat? Daca sunt cazuri, respectivul sta acasa/ spital si restul sunt testati periodic si tinuta situatia sub control.

    1. Da ce sa zic. Cred că la cat de prost predau profii noștri la mine în școală,mai ales la mate,cum la începutul anului nu ne băgau in seama pe cei din online,cum lucrau doar cu un singur elev,ba chiar sunt curios sa vad și cine se vor vaccina din colegii mei,cred că o să își tragă părinții de mânecă sa nu se vaccineze,doar că să mai treacă și ei în online macar 2 săptămâni (eu și familia me suntem anti deci și eu mă număr printre ei)în caz că se îmbolnăvește vreo unu dintre noi testat cu testele gata infectate din școli,și la cat chef avem noi de școală,de in mai spre iunie se mutau în online dandu-se bolnavi,sa scape de testul la romana,sau sa doarmă,sau sa nu poarte masca,sau sa chiulească,vă dați seama ce chef o să avem de școală. Noi practic,la cat de neglijați de profesori am fost in anul școlar 2020-2021 de
      pt că ei lucrau numai cu un elev(da și-n alți ani la fel) trebuie sa recuperăm și să repetăm anul,că la ce prostie a fost,acuma sa vedem ce sondaje o să facă google meet pe noi,că au anunțat că fac update cu statistici al gradului de prezenta la clasa întreaga,și per elev,atunci sa vedem rezultatele ,,deștepților” de profesori care lucrează doar cu un singur elev,ora sa treacă,salariul sa vina pe nemunnca. Plus că vom fi la început de clasa a opta,și mulți dintre noi nu știm nici ce s-a predat la începutul anului trecut.Profa de mate la sfârșit de an:apucati-va de lucrat,că e jalea pământului,și tot felul de amenințări că nu trecem clasa.Si eventual,cum a zis și @Un părinte,da,efectiv sa se lucreze cu alți profesori la cei din online,și să fie de înaltă calitate in predare,și foarte buni. La care adaug și eu:va rugam domnule ministru sa puneți o lege sa mai repet anul,că noi efectiv nu am făcut nimic tot anul 2020-2021,iar pierderile nu vor fi foarte mari,va chiar mai mari de atât,mai mari decât toată planeta asta,și deja sunt și se simt.

      1. Profesorul are obligatia sa predea intregii clase, indiferent de numarul de prezenti. Tot atatea cuvinte scoate pe gura, tot explica. Doar nu ai vrea sa ii taie din salariu ca el explica si tu dormi. Eu daca am absenti nu fac nimic deosebit: la fel, rotesc elevii, fac exercitii, lucrez cu ei, explic toata ora. In loc sa rotesc 15 o ora, rotesc 6 tot o ora. Ca doar nu plec mai devreme. Pentru mine este acelasi efort, aceeasi grija, aceleasi explicatii, doar ca nu se mai schimba atat de des elevul. Si da, asa e civilizat: profesori ca cei de la Telescoala spre exemplu sau cars tin frecvent conferinte, ore online, ar trebui sa predea pentru cei care au pb deosebite si stau acasa. Au fost pregatiti, li se pune la dispozitie ce teebuie, sunt competenti si ale online-ului. Sau, daca nu, sa inceapa fizic si cine este bolnav, absent si punct. De cand lumea, nu sta nimeni dupa tine sa iti predea separat daca esti bolnav. Iei absent cat te tratezi, apoi iti iei lectiile de la colegi cand te faci bine si revii la scoala. Se motiveaza absentele si gata. Covid nu e boala cumva, e vreun extraterestru? Eu daca am fost in concediu medical am predat online sau cum? Nu. Am luat concediu, m am tratat, am revenit apoi la scoala si mi am reluat atributiile. Conform regulamentului.Si pentru absenta elevului in caz de boala exista regulament. Am mentionat mai sus. Se pot face testari la 2 saptamani si astfel e tinut sub control numarul infectarilor. Se pot multe, dar tre’ sa vrea si Ministerul.

  6. Dar profesorii care nu sunt vaccinati, intra si dansii in on-line?
    In cazul in care vor intra si profesorii nevaccinati in on-line, cum vor fi educati elevii vaccinati?

    1. Majoritar, profesorii sunt vaccinati. Cu exceptia celor ce nu indeplineau conditiile. Si daca se gandeste cineva ca mai predau o secunda online pe cheltuiala mea, sa-si ia gandul. Sa plateasca profesorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Poziția Federației Comunităților Evreiești din România cu privire la amânarea cu doi ani a introducerii disciplinei „Istoria evreilor și a Holocaustului”: Decizia Ministrului Educației, Ligia Deca, este fundamental greșită / O nouă șansă ratată. De data aceasta, cu intenție

„Decizia Ministrului Educației, Ligia Deca, de a permite amânarea cu doi ani a momentului când va începe, teoretic, predarea disciplinei “Istoria Evreilor. Holocaustul” este fundamental greșită. Modul în care s-a…
Vezi articolul

Ciolacu: Vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri / Vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct, cu 4 în față la Educație, cu cheltuieli indirecte prin administrația locală cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%

Bugetul Ministerului Educației va fi „cu 4 în față“, spune premierul Marcel Ciolacu. Acesta a declarat la un eveniment organizat de Antena3, luni, că în opinia sa „cred că ajungem…
Vezi articolul

Codul QR care va fi folosit pe diplomele de studii universitare va fi legat de viitorul sistem informatic integrat pentru acte de studii, RUNIDAS, impus de Legea învățământului superior – reprezentanții Ministerului Educației / Ce spun ei despre datele care pot fi accesate astfel

Codul QR care, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, va fi folosit pe diploma de absolvire a diverselor programe universitare începând din 2025 va fi legat de viitorul sistem…
Vezi articolul