Subiecte română uman Bacalaureat 2022. Caracterizarea personajului dintr-o comedie studiată, tema eseului de 400 de cuvinte de la subiectul al III-lea

144.381 de vizualizări
Elevii au avut varianta 6 de rezolvat la examenul național de Bacalaureat 2022. Subiectele primite au fost adecvate profilului, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele umaniste. Diferența majoră este la subiectul al III-lea.

Subiectul de mai jos este pentru filiera teoretică, profilul umanist și pentru cea vocațională, profilul pedagogic. Pentru subiectele de la real, tehnologic – aici.

Textul suport a fost identic pentru toți elevii, indiferent de profil, din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 punte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

Subiectul al III-lea – tinerii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui prersonaj dintr-o comedie studiată – este notat cu 30 de puncte.

Subiectele pentru profilul uman și pentru profilul pedagogic sunt:

Baremele de subiecte vor fi făcute publice de Ministerul Educației la ora 15:00.


6 comments
  1. Ce prostie sa li se impună un anumit număr de cuvinte. Jumătate din timp se duce pe număratul lor…

    1. Nu trebuie numarate cuvintele. Doar randurile. Daca ai 150 cuvinte ai cam 15-16 randuri. Așa se numară și așa am fost și eu invățată

    2. Doamna Aurelia, cum sa ganditi asa? Eu am scris 12 pagini, n-am mai numarat cuvintele…Daca n-au astia minimul de inteligenta incat sa dezvolte o serie de idei nu e vina guvernului

    3. Modalitatea in care se numara cuvintele este sa se numere cuvintele de pe al doilea rand sau cel mai lung rand, apoi se numara randurile scrise si se inmultesc cele doua numere (nr cuvinte x numar randuri = numar aproximativ de cuvinte).

    1. Nu, la uman au avut de caracterizat un personaj dintr-o comedie studiata, doar de asta știu că au avut ei la probă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Universitatea din București solicită posibilitatea să organizeze examenele de licență și disertație online. Plus: Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020 să fie susținute prin testare online sau să fie amânate până în septembrie

“Specialiștii în educație de la Universitatea din București susțin că finalizarea acestui an școlar și universitar este posibilă”, anunță instituția de învățământ superior, într-un comunicat remis Edupedu.ro. “Anii terminali pot…
Vezi articolul