Telefoanele mobile și tabletele să nu fie folosite în școlile din Italia, nici în scopuri didactice, vrea ministrul Educației. Giuseppe Valditara anunță că va trimite reguli profesorilor și părinților

2.476 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Folosirea telefoanelor trebuie evitată în grădinițe și școli, anunță Ministerul Educației din Italia, care elaborează noi ghiduri „privind educația pentru cetățenie”, transmite ilsole24ore.it, care citează publicația Il Foglio, pentru care autoritățile din educație au venit cu precizări după ce în presă au apărut noutățile despre interdicția smartphone-urilor.

În viitoarele ghiduri ale Ministerului Educației din peninsulă, potrivit presei din Italia, telefoanele mobile vor fi restricționate în școlile primare și gimnaziale, chiar și în scopuri didactice, și de asemenea și în grădinițe, notează Ilsole24ore. În plus, și utilizarea tabletelor va fi limitată, aceste dispozitive rămânând totuși recomandate pentru școala primară.

Ministerul Educației a transmis că noile Ghiduri privind Educația pentru Cetățenie, aflate în curs de elaborare, vor conține următoarea formulare: “Utilizarea smartphone-urilor (telefoane mobile) trebuie evitată în învățământul preșcolar, primar și gimnazial. În schimb, pentru școlile primare se recomandă doar utilizarea educațională a tabletei”.

Motivele pentru această decizie, fundamentată în „planul Giuseppe Valditara”, spune ministrul, a fost luată atât din motive didactice, cât și pentru că utilizarea necorespunzătoare a smartphone-urilor și tabletelor devine adesea un element de tensiune în relația dintre elevi și profesori, care în unele cazuri duce chiar la agresiuni împotriva personalului școlar.

“A apăra personalul didactic”, afirmă Valditara, “înseamnă a apăra principiul delegării și al autorității, care este linia de bază nu doar a sistemului școlar, ci și a sistemului democratic”. UNESCO, a amintit ministrul Educației din Italia în precizările pentru cotidianul Il Foglio, a recomandat deja interzicerea utilizării smartphone-urilor în sălile de clasă:

  • potrivit sursei citate, dacă sunt utilizate în mod excesiv sau necorespunzător, acestea constituie un element de distragere a atenției din ce în ce mai mare, care afectează performanța școlară, alimentează tensiunile dintre elevi și profesori și afectează negativ memoria, concentrarea și învățarea copilului.

Nici elevii din școlile din Anglia nu vor mai putea folosi telefoanele mobile la școală, anunță guvernul britanic, care susține că va trimite ghiduri în școli pentru a implementa noua măsură. Interzicerea telefoanelor ar urma să se facă încă de la intrarea în școală, propune executivul din Anglia, care pune interdicția pe seama nevoii de continuare a eforturilor pentru performanțe academice din ce în ce mai bune, conform sursei citate – detalii aici.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, anunță Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită
Guvernul de la Madrid vrea să interzică telefoanele mobile în școlile și liceele din Spania
Noua Zeelandă: Premierul conservator Christopher Luxon a anunţat interzicerea telefoanelor mobile în şcoli
Telefoanele mobile vor fi interzise în clasele din școlile din Olanda, începând de anul viitor
Rusia va interzice prin lege elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, de la 1 septembrie 2024

5 comments
  1. La noi este invers. Elevul are toate drepturile prin acte normative, iar profesorii au un singur drept, acela de a fi la dispoziția elevilor. Elevul nostru, stăpânul nostru. Vai de profesorul care nu ascultă de elev. Rezultatul s-a văzut și acum la simularea evaluării naționale. Romania educata marca Klaus Iohannis.

  2. Foarte bine ! Un om “cu scaun la cap”! Exista suficiente mijloace și metode didactice pentru învățare, precum și suficient material didactic. Nu este necesara utilizarea telefoanelor mobile, smartphone sau tablete in procesul de învățământ, mai cu seamă că sunt elevi care ajung după opt ani de studiu sa nu știe sa scrie corect gramatical, să citească, să înțeleagă un text și să efectueze operații matematice necesare în viața de zi cu zi! Aceste măsuri ar trebui luate și în România! Urgent !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cîmpeanu: Evaluarea Națională se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, admiterea la liceu, după această dată / Toți elevii și copiii vor avea vacanță din 2 aprilie până pe 4 mai, în vacanță nu se fac cursuri online

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, iar admiterea la liceu, după această dată, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferință de…
Vezi articolul

Zeci de elevi din școala vizitată de Klaus Iohannis la Buzău, folosiți pentru imaginea președintelui: au fost puși să stea în soare ca să-l asculte cum vorbește despre drogurile de la festivalul Saga, pensii, inflație și legile securității. La final, aplauze

“Suntem într-o etapă în România când încercăm să îmbunătățim întregul cadru pentru școli, să venim cu abordări mai moderne, mai actuale”, a spus președintele Klaus Iohannis în declarațiile de presă…
Vezi articolul

Datele elevilor care participă la olimpiadele de Matematică și Informatică, ce se desfășoară în acest an pe o platformă privată, sunt protejate și nu sunt folosite decât pentru organizare, susțin autoritățile

Autoritățile și organizatorii Olimpiadei Naționale de Matematică 2022 dau asigurări că datele elevilor care se înscriu într-o platformă, pusă la dispoziție de o companie privată pentru desfășurarea concursului, sunt în…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

STUDIU: Banii sunt un puternic motiv de ceartă în multe cupluri din România / Psihoterapeutul Gáspár György – curs online gratuit cu zece lecții și obiceiuri benefice pentru eliberarea de “capcanele trecutului”

Cele mai puternice motive de ceartă în cuplu sunt generate de bani, spun 78% din respondenții unui studiu prezentat de BCR, “Viața de cuplu și banii în România 2024”, la…
Vezi articolul