Inspectoratele școlare sunt rugate de Ministerul Educației să solicite școlilor să arhiveze documentele justificative ale profesorilor și angajaților care au primit anul trecut primele de carieră didactică și de carieră profesională, potrivit unei adrese a instituției, document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 89397/04.12.2024.
Anul trecut, profesorii și angajații din școli care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 au primit prima de carieră didactică de 1.500 de lei, respectiv prima de carieră profesională de 500 de lei.
„Având în vedere prevederile OUG nr. 58/2023 și ale art. 6 literele b), c) și d) din ordinul nr. 3.956/18 octombrie 2023 pentru aprobarea modului de decontare a primelor de carieră, în conformitate cu prevederile OUG nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, cu modificările si completările ulterioare, vă rugăm să solicitați unităților de învăţământ să asigure obținerea și arhivarea documentelor justificative pentru sumele acordate pentru această măsură de susținere a personalului didactic și administrativ din învățământul de stat, pentru anul școlar/universitar 2022-2023”, se arată în document.
Conform adresei Ministerului Educației, profesorii, personalul didactic auxiliar și personalul administrativ aflat în activitate în anul școlar/universitar 2022-2023 vor justifica utilizarea primelor de carieră prin documente care vor fi arhivate (fizic/electronic) și păstrate de unitatea de învăţământ.
„Aceste documente vor fi solicitate de Direcția de Implementare Măsuri Sociale, în vederea verificării eligibilității cheltuielilor efectuate, în luna ianuarie 2025”, potrivit sursei citate anterior.
Adresa Ministerului Educației poate fi consultată mai jos:
Ce sunt primele de carieră didactică
Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”
Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.
Cine primește cardul de carieră profesională
Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 prevede că personalul nedidactic care a fost în activitate în anul școlar 2022-2023 primește în luna octombrie 2023 prima de carieră profesională de 500 de lei.
Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”
Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.
Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, nexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”
În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de aceste carduri.
Ce sunt primele de carieră profesională
Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”
Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”.
Informații de context
Ordonanța de urgență nr. 58 emisă de Guvern ca și condiție de încetare a grevei profesorilor din mai 2023 prevedea că personalul didactic, auxiliar și administrativ va primi prime în valoare de 1500 de lei, respectiv 500 de lei pe următorii 5 ani.
Legea prin care a fost aprobată ordonanța de urgență nr. 58/2023, emisă de Guvern în urma grevei profesorilor din mai 2023, privind acordarea primelor didactice și de carieră profesională a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial, vineri, 4 octombrie, la un an și cinci luni de la emiterea ordonanței.
Personalul din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2023-2024 ar fi trebuit să primească prima de carieră didactică și cea de carieră profesională în ultima săptămână din octombrie, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, potrivit surselor Edupedu.ro.
Listele cu numele angajaților, codul numeric personal și alte informații au fost trimise de Ministerul Educației către Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene până pe 30 septembrie, potrivit calendarului din ordonanța de urgență ce prevede metodologia acordării primelor.
“Primele de carieră didactică și profesională se acordă începând cu luna octombrie
a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv”, mai precizează OUG.
Pentru anul trecut școlar, 2022-2023, se estima că aproximativ 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri. Însă au fost probleme legate de distribuirea cardurilor sau alimentarea lor.
Astfel, în martie 2024, peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În decembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei.
Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum a informat, în martie, Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.
La sfârșitul lunii martie, federațiile sindicale au transmis, printr-o adresă, că peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească banii pe acestea „în zilele următoare”.
Guvernul a emis o ordonanță de urgență abia în luna august prin care a prelungit perioada de valabilitate de primelor pentru a putea fi folosite și de cei care au primit cardurile sau banii mai târziu.
Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
14 comments
Așadar există un card dedicat, nu personal, individualizat usor de identificat pt fiecare beneficiar.
In plus
Pluxee are acces la toate tranzacțiile electronice pe care le putea trimite automat la MIPE.
Noi in schimb tipărim, declarăm, arhivam, raportăm …
Coada Europei in care zicem că suntem dar de fapt nu suntem in stare sa ajungem…
Ar trebui sa o lase mai usor cu atata hartogaraie… Doar se vad tranzactiile pe card.
Si nu vreti sa stiti cat am alergat cu el, pt ca din acei bani sunt si o parte care pot fi folositi pt cheltuieli personale… dar la farmacii accepta doar Catena si Dona, care sunt destul de scumpe, (am dat 80 de lei pe un medicament care in Bebe Tei e 50…), iar la magazinele de imbracaminte, nu accepta cardul cam deloc. As fi avut nevoie sa imi cumpar o pereche de pantaloni, dar nu a fost chip. Da, mai sunt profesori care nu au cu ce se imbraca; si conteaza putin si cum mergi, daca ai o singura pereche de pantaloni si una de incaltaminte, si le folosesti pana se rup… ar trebui sa fie cardul acceptat si in Decathlon sau undeva unde poti gasi haine mai ieftine, + farmacii ca Dr Max si Bebe Tei. Pt imbracaminte am gasit sa accepte doar Kenvelo, doar ca au preturi cam mari si + nu aveau masura mea la ce cautam; deci tot a trebuit sa astept salariul; iar daca ar fi sa cumpar ceva ce am nevoie in procesul didactic, (laptop), nu ajung acei bani. Cardul asta e mai mult un soi de bataie de joc. Na, e bun decat deloc, dar prea multe justificari, chitante, bonuri, de parca cine le pastreaza? Cand ne vom debirocratiza odata? ca o sa murim cu dosarele in brate, de parca nu exista digitalizare?!
Faine prime ! Aparatura de laborator nu poti cumpăra cu ei ca nu există magazine care sa vanda asa ceva , in schimb de la console de jocuri pe tv si pana la telefoane se pot cumpăra fara probleme !
Si daca e sa discutam strict , asta nu se poate numi prima , cand tu conditionezi folosirea sumei ……
Si da , e un card toate tranzactiile se fac electronic si sunt la vedere , deci scopul documentelor dar si a declaratiei care se cere nu există!
aproximativ 300-350 de mii de chitanțe. Nu e mult, dar care e scopul. faceți verificări aleatoare la 10-15 scoli și gata. punem o țară să facă ce? drumuri pentru cei care nu știu să le printeze, alți să meargă la printare, apoi arhiveaza. Serios. ce țară de banane.
PRIMESC PRIME NEJUSTIFICATE ,DEOARECE TREBUIE SĂ MAI PLĂTIM MEDITAȚI LA COPII FIINDCĂ EI NU LE PREDĂ PE ÎNȚELESUL LOR NUMAI L-A MEDITAȚI ,DECI ÎNCURAJAREA NEPERFORMANTEI ESTE ÎN SISTEMUL BUGETAR DE CĂTRE CLANUL PSD !!!
Un sfat gratis de la un profesor (nu de Limbă română): meditați un pic mai mult și mai puneți ici colo câte o literă “i” pentru că este necesară, de exemplu, la cuvântul ” meditații”…
Iar acea cratimă din “l-a”, total nejustificată și incorectă în acest context, la fel ca și generalizarea dumneavoastră…
Ia și tu niște meditații, că ai nevoie. Și niște medicamente n-ar strica.
Vai! Era să mă duc după fentă, dar ai scris greșit “fiindcă”.Tztz! Dragoste, nu-i frumos! 😊
Cu toată “dragostea” vă sugerez să luați (urgent!) meditații la Lb. română
hm …meditații cu 2 i…așa scriem corect…degeaba ați scris cu litere de tipar că tot greșit scrieti! in rest,mai ușor cu ura că i postul Crăciunului …de Crăciun,fii mai bun (puteti s o cantati,nu i musai s o recitați)
Se vede ca pt dvs nu s au redirectionat corect sumele! Nu stiti sa scrieti! De ce nejustificat? Achizitiile sunt pt binele copiilor dvs!
Ei ” preda” dar copiii nu sunt atenti, fac galagie, se joaca pe telefoane. La cum scrii e clar..
De ce este nevoie sa taiem copaci?
Este un card care poate fi urmarit, nu este nevoie sa se faca arhive. Unde este digitalizarea care ni se prezinta?