Trei romane de debut, în cursa pentru premiul literar Women’s Prize for Fiction 2023, acordat scriitoarelor care publică în Marea Britanie

193 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Trei volume de debut vor concura pentru premiul literar Women’s Prize for Fiction din acest an cu noile romane semnate de două câştigătoare anterioare, pe o listă scurtă anunţată miercuri şi descrisă drept “ambiţioasă şi puternică” de către preşedinta juriului, Louise Minchin, relatează The Guardian, conform Agerpres.

Romancierele selectate pentru prima dată în competiţia Women’s Prize for Fiction sunt Jacqueline Crooks cu “Fire Rush”, Louise Kennedy cu “Trespasses” şi Priscilla Morris cu “Black Butterflies”.

Lor li se alătură Barbara Kingsolver, care a câştigat premiul în 2010 pentru “The Lacuna” şi figurează în acest an pe lista scurtă cu cea mai nouă carte a sa, “Demon Copperhead”, dar şi Maggie O’Farrell, laureată în 2020 pentru “Hamnet”, care se află în competiţie cu romanul “The Marriage Portrait”.

Lista este completată de “Pod”, semnată de Laline Paull, autoare selecţionată anterior la ediţia din 2015 a Women’s Prize for Fiction datorită romanului “The Bees”, mai scrie agenția națională de presă.

Louise Minchin, prezentatoare de televiziune, jurnalistă şi scriitoare, a declarat că romanele selectate pe lista scurtă sunt “ambiţioase, puternice şi imaginative şi te poartă într-o călătorie emoţională care emoţionează şi inspiră”.

  • Premiul, în valoare de 30.000 de lire, este decernat pentru cel mai bun roman al anului scris de o femeie şi publicat în Marea Britanie.

“Diversitatea gândirii şi creativităţii scriitoarelor în acest moment este vastă, incitantă şi inspiratoare. Lista este eclectică şi sunt atât de multe tipuri diferite de poveşti şi de voci. Pe mine m-au purtat în locuri în care nu aş fi ajuns înainte”, a mărturisit Louise Minchin. “Am învăţat enorm ca cititoare – să fiu mult mai deschisă în ceea ce priveşte ceea ce citesc”, a adăugat preşedinta juriului, potrivit sursei citate.

Din juriul competiţiei din acest an fac parte romanciera Rachel Joyce, jurnalista, realizatoarea de podcasturi şi scriitoarea Bella Mackie, romanciera şi nuvelista Irenosen Okojie şi parlamentara laburistă Tulip Siddiq.

Acţiunea din “Fire Rush”, de Jacqueline Crooks – născută în Jamaica – este plasată în Londra, Bristol şi în peisajul jamaican şi o urmăreşte pe Yamaye, care pleacă într-o călătorie dramatică a transformării odată ce relaţia sa se sfârşeşte.

“Trespasses” este primul roman scris de autoarea irlandeză Louise Kennedy, după colecţia de nuvele “The End of the World is a Cul de Sac”. Cu o acţiune plasată în timpul conflictului din Irlanda de Nord, “Trespasses” relatează aventura dintre o profesoară şi un avocat mai în vârstă.

Acţiunea din “Black Butterflies”, de Priscilla Morris – a cărei mamă s-a născut în Iugoslavia – are loc la Sarajevo în primăvara anului 1992 şi are în centru povestea unei femei, artistă şi profesoară, prinsă în mijlocul asediului oraşului. Cartea este inspirată de relatări din viaţa reală despre cel mai lung asediu din vremurile moderne.

“The Marriage Portrait” de Maggie O’Farrell – născută în Irlanda de Nord – este o repovestire a vieţii Lucreziei, a treia fiică a lui Cosimo de’ Medici, iar acţiunea are loc în Florenţa anilor 1500. Minchin a descris “The Marriage Portrait” drept o “carte rafinată”, care îi duce pe cititori într-o “lume în care nu veţi fi trăit”, conform Agerpres.

Cartea “Demon Copperhead” a autoarei americane Barbara Kingsolver, o reinterpretare a romanului “David Copperfield” de Charles Dickens, spune povestea unui băiat care creşte în sărăcie, în Munţii Apalaşi din Virginia.

“Pod”, romanul autoarei britanice Laline Paull, în care personajul principal este delfinul Ea, este povestea unei lumi oceanice din ce în ce mai afectată de cruzimea şi de ignoranţa oamenilor.

Despre Women’s Prize for Fiction

Cele şase cărţi au fost selectate dintr-o listă lungă de 16 romane, anunţată în luna martie.

Premiul literar Women’s Prize for Fiction a fost înfiinţat în 1996 după ce multe voci au criticat lista scurtă din 1991 a Booker Prize, pe care nu figura nicio scriitoare.

Numele câştigătoarei premiului din acest an va fi anunţat la data de 14 iunie.

Premiul Women’s Prize for Fiction 2022 a fost decernat scriitoarei Ruth Ozeki pentru cartea sa “The Book of Form and Emptiness”, mai informează Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nu va fi înghețat anul școlar, în cel mai rău caz se vor amâna examenele cu 1 – 2 săptămâni. Este un risc mic comparativ cu riscul mare de colaps al sistemului de educație – spune Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța

Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a spus la Euronews că anul școlar nu va fi înghețat. “Văd că tot e în spațiu public aruncată această ipoteză catastrofală sub…
Vezi articolul

Cele 2 miliarde lei pierdute de Educaţie la rectificarea bugetară erau banii pentru proiectul cu tablete şi table inteligente anunţat de Andronescu, spune Ministerul Educaţiei

Suma cu care “s-a diminuat” bugetul Ministerului Educaţiei reprezintă banii prevăzuţi pentru proiectul cu finanţare europeană “România modernă, România digitală”. Este vorba despre 2 miliarde de lei, potrivit unei informări…
Vezi articolul
meditații în perioada în care școlile au fost închise

De ce apelăm la meditații? Antoaneta Firuța Tacea, directoarea departamentului de Științe ale Educației, Universitatea București: Pentru că vrem rezultate imediate. Pentru că nivelul de performanță de la Evaluările Naționale nu este unul documentat pe vreo cercetare

De ce apelăm la meditații? „Pentru că vrem rezultate imediate. Pentru că nivelul acela de performanță pe care îl regăsim în Evaluările Naționale nu este unul documentat pe vreo cercetare,…
Vezi articolul

Modele de subiecte grilă pentru Evaluarea Națională: Vezi testele grilă la Matematică și Română publicate și retrase de Minister la primul scandal în jurul grilelor la examen

Testele grilă pe care Ministerul anunță că le experimentează la clasa a VII-a la simulare, în vederea introducerii lor la examenul de Evaluare Națională de anul viitor, încă nu au…
Vezi articolul