ULTIMA ORĂ Școala altfel și Săptămâna verde pot fi organizate în același modul de învățare, în situații excepționale

39.794 de vizualizări
Foto: Captură ordin
Programul „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” pot fi organizate în același modul de învățare, în situații excepționale, la solicitarea inspectoratului școlar și cu aprobarea Ministerului Educației, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 3.710 din 20 februarie 2023, cel care modifică ordinul 3.505 privind structura anului scolar 2022-2023.

„Săptămâna verde” și „Școala altfel” se desfășoară în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Până acum, școlile nu puteau planifica cele două programe în același modul.

La articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în situații excepționale, la solicitarea Inspectoratului școlar și cu aprobarea ministerului educației, cele două programe se pot derula în același interval de cursuri (modul de învățare)”.

Situații speciale în județul Gorj, afectat de cutremurele de până la 5.7 pe Richter din 13 și 14 februarie (sursa)

Elevii din 87 de școli din județul Gorj nu s-au întors la cursuri în săptămâna 20-24 februarie și au intrat mai devreme decât au planificat în Săptămâna ”Verde” și ”Școala Altfel”, după cum a declarat pentru EduPedu.ro inspectorul școlar general din județul Gorj, Marcela Mrejeru.

Informații de context

La începutul lunii februarie, metodologia de organizare a Programului „Săptămâna verde” a fost publicată în Monitorul Oficial.

Activitățile care se pot organiza în „Săptămâna verde” sunt următoarele: „lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea.”

Este obligatorie participarea la programul „Săptămâna verde” pentru elevi și profesori, potrivit documentului.

Amintim că nu se vor organiza cursuri după orarul obișnuit al unităților de învățământ, ci va fi un program special, în fiecare dintre cele 5 zile, conform regulamentului.

„Art. 8. — (1) În perioada alocată Programului „Săptămâna verde” nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ. Programul se desfășoară în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile. 

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), la clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioada dedicată Programului „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.”

Citește și:
Regulamentul pentru „Săptămâna verde” a fost publicat în Monitorul Oficial. Ce activități pot organiza școlile după 27 februarie
DOCUMENT Regulamentul pentru “Săptămâna verde” în școli a fost aprobat. Ce trebuie să facă profesorii și elevii în perioada pe care școala o alege
SURSE Regulile pentru „Săptămâna verde”, discutate la Minister cu 3 săptămâni înaintea începerii programului / Orar special, în fiecare dintre cele 5 zile, obligatoriu pentru elevi și profesori
Școlile au obligația să desemneze un profesor responsabil de mediu, potrivit Ministerului Educației / Programul „Săptămâna verde” se va desfășura după o metodologie specifică
LISTA Disciplinelor legate de mediu din învățământul preuniversitar – proiect Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030
OFICIAL Școlile pot aplica pentru statutul de „școală verde”. Care sunt comportamentele pe care trebuie să le dezvolte elevii unei „școli verzi”

3 comments
  1. Toate tâmpeniile și aberațiile inventate de către capete luminate, nulitățile patriei.
    Oricum în programul ,,Școala altfel” erau activități multiple care abordau programul ,,Săptămâna verde”. RUȘINE celor care nu gândesc.

  2. Se poate face școală și fără Săptămâna altfel ( o noua descoperire = timp pierdut) și probabil la fel cu Săptămâna verde.
    Câștigăm doua săptămâni care nu mai prelungesc școală pana în vară – 21 iunie.
    Susțin punctul de vedere de mai sus. Foarte corect!

  3. Săptămâna altfel și săptămâna verde = timp irosit .
    Ministerul sa adapteze programele și manuale
    prezentului !
    Am văzut atâtea informări pentru aceste săptămâni încât cred ca nu merita timpul consumat .
    Mai bine s-ar concentra pe activității utile .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Acuzații de folosire a influenței în școlile din Sectorul 2, pentru câștigarea de contracte, la adresa coordonatorului pe București al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Eugen Ilea. Acesta respinge criticile și susține că a promovat „un program de sănătate prin alimentație” / Primarul Radu Mihaiu: Nu accept sub nicio formă vreo „mânărie”

Reprezentantul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar – București, Eugen Ilea, a fost acuzat în ședința publică a Consiliului Local Sector 2 de Lenuța Popescu, consilier local…
Vezi articolul

Cum a ajuns George Simion, liderul partidului extremist AUR, să vorbească în fața elevilor Colegiului Gheorghe Lazăr, în prima zi de școală? Directoarea Ionela Neagoe: “A decis el, personal”, să vină / “În mintea mea a fost scandalul cu filmatul cu telefon, că nu e primit” să vorbească

“Nici nu am putut să judec. Mi s-a scurs sângele în picioare și în mintea mea a fost scandalul cu filmatul cu telefon, că nu e primit. Despre ce vorbim?”,…
Vezi articolul