Universitățile din Olanda propun măsuri pentru a limita numărul studenților străini / Economia și psihologia, printre domeniile de licență vizate

5.412 vizualizări
Sursă foto: Pixabay
Paisprezece universități din Olanda propun măsuri pentru a reduce numărul studenților străini, iar economia și psihologia se numără printre domeniile de licență vizate, conform dutchnews.nl. Olanda este în topul destinațiilor pentru tinerii români care vor să învețe în străinătate. 
  • În 2022, în Olanda studiau peste 5.600 de studenți români, potrivit IntegralEdu și unele universități îi sfătuiau pe studenții străini care vor să li se alăture să ia în calcul alte destinații de studiu, din cauza lipsei locurilor de cazare.

În noiembrie 2023, universitățile olandeze au criticat propunerea „ridicolă” de limitare a numărului de studenți străini, însă sub presiunea unui nou proiect de lege pentru învățământul superior care să „gestioneze mai bine” numărul studenților internaționali, șefii universităților olandeze s-au reunit în această săptămână și au elaborat un plan alternativ, conform dutchnews.nl.

Potrivit Asociației de învățământ superior Universiteiten van Nederland, măsurile vizează reducerea numărului de diplome de licență oferite în limba engleză, pentru a îmbunătăți cunoștințele în limba olandeză și pentru a reduce numărul de studenți străini, care „în unele locuri duce la blocaje”.

Planul este încă în discuție și, dacă va fi pus în aplicare, va intra în vigoare nu mai devreme de 2025-2026, conform euronews. După 2 ani de la implementare, universitățile ar evalua impactul măsurilor, conform documentului postat pe site-ul Asociației de învățământ superior Universiteiten van Nederland.

Universitățile olandeze:

  • nu vor mai dezvolta programe noi de licență în limba engleză deocamdată.
  • vor opri recrutarea la târgurile internaționale pentru programe de licență la care nu există deficit pe piața forței de muncă, 
  • vor anula anul pregătitor pentru studenții străini, potrivit documentului.

Alte măsuri propuse:

Universitățile vor reduce numărul de studenți internaționali la programele de licență

Vor ține cont de deficitul de pe piața muncii și de regiuni care se confruntă cu o scădere a populației. Se va reduce numărul studenților străini de la programele de licență în limba engleză, cum ar fi programele de economie și psihologie.

Toate programele de licență vor fi predate și în olandeză 

În prezent, 70% din programele de licență sunt predate în olandeză, iar 18% dintre acestea au și o versiune în limba engleză. Procentul total al programelor de licență în limba engleză este de 30%. Universitățile se vor asigura că studenții olandezi pot participa la toate programele de studiu în diferite locații în limba olandeză.

Universitățile vor dezvolta mai multe programe de licență în limba olandeză 

Pe lângă adăugarea versiunilor în limba olandeză ale programelor de licență în limba engleză, universitățile vor investiga care programe de licență în limba engleză pot fi convertite în întregime în olandeză.

Îmbunătățirea abilităților de limbă olandeză ale studenților și ale personalului din Universități

Se vor oferi cursuri atât pentru studenții olandezi, cât și pentru studenții internaționali, pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de limbă olandeză. 

Citește și: 
Universitățile olandeze critică propunerea „ridicolă” de limitare a numărului de studenți străini
Universitățile din Olanda atrag și anul acesta cei mai mulți studenți din România, urmate de cele din Marea Britanie
Unele universități din Olanda îi sfătuiesc pe studenții străini care vor să li se alăture să ia în calcul alte destinații de studiu, din cauza lipsei locurilor de cazare / Olanda e în topul destinațiilor pentru tinerii români care vor să învețe în străinătate

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Voi susține cu toate argumentele posibile nevoia de extindere a perioadei de cursuri începând cu septembrie 2022 / Admiterea la liceu, conform proiectului “România Educată”, e posibil să o aplicăm din 2023

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a reafirmat miercuri seară, într-un interviu acordat B1 TV, dorința de a extinde perioada de cursuri într-un an școlar începând cu 2022-2023. El a spus că,…
Vezi articolul