Universitățile post-Brexit: Tarife mai mici pentru studenții UE – luate în considerare în Anglia

601 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Unele instituții de învățământ superior din Anglia analizează posibilitatea să aplice tarife reduse pentru studenții din țările membre UE, după Brexit, în loc să le crească la nivelul tarifelor aplicate până acum studenților străini din țări non-UE, potrivit Times Higher Education.

Pentru studenții din România și din celelalte țări UE, care învață în prezent în Marea Britanie sau se înscriu în anul 2020-2021, regulile nu se schimbă. Dar regulile care se vor aplica după 2021 nu au fost însă decise – totul depinde de ceea ce se negociază în perioada de tranziție.

Pentru studenții viitori, una dintre principalele probleme este costul educației din Marea Britanie. Pentru instituțiile de învățământ, este important să fie atrași un număr suficient de mare de studenți, care să nu fie descurajați de prețul mare.

Potrivit Times Higher Education, guvernul britanic nu a făcut public un raport privind impactul Brexit-ului asupra educației. În aceste condiții, unele universități analizează posibilitatea să păstreze pentru studenții din UE tarife reduse, ca până acum.

În ultima perioadă, se presupunea că studenților din țările europene li se vor aplica aceleași tarife similare cu cele din țările non-UE, după Brexit, dar instituții identificate de sursa citată caută argumente legale să continue să ofere tarife reduse, de teamă că procesul de recrutare ar avea de suferit începând cu anul universitar 2021-2022. Argumentele legale sunt necesare pentru a nu fi acuzate de discriminare între diverse segmente de studenți, după zona de proveniență, conform legislației britanice.

Sursa citează reprezentanți ai unor instituții precum Universitatea Warwick sau Universitatea din Shewffield, care au spus că, deși nu au luat încă decizii, au în vedere diverse opțiuni pentru a continua să atragă studenți din țările UE.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Înscrierea pentru Admiterea online la Universitatea de Vest din Timișoara a început. Rectorul Marilen Pirtea: Oferim 75 de programe la licență și peste 80 de programe de masterat, din 34 de domenii de studii universitare, cumulând peste 10.600 de locuri disponibile (P)

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a deschis în 2 iulie procesul de înscriere pentru sesiunea de admitere aferentă anului 2021. Toți candidații interesați să studieze la UVT începând cu…
Vezi articolul

Viitorul digital al învățământului superior: universitățile au acționat bine în pandemie, dar pentru programe online sustenabile au nevoie de mult mai multe resurse tehnice, educaționale și financiare – raport al Comisiei Europene

Instituțiile de învățământ superior au dovedit, pe parcursul pandemiei Covid-19, o capacitate foarte mare de adaptare la modelele digitale de predare, însă au nevoie de foarte multe resurse suplimentare și…
Vezi articolul

Burse de performanță de 1.200 de lei și burse sociale de 1.050 de lei pentru studenții de la Universitatea din București, din anul universitar 2023-2024. Instituția a publicat metodologia de acordare, calendarul etapelor și modele de cereri – documente

Bursele de performanță vor fi de 1.200 de lei și bursele sociale de 1.050 de lei pe lună, pentru studenții Universității din București, după ce instituția de învățământ superior a…
Vezi articolul

BREAKING Rectori până la moarte. Proiectul noii Legi a educației prevede că fiecare universitate își stabilește numărul maxim de mandate pentru un rector, dar precizează în mod absurd că nu poate avea totuși “un număr nelimitat de mandate”

Dispare din legea educației limitarea clară a numărului de mandate pe care o persoană le poate ocupa ca rector al unei universități, în forma proiectului pus în dezbatere de ministrul…
Vezi articolul