Compania Microsoft desfășoară, pe parcursul următoarelor patru luni, un proiect-pilot de certificare pentru profesorii și școlile care manifestă interes profund pentru transformarea digitală, care au înțeles ce înseamnă aceasta, Proiectul, numit “Școala Parteneră Microsoft” a fost prezentat, în conferința online “Educația digitală asimptomatică”, de Marilena Ionașcu, Education manager Microsoft România, potrivit căreia în cadrul pilotului vor fi selectate 100 de școli din întreaga țară, în condițiile în care s-au înscris peste 300.
Potrivit Marilenei Ionașcu, “în această perioadă am văzut clar aceste două categorii, profesori, directori proactivi, care au înțeles ce înseamnă transformarea digitală și care vor mai mult. Cumva, pe această idee s-a construit programul Școala Parteneră Microsoft, pe care l-am lansat acum”.
Ea a precizat că certificarea Microsoft Certified Educator a fost acreditată în mai anul trecut, prin ordin al Ministerului Educației și Cercetării de atunci, iar programul lansat acum se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației.
Marilena Ionașcu, despre “Școala Parteneră Microsoft”, la conferința “Educația digitală asimptomatică”:
- “În mai am reușit să acredităm certificarea Microsoft Certified Educator, prin ordinul al Ministerului Educației și Cercetării la acea vreme. Profesorii primesc 15 credite profesionale pentru această certificare. În urma acestui fapt, în toamnă am lansat împreună cu fundația EOS un ghid metodologic, Proiectarea învățării în secolul XXI, prin care le oferim practic profesorilor suportul de curs pentru obținerea acestei certificări. Această certificare presupune ca profesorul să aibă deja niște cunoștințe de tehnologie. Vorbim aici de tehnologie Microsoft, dar cursul îi pregătește în ceea ce privește pedagogia digitală. Îi învață cum să se folosească de tehnologie ca să-și adapteze procesul de predare la ceea ce se întâmplă astăzi.
- Școala Parteneră Microsoft este un proiect-pilot în acest moment. Recrutăm pentru început 100 de școli, care folosesc deja tehnologia Microsoft. Ne orientăm către cei care își doresc cu adevărat să se transforme digital și folosesc deja tehnologia în procesul de predare. Și creăm un program foarte strict pentru ei. Le cerem să aloce două persoane la nivelul școlii, responsabile cu transformarea digitală a școlii. Le cerem la final să aibă minim cinci profesori certificați Microsoft Certified Educator. Și pe tot acest parcurs îi sprijinim cu acest ghid care îi învață cum să-și adapteze metodele de predare folosind tehnologia. În decurs de trei luni, le facem peste 10 instruiri pe diferite teme, care au la bază modelul de transformare digitală elaborat de Microsoft pornind de la criteriile UNESCO și UE.
- La finalul acestui program intensiv – acest pilot începe acum și se va implementa în următoarele patru luni – școlile vor primi această certificare din partea Microsoft. Chiar dacă este un program local, el e perfect integrat cu programele noastre globale. Ei, practic, prin aceste certificări multiple, obținute atât la nivel de școală, cât și la nivel de profesor, pot spune într-adevăr că sunt școli model din punct de vedere al transformării digitale.
- Abia am lansat programul și avem peste 300 de școli înscrise – noi le selectăm și rămân 100 cu care mergem mai departe pentru certificare. Ne dorim ca acesta să fie doar bulgărele de zăpadă care să se rostogolească și apoi din ce în ce mai multe școli să adopte acest program.
- Programul îl facem în parteneriat cu Ministerul Educației, dorim să avem o acoperire geografică, dar și rural-urban, la nivelul întregii țări, astfel încât în medie 2-3 școli per județ sunt selectate, în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene”.
Cea mai importantă conferință despre digitalizarea școlii românești, “Educația digitală asimptomatică”, a fost organizată marți de Edupedu.ro și World Vision România – vezi integral conferința.
Foto: Marilena Ionascu / Edupedu.ro
1 comment
Sunteți bine veniți și sigur de folos și ușurare a muncii noastre !