VIDEO Nu aș discuta, încă, de obligativitatea vaccinării pentru profesori și medici, dar sper să nici nu fie nevoie de așa ceva, spune ministrul Sănătății

24.692 de vizualizări
Foto: Captura MS
„Nu aș discuta, încă, de obligativitatea vaccinării”, a declarat sâmbătă, în județul Bihor, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, întrebată ce părere are despre obligativitate vaccinării medicilor și profesorilor. Oficialul a vorbit despre experiența personală și despre cadrele medicale spunând că încurajează vaccinarea.

Reporter:Există specialiști, cum este domnul Sorin Paveliu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, care susțin că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru anumite categorii profesionale cum sunt cadrele medicale și profesorii. Dumneavoastră ce părere aveți?

Ioana Mihăilă: „Eu pot să spun mai mult despre experiența mea personală legată de vaccinare: pur și simplu după ce am reușit să fiu vaccinată și cu a doua doză, acel stres pe care îl aveam constant în minte legat de posibilitatea de a face infecție și de a transmite infecția celorlalți s-a diminuat considerabil. Și atunci ce vreau să spun este că încurajez vaccinarea la toate cadrele medicale, pentru că e foarte important și pentru protecția lor, dar mai ales pentru protecția celor din jur și sper că încrederea pe care o am eu și pe care o avem noi, cei care ne-am vaccinat, să fie transferată și către ei.

Nu aș discuta încă de obligativitatea vaccinării, dar sper să nici nu fie nevoie de așa ceva și să obținem un procent mare al personalului vaccinat așa încât obligativitatea să nu fie necesară”.

Amintim că vaccinarea prioritară a profesorilor a început pe 25 februarie. Atunci, în prima zi, 3.800 de cadre didactice au fost vaccinate.

Ministrul Educației a declarat recent că peste 50% dintre cadrele didactice s-au vaccinat deja, dar că ritmul de vaccinare a scăzut în ultimele zile la 200-300 de persoane pe zi.

În sistemul de învățământ sunt circa 350.000 de angajați din care 230.000 sunt cadre didactice.

Context:

  • Pe 4 mai, înaintea primei zile de școală, ministrul Educației menționa că peste două săptămâni ar fi posibil să fie făcută o “fotografie de moment” a situației, o analiză a condițiilor epidemiologice pe baza căreia să înainteze propunerea de întoarcere a tuturor elevilor la școală
  • La o zi distanță, premierul Cîțu spunea că “nu am discutat cu domnul ministru [al Educației] care sunt condițiile” dar că e nevoie ca “tot personalul din sistemul de învățământ să fie vaccinat” înainte “să putem să discutăm” despre întoarcerea tuturor elevilor la clasă. Șeful guvernului a legat, astfel, întoarcerea tuturor la școală de un obiectiv imposibil de atins: tot miercuri, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a fost nevoit să corecteze afirmațiile premierului, repetând ce mai spusese cu doar o săptămână în urmă și în reacție la declarațiile ministrului Cîmpeanu: “nu putem avea rată de acoperire vaccinală de 100% în orice segment populațional”.
  • Tot în prima zi de școală, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a intervenit la rândul său, arătând că spusele premierului nu erau doar o simplă eroare sau o contradicție cu membrii propriei echipe, așa cum se întâmplă adesea (două cazuri, ambele tot de miercuri, 5 mai). Ea a spus, folosind condiționalul, că “ar trebui ca pandemia să fie foarte bine controlată și incidența să fie extrem de redusă, ceea ce nu cred să se întâmple în două săptămâni”.

În niciuna dintre aceste luări de poziții nu au fost invocate argumente științifice privind opțiunea de amânare a revenirii tuturor elevilor la școală, așa cum nu autoritățile nu și-au asumat politic vreo măsură – fie revenirea tuturor la clasă, fie ca cei din multe clase de gimnaziu și liceu să rămână într-o situație ce produce dezechilibre care pun probleme de “securitate națională”, după cum însuși ministrul Cîmpeanu a atras atenția.

Citește și:

“Toți copiii se întorc la clase”, obiectiv prezidențial depășit de planurile de petreceri și festivaluri de vară ale premierului: redeschiderea rapidă a școlilor pentru toți elevii se stinge subit, în timp ce Cîțu face calcule pentru Untold și NeverSea – Analiză Edupedu.ro

Foto: captura MS


22 comments
  1. A avut emotii ca n-o sa prinda. Cica ,,am reușit să fiu vaccinată”. Madam s-a destresat ca n-o sa mai improaste cu virusi da’ dac-ar fi buchisit cat de cat macar prospectele producatorilor ar fi aflat ca tre’ sa ramana stresata avand in vedere ca transmite in continuare. Ca sa nu mai vorbim ca poa’ sa se infecteze ca si pana la intepare. Da’ dac-o trebuit sa recite textul, si-a facut treaba. Nu as discuta da discut. Cica spera sa nu fie necesar daca ating planul impus. Si tot asa, din plan in plan ani la rand de aici incolo. Noroc cu doctoru’ ,,saracu” care-a informat opinia publica mai ceva ca pe sateni cu ,,informatii avizate” (nimic despre seruri ci a dat-o inainte cu sloganuri).

  2. Este ilegala impunerea obligativitatiu vaccinarii cu vaccinuri care au aprobare doar pentru folosirea de urgenta.

  3. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toți indivizii. Va fi și periodică, deoarece mereu apar tulpini noi, din ce în ce mai ucigătoare. Bipezii care refuză vaccinarea sunt teroriști care vor să infecteze și să ucidă cât mai mulți oameni nevinovați. De aceea ei vor fi izolați pe termen nelimitat, fără să aibă contact nici cu alti bipezi, nici cu exteriorul. Probabil că pentru a nu împovăra prea mult economia ei vor fi reciclați în fertilizatori pentru agricultură sau în alte produse utile.

  4. Da,nu primiti spagi,dar elevi de la Fr,seral ,etc ce baga cheta un lucrari a ?nu ati auzit asta?? Chear nu?!:))))

    1. @floris
      Daca n-ai fi facut si clasa I la frecventa foarte redusa spre deloc, ai fi invatat grupurile de litere si ai fi stiut ca nu se scrie “chear”. Se scrie “kear”😁, cu varianta “kr”😁.
      Acum serios. Pana te mai vezi data viitoare cu doamna care va invata litere, repeta cu voce tare propozitia asta: “Oaia aia e a ei, eu i-o iau!”. Si abia dupa aceea sa incepi sa inveti consoanele!
      Si lasa cuvintele grele (cum ar fi “cheta”) alora care stiu ca DEX-ul nu e sfarsitul denumirii vreunui dinozaur.

  5. Sunt de acord cu eliminarea spagii. Probabil unii vor da spaga si la examene si ii vor fata copilului fara sa stiti. Dar trebuie sa tineti cont ca directorii, inspectorii sunt numiti de partid care trebuie sa cotizeze mai departe. Pana nu se sparge bula asta politica nu se va schimba nimic.

  6. Doamna ministru are perfecta dreptate, profesorii sa se vaccineze obligatoriu. Ei constituie cel mai mare risc pentru copiii nostrii daca nu se vaccineaza. Nu e posibil altfel.

    1. Copilul dvs stă la școală 6 ore, să zicem. Mai puțin lângă profesori și mai mult lângă colegul de bancă și lângă alți copii. Și alte 18 ore le petrece cu dumneavoastră și cu alte persoane. Cum să fie profesorul cel mai mare pericol?

    2. Profesorii sunt tot oameni si nu ne puteti pune conditii!
      Iti este teama baga vaccin in tine si copil! Va asigurati si gata! Nu suntem animale sa faceti voi experimente pe noi!
      Stim care ne sunt drepturile si ne vom apara, inclusiv impotriva parintilor care cred ca noi suntem dispusi sa facem orice pentru ei si Elevi!
      Pana la siguranta mea!
      Vreti vaccin sa va faceti!
      Succes!

  7. #rezist, #rezist …totusi si idiotenia și nemernicia trebuie să aibă limite!!Drepturile si libertățile fundamentale ale omului, inclusiv refuzul de a nu accepta un serviciu medical( în speță vaccinul” minune” a lui Gates) NU sunt subiecte de discuții sau tocmeli! Constituția României și tratatele internaționale ne asigura libertatea de a decide pentru viata noastră! Nu se poate conditiona dreptul la munca!! Mentionez ca nu lucrez in Invatamant dar fac parte dintre oamenii care vor sa trăiască LIBERI în ROMÂNIA ! Nu toți suntem sclavi sau idioți utili cu două botnițe puse una peste alta ! In conditiile date, copiii nostri vor ajunge niste roboti , niste psihopati; fără copilărie, pierzand tot ce e mai important in aceasta viata: iubirea aproapelui, solidaritatea, bunătatea și prietenia! HRISTOS A ÎNVIAT !

    1. @dacul auriu liber
      Aleluia, brother! Hai liberare! Jos călăul vampir Gates Bill, care vrea sa suga sangele poporului si sa ne lase fara sevă! Traiasca respiratia libera si latratul fara botnita!
      Nimic despre “coduri de bare sub piele”, “modificari de ADN”, “cipuri calatoare printre sinapse si neuroni”, “lesinuri instant si vertijuri perene”? Esti dezamagitor!

      1. Chapeau bas ! Ești tare ! De mult n-am mai râs așa! Mai ales că teoriile astea le aud aproape zilnic !

  8. eu zic sa ne bage fierul rosu in ochi, ca tot ne uraste! si ea si prelipceanu. vaccinați obligatoriu, ca vrea muschiul ei!!!!!!
    da ti demisia, cucoană !

  9. Corect ar fi ca, in cazul introducerii obligativității vaccinării personalului din învatamant, sa fie obligatoriu si pentru elevii peste 16 ani! Si ei reprezintă un pericol mare, si ei transmit virusul, atat intre ei, cat si catre profesori! Altfel este complet inutil si absolut nedrept…. Ori poate ca vaccinul trebuie incercat mai intâi pe profesori! Pentru ca nimeni nu a conditionat revenirea in banci cu vaccinarea profesorilor si a elevilor!!!

  10. Dar ce părere aveți doamna ministru de testarea obligatorie săptămânală a tuturor elevilor, în vederea depistării și izolării la domiciliu a veselilor elevi infectati si asimptomatici?
    Ne-am cam saturat ca elevii vulnerabili din scoli, părinții și mai ales bunicii acestor elevi asimptomatici sa fie în pericol permanent. Fără sa mai spunem ca elevii mari merg în grupuri în malluri și în parcuri, contribuind la infectarea în comunitate.
    Cat despre infectarea elevilor în mijloacele aglomerate de transport în vjn întrebați-l pe iresponsabilul primar general, care în loc sa înființeze o rețea de autobuze școlare, din dușmănie fata de Firea, a desfiintat și linia pilot de autobuze școlare înființată de aceasta.

  11. Ne informeaza doamna ministru si care sunt riscurile vaccinarii? Isi asuma domnia sa public raspunderea pentru aceste riscuri?

  12. …profesorii ar putea sa-si protejeze elevii de lucruri mai grave decat covidul, d-na Mihaila! De exemplu ar putea sa refuze spaga de la parinti sau interventiile de la directiune, inspectorat, minister, etc. Dac-am avea o societate mai putin corupta, cu siguranta increderea in guvern ar fi mai mare si munca dumneavoastra de convingere, dialogul public in general, ar da roade. Dar daca spaga incepe de la gradinita, la ce va asteptati? Stiu ce spun, stiu prin ce au trecut copiii mei pentru ca am refuzat sa dau spaga invatatoarelor si mai apoi profesorilor. Slava Domnului, ca sunt mari acum si am scapat de milogi….

    1. Eu nu am dat niciodată șpagă vreunui educator, învățător sau profesor și copilul meu nu a avut nimic de suferit. A învățat foarte bine, a luat cu brio toate examenele, pentru ca a fost atent la conținutul orelor de curs, nu și-a pierdut timpul pandind în stânga și în dreapta, sa dea raport părinților ce “nedreptăți” constata el, cu mintea lui de copil.

    2. Unde tot dati voi asa tare spagi? Eu am facut suplimentar pregatire pe banii si timpul meu si n-am primit nici macar obisnuita floare de la sfarsit de an scolar, la premiere. N-am vazut niciun coleg sa primeasca nimic. Nu mi s-a propus sa mi se dea un capat de ata. Inafara de 8 martie clasicele flori si/sau ciocolata, n-am primit nimic. Ba chiar am dat.Predau desen si ma duc la ora cu: pensoane, acuarele, foi xerox, pahare de unica folosinta pentru apa etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cătălin Drulă, președintele USR, reacție virulentă la propunerea de desființare a CNATDCU: Să-ți fie rușine, Sorin Cîmpeanu! USR îi cere lui Iohannis să intervină pentru schimbarea proiectului de lege astfel încât Consiliul să își facă treaba în continuare

Reacție dură a președintelui USR, Cătălin Drulă, la tentativa de desființare a CNATDCU – instituția-cheie care soluționează plagiatele din doctorate – propusă de noua lege a educației. “Să-ți fie rușine,…
Vezi articolul