VIDEO România a avut o reacție rapidă de adaptare pentru un sprijin eficient acordat copiilor și tinerilor ucraineni, le-a spus Sorin Cîmpeanu, la Luxemburg, miniștrilor Educației din Europa

145 de vizualizări
Pe agenda reuniunii miniștrilor Educației reuniți la Luxemburg s-au aflat teme precum investiții eficiente, eficace și echitabile în educație, gestionarea crizelor în Spațiul european al educației și finanțarea universităților europene, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației.

În cadrul dezbaterii publice pe tema gestionării crizelor în Spațiul european al educației, ministrul Sorin Cîmpeanu a subliniat că „România a avut o reacție rapidă de adaptare a cadrului legal și a reglementarilor specifice pentru a putea permite un sprijin eficient acordat copiilor și tinerilor ucraineni care au nevoie nu numai de susținere din perspectiva educației, dar și de suport pentru a genera un sentiment de echilibru și normalitate, atât cât este posibil”. 

În prezent, 1.236 de elevi ucraineni sunt înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar în calitate de audienți si studiază după curriculum românesc. Cei mai mulți elevi ucraineni au solicitat să învețe în şcoli româneşti după curriculum ucrainean. Ministerul Educației le-a pus la dispoziție manuale de clasele I-VI, în limba ucraineană, în format digital pentru a putea învăța.

Ministrul român al Educației a mai precizat la Luxemburg că „în perioada următoare este nevoie de un efort susținut pentru trecerea de la un răspuns umanitar de urgență, în care am asigurat accesul la educație, la dezvoltarea unor servicii de calitate pentru protecția efectivă a refugiaților, beneficiari de protecție temporară.

Unul dintre grupurile de lucru create de Guvern este pentru educație și reunește și societatea civilă și organisme internaționale.

“La nivel județean sunt operaționale comisiile care se ocupă de gestionarea problemelor refugiaților ce doresc să continue educația pe curriculum românesc, dar și a celor care doresc să rămână pe curriculumul ucrainean. În această din urmă situație, sprijinul logistic pe care-l oferă școlile românești este esențial pentru asigurarea sălilor de clasă, a infrastructurii și echipamentelor IT, a materialelor didactice. Am avut șansa să constat cu satisfacție acest sprijin, chiar în urmă cu 3-4 zile, cu ocazia întâlnirii cu peste 200 de copii ucraineni care învață în școlile românești, întâlnire la care a participat și Comisarul Nicolas Schmidt”, a spus ministrul Cîmpeanu la Luxemburg, în cadrul reuniunii miniștrilor Educației.

Ministrul român a pledat pentru necesitatea unei cooperări consolidate la nivel european și a apreciat promptitudinea sistemului de guvernanță european de a asigura un răspuns coordonat și solidar al statelor membre în fața crizei din Ucraina.

Intervenția VIDEO a ministrului Educației la minutul 11:19:52:

Miiniștrii Educației prezenți la Luxemburg au adoptat două documente:

  • Unul privind îmbunătățirea mobilității europene a profesorilor și formatorilor în timpul formării lor inițiale și continue. Documentul subliniază rolul mobilității cadrelor didactice în crearea unui Spațiu european al educației ambițios, bazat pe profesori și formatori competenți și motivați și propune creșterea ratei de participare a profesorilor la mobilitățile europene.
  • Strategia europeană privind consolidarea poziției instituțiilor de învățământ superior pentru viitorul Europei. Noile provocări demografice și climatice, precum și globalizarea au readus în discuție rolul instituțiilor de învățământ superior în construirea viitorului Europei. În acest context, statele membre au agreat o abordare strategică europeană în vederea consolidării rețelelor de universități europene existente și promovarea etapizată a unor noi rețele. 
  • Recomandarea Consiliului privind construirea de punți pentru o cooperare europeană eficientă în învățământul superior. Prin această inițiativă se va consolida cooperarea transnațională a instituțiilor de învățământ superior la un nivel mai profund, durabil și eficient. Comisia Europeană și statele membre, printr-un proces de co-creare, vor dezvolta condiții favorabile și noi instrumente care să stimuleze sectorul învățământului superior în toată Europa și să faciliteze cooperarea.
  • La propunerea Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, a fost adoptată Declarația pentru o viziune comună asupra investițiilor eficiente, eficace și echitabile în educație.

1 comment
  1. Iar se lauda Tampeanu cu merite ce nu-i apartin? Ca e si mare chestie sa semnezi ca bagi pe gat profesorilor in clase deja de 30-35 de elevi si ucraineni. E chiar meritul lui ca nu-si da profesorul duhul in adtfel de clase cu elevi ce vorbesc de dau din maini si telefoane. E meritul lui ca au facut profesorii fel si fel de artificii, de interventii sa gaseasca banci,scaune in plus. E meritul lui pentru primirile frumoase facute copiilor, pentru educatia data copiilor in scopul ajutarii copiilor ucraineni sa se adapteze. E meritul lui ca isi mai bate capul cu un copil in plus care nici limba nu o stie…e plin omu’ asta de merite. Uneori nu inteleg cum poate merge de atatea merite, nu-l trag in jos drcoratiile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorii au amânat discuția unui amendament susținut de Asociația Elevilor din Constanța privind transportul gratuit al elevilor și vor o nouă comisie / Președinta AEC: Parlamentarii vor avea vacanță. Noi elevii, nu. Avem nevoie de gratuitate pentru a ajunge la școală

Senatorii din Comisia de învățământ din Senat au amânat discutarea proiectului pentru modificarea articolului 83 al Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, care reglementează gratuitatea elevilor la transport, în ședința din…
Vezi articolul

Peste 40.000 de clase din școlile de la sat nu au fost mobilate în ultimii 10 ani, potrivit secretarului adjunct al Ministerului Educației, care anunță că instituția a făcut un inventar de nevoi înainte de lansarea apelului de un miliard de euro pentru dotarea școlilor

Peste 40 de mii de săli de clasă din mediul rural nu au fost mobilate în ultimii 10 ani, a declarat Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației, la…
Vezi articolul