Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării: Am avut șansa în cei 19 ani de administrație publică să creionez multe bugete, de fiecare dată preocuparea noastră a fost actul educațional

346 de vizualizări
Adrian Ioan Veștea, la ceremonia de semnare a contractelor finanțate prin PNRR – captura YouTube Guvernul României
„Am avut șansa în cei 19 ani de zile de administrație publică să creionez multe bugete și știm cu toții că pornim cu foarte multe deficiențe, dar, de fiecare dată preocuparea noastră, a celor din administrația publică locală, a fost actul educațional”, a declarat astăzi Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației la ceremonia de semnare a contractelor finanțate prin PNRR, de la Palatul Victoria. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în cadrul aceluiași eveniment, că „până acum, statul a neglijat educația. Copiii români nu au nicio vină că statul a greșit enorm timp de 30 de ani și i-a privat de șanse egale”.

Redăm discursul lui Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

„Un miliard de euro va intra în implementare în perioada următoare, pe diverse domenii de activitate pentru actul educațional. Mă bucură faptul că încă din perioada în care am fost președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, împreună cu dna. ministru Deca, am gândit o soluție în așa fel încât ghidurile de finanțare să nu fie adresate doar consiliilor județene și să includem inclusiv celelalte UAT-uri, fie că vorbim de municipii, vorbim de orașe, vorbim de comune, fiindcă în felul acesta dăm șansa tuturor de a aplica pe aceste oportunități de finanțare și nu sunt puși în situația de a fi doar sub umbrela consiliilor județene. Peste 2500 de unități administrativ-teritoriale beneficiază de această resursă de a îmbunătăți actul de învățământ. Practic, peste 5600 de unități școlare au o astfel de șansă. 

Am avut șansa în cei 19 ani de zile de administrație publică să creionez multe bugete și știm cu toții că pornim cu foarte multe deficiențe, dar, de fiecare dată preocuparea noastră, a celor din administrația publică locală, a fost actul educațional și actul de sănătate, domenii pe care le-am bugetat, atât pentru a le îmbunătăți, cât și pentru a le asigura funcționarea. 

De această dată vorbim de sume importante de bani care vin din fonduri europene, sume istorice, aș putea spune, pe mai multe domenii de activitate, iar ceea ce cred că este foarte important este ca fiecare dintre cei care veți semna aceste contracte astăzi să aveți șansa de a implementa aceste proiecte și să puteți să puneți cât mai repede în practică această resursă financiară pe care o aveți. Am văzut că s-a finalizat evaluarea microbuzele școlare. Aștept cu mare interes ca și acel obiectiv care contribuie la componenta educațională să poată să fie finalizat, să trecem la implementarea lui.” 

Citește și:
Marcel Ciolacu: Până acum, statul a neglijat educația. Copiii români nu au nicio vină că statul a greșit enorm timp de 30 de ani 
“Viitorul va fi cu totul altul decât a fost acum 10 ani, acum 5 ani sau decât este în prezent” – ministrul Investițiilor, Adrian Câciu. Membrul Guvernului Ciolacu spune că “fără educație nu există calitate și performanță
Apel la pregătirea profesorilor și la descentralizare pentru punerea în aplicare a contractelor de dotare a școlilor, cu bani din PNRR. Emil Boc, Asociația Municipiilor: fără descentralizare, contractele “nu se vor realiza” / “Nu trebuie să construim catedrale în deșert”
Ligia Deca: Cunoaștem că profesorii au susținut orele fără a avea la dispoziție materialele didactice necesare, de aceea am prevazut materiale didactice în acest apel de dotare a școlilor
Premierul Ciolacu solicită președinților Consiliilor Județene și primarilor să urmărească personal implementarea urgentă a proiectelor PNRR pe educație: Să ne gândim că băiatul sau fata unui vecin de-al nostru așteaptă aceste dotări ca să meargă la școală cu drag și cu folos

6 comments
  1. Ei nu mai au profesori pe la materiile stiintifice si mai vor sa bage bani in ateliere si laboratoare. Pe langa asta nu au construit nici o scoala de stat dupa 90, niciun spital de stat. Au ajuns sa fie cate 35-40 de elevi in clase.

    Vor baga pe gat la greu materiale si tot felul scolilor ca sa consume banii aia si vor zace nefolosite zeci de ani pana la casare. Pana la urma examenele se dau cu creionul si hartia iar invatatura se face citind carti si rezolvand culegeri.

  2. Iata inca un discurs lipsit de miez – flagrant semianalfabetism functional (!!), cuvinte insirate fara sa exprime nimic, dar cu vadit iz electoral!!
    Avem aici o noua mostra din “noul” (deja invechit!!) limbaj de lemn: banii vor “intra in implementare…, “act educational,” “componenta educationala,” “act de sanatate,” “dam sansa tuturor de a aplica pe aceste oportunitati” … etc
    Ce sa “aplice”? Un strat de var pe pereti? Vreo stampila pe un “buget creionat”??

    Asta fac dumnealor acolo, prin ministere si alte institutii de stat? “Creioneaza bugete”!!? Si pt aceste “creionari” se antreneaza (19) ani de zile!!?🤔🙃🤥

    Bla-bla-bla!!

    Iar dl Ciolacu intelege abia acum, in apropierea alegerilor, ca nu au copiii nici un fel de vina pt dezastrul din educatie (ar putea adauga ca nici parintii si nici profesorii nu-s vinovati), deoarece vinovatul e “statul,” care “de 30 de ani a neglijat educatia”!! Dar “statul” cine e, domnule Ciolacu?? (probabil ca e Ludovic al XIV-lea!!)😶

  3. Securiștii ticăloși care au furat, fura și vor fura Romania au,, șansa” de a creiona bugete pentru firmele securiștilor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

Ministerul Educației, în cazul percheziționării elevilor din Școala Gimnazială Jilava: “Pe viitor, elevilor să li se explice cu calm rolul verificărilor și să beneficieze de un tratament prudent”

“Ministerul Educației a primit sesizări, ieri, 30.10.2022 cât și astăzi, cu privire la articolele apărute în presă cu privire la percheziția efectuată de polițiști în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1…
Vezi articolul