ANALIZĂ Ligia Deca anunță și ea că trebuie să investigheze cauzele și să reducă numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională, la fel cum anunța și predecesorul ei, Sorin Cîmpeanu, anul trecut. Nicio analiză nu a fost vreodată publicată, iar subiectul a fost îngropat imediat după examene

986 de vizualizări
Colaj Edupedu.ro / Foto: gov.ro/inquamphotos.ro
Numărul tot mai scăzut de la an la an al elevilor înscriși la examenele naționale, Evaluare Națională sau Bacalaureat, pare să fie în atenția Ministerului Educației doar în pragul examenelor, vara. În prima zi a examenului de BAC 2023, ministra Ligia Deca a spus că “trebuie să investigăm exact cauzele și să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de bacalaureat și că “ne-am propus să vedem care sunt cauzele pentru neprezentarea elevilor la Evaluarea Națională 2023”. O declarație similară făcea în urmă cu un an, și ministrul Educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, care spunea chiar că va anunța “în câteva zile, situația privind cauzele neînscrierii la examenul de bacalaureat”. La un an distanță, ministerul Educației nu a publicat nici în ziua de azi vreo concluzie pe acest subiect, subiectul fiind îngropat imediat după examene și readus în discuție anul următor, tot în prag de Evaluare Națională sau BAC 2023.

Miniștrii Educației anunță an de an că vor investiga cauzele pentru care tot mai mulți elevi nu ajung să dea Evaluarea Națională sau să se înscrie la Bacalaureat, deși au absolvit clasa a VIII-a, respectiv a XII-a. În prima zi a examenului de BAC 2023, Ligia Deca a anunțat că “trebuie să investigăm exact cauzele și să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de bacalaureat dacă nu au motive obiective”. Ea a precizat că Ministerul și-a propus să verifice și situația privind elevii care nu ajung să susțină Evaluarea Națională.

Trebuie investigat și ne-am propus acest lucru ca, după ce se termină examenele naționale, să vedem exact care este situația pe fiecare unitate de învățământ, care sunt cauzele pentru fiecare copil care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Națională”, a spus Ligia Deca, luni, pe 26 iunie.

O declarație similară făcea în urmă cu exact un an, în timp ce se desfășura examenul de BAC 2022, ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu. El semnala trendul descrescător “îngrijorător” al elevilor înscriși la examenele naționale și anunța în contextul unei analize a liceelor cu rezultate slabe la BAC că: “Ne vom apleca o atenție specială asupra acelor școli care nu au avut elevi înscriși la Bac”. Mai mult, Sorin Cîmpeanu spunea în iunie 2022, că va fi anunțată “în câteva zile, situația privind cauzele neînscrierii la examenul de bacalaureat”. La un an distanță, ministerul Educației nu a publicat nici în ziua de azi vreo concluzie pe acest subiect.

“În câteva zile vom avea și situația privind cauzele neînscrierii la examenul de bacalaureat. Știți foarte bine că avem un număr mare de elevi care au început în septembrie anul trecut clasa terminală și care nu s-au înscris. În scurt timp vom avea și cauzele: câți nu s-a mai scris pentru că nu am mai dorit să vină la școală și câți nu s-au înscris pentru că nu au reușit să promoveze disciplinele în așa fel încât să aibă media încheiată pentru a se înscrie. Această analiză ne va da date foarte importante. Ne vom apleca o atenție specială asupra acelor scoli care nu au avut elevi înscriși la Bac”, spunea Sorin Cîmpeanu în iunie 2022.

Rezultatul acestor controale, dacă au avut loc, nu au fost făcute publice. Subiectul a fost îngropat imediat după examene, de fiecare dată, și readus în discuție, anul următor în perioada examenelor naționale.

Informații de context

Anul acesta peste 15.000 de elevi care erau în clasa a VIII-a la începutul acestui an școlar nu au fost înscriși la Evaluarea Națională, conform datelor Ministerului Educației.

Instituția a anunțat că au fost înscriși la EN VIII din acest an 161.500 de elevi, în condițiile în care tot Ministerul Educației anunțat în luna martie că în clasa a VIII-a sunt înscriși peste 177.000 de elevi. Diferența de 15.500 de elevi a fost explicată de secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru.

El a invocat dorința elevilor, mai exact lipsa de dorință a elevilor de a participa la Evaluarea Națională. Numai că înscrierea elevilor la acest examen este făcută automat de către școli, prin secretariatele acestora, pentru toți absolvenții de clasa a VIII-a, conform regulamentelor și legislației în vigoare. Elevii nu depun nicio cerere în acest sens, părinții nu depun nici ei vreo cerere sau vreun document, înscrierea la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a nefiind una de opțiune pentru școli sau pentru elevi și părinții acestora.

O analiză Edupedu.ro a arătat că aproape 20% dintre elevii care au intrat în școala primară acum nouă ani nu au mai ajuns să susțină Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, adică 38 de mii de copii.

La BAC 2023, anul acesta, ministerul Educației a anunțat că s-au înscris peste 130.500 de elevi, din toate generațiile, nu doar dintre cei care au intrat anul acesta în clasa a XII-a.

În momentul în care s-au desfășurat simulările pentru examenul de Bacalaureat, Ministerul Educației raporta, pe 27 martie, 147.000 de elevi fuseseră înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, date folosite pentru a oferi o referință pentru prezența la simulări.

Acest număr – 147.000 – a fost folosit și de Edupedu.ro pentru a estima, în baza datelor privind înscrierile la Bacalaureat, că 32.000 de tineri care erau în clasa a XII-a/a XIII-a la începutul anului școlar nu se mai regăsesc pe listele de Bac.

Datele sunt însă contrazise de secretarul de stat Florian Lixandru. El spune că din elevii care s-au înscris în clasa a XII-a la începutul acestui an aproximativ 19.540 nu s-au înscris la bacalaureat. Numărul este semnificativ mai mic decât cel estimat, anterior, de Edupedu.ro, pe baza datelor transmise oficial de Ministerul Educației. Dar secretarul de stat Lixandru folosește alte informații decât a transmis inițial Ministerul, invocând un număr considerabil mai mic de elevi care ar fi fost înscriși în clasa a XII-a la începutul anului.

Amintim, anul trecut, în 2022, a fost cel mai mic număr de tineri înscriși la Bacalaureatul de toamnă din ultimii 18 ani. Ministrul de atunci Sorin Cîmpeanu a recunoscut acest lucru, subliniind că numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă și că scăderea este “de-a dreptul dramatică”.

O analiză Edupedu.ro arăta că peste 40 de mii de elevi care au fost în 2022 înscriși în clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat 2022, cei mai mulți din ultimii 4 ani.

Citește și:
Ligia Deca: Ne-am propus să vedem care sunt cauzele pentru neprezentarea elevilor la Evaluarea Națională 2023. Este clar că trebuie să avem intervenții mult mai individualizate, în funcție de nevoile fiecărui copil
Peste 32 mii de tineri care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat 2023
Ministrul Educației anunță o analiză a liceelor cu rezultate slabe la Bac 2022: “Ne vom apleca o atenție specială asupra acelor școli care nu au avut elevi înscriși la Bac”, spune ministrul / Anul trecut au fost anunțate controale la școlile cu rezultate slabe la Bac, dar până acum nu se cunosc rezultatele sau dacă au avut loc aceste verificări
Peste 40 de mii de elevi care au fost anul acesta în clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat 2022, cei mai mulți din ultimii 4 ani – analiză

1 comment
  1. Faceți aceste controale și în școlile gimnaziale! Și când spuneți ca faceți un lucru,apoi faceți-l până la capăt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Educația să primească 3 miliarde de euro – 10% din Planul Național de Redresare și Reziliență, cere Federația părinților într-o scrisoare adresată premierului Cîțu / Alocarea a 3% sau 6% “e insuficientă pentru necesitățile educației”

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP) îi solicită premierului Florin Cîțu, într-o scrisoare deschisă, să aloce educației 10% din suma totală de 30,5 miliarde euro din…
Vezi articolul

Studenții, despre bugetul educației: PSD și ALDE și-au încălcat promisiunile din campania electorală și au alocat “fonduri insuficiente” pentru căminele studențești

Studenții avertizează PSD și ALDE că au alocat “fonduri insuficiente” pentru căminele studențești, “în comparație cu promisiunile realizate în campania electorală” de către “cele două partide care exercită actul de…
Vezi articolul