Aproape 12 mii de elevi nu au venit la simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, potrivit datelor Ministerului Educației / Au fost prezenți peste 164.000

2.630 de vizualizări
Foto: © Noipornpan | Dreamstime.com
Peste 164 de mii de elevi au participat la prima probă a simulării pentru Evaluarea Națională 2024, desfășurată luni, 5 februarie în toată țara, transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Asta înseamnă că au lipsit aproape 12 mii de elevi, dintre cei înscriși anul acesta în clasa a VIII-a, potrivit datelor oficiale. Amintim, este pentru prima oară când lucrările elevilor la simulare au fost scanate și vor fi corectate digital. Edupedu.ro a scris că au fost probleme de supraîncărcare și blocaje la platforma pe care sunt urcate lucrările scanate ale elevilor de la simularea Evaluării Naționale 2024.

Au lipsit de la simularea națională, proba de limba și literatura română, aproape 12 mii de elevi, reiese din comunicatul de presă al Ministerului Educației.

Peste 164 de mii de elevi de clasa a VIII-a s-au prezentat la prima probă care a avut loc luni, 5 februarie. Potrivit datelor instituției sunt 176.266 de elevi înscriși în prezent în clasa a VIII-a. Au fost eliminați pentru că ar fi încercat să copieze, 6 elevi.

“Potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, rata de prezență (ora de referință a datelor: 14:00) a fost de 93,4%: peste 164.600 de elevi prezenți din numărul celor înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent (176.266 de elevi). Au fost eliminați 6 elevi ca urmare a unor tentative de fraudă”, se arată în document.

Informații de context

Ministrul Educației a evitat zilele trecute să facă vreo referire la numărul elevilor așteptați să susțină simularea. Secretarul de stat Sorin Ion spunea în urmă cu câteva zile la TVR Info că ar fi „aproape 180.000” de elevi înscriși în clasa a VIII-a.

Anul trecut au lipsit aproape 13 mii de elevi de la simularea Evaluării Naționale, proba de limba română, potrivit datelor Ministerului Educației. Atunci, din au fost prezenți 164.009 elevi din totalul celor peste 177.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent.

Este primul an când lucrările elevilor la simulare au fost scanate și urmează să fie corectate digital. La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, după cum a anunțat Ligia Deca: „În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.”

Ligia Deca a anunțat că vor fi implicați aproximativ 24.000 de profesori asistenți și peste 12.000 de evaluatori. Conform centralizărilor Ministerului Educației, consultate de Edupedu.ro, peste 176 de mii de elevi din clasa a VIII-a sunt așteptați la simularea de la Evaluarea Națională 2024.

Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației, document consultat de Edupedu.ro.

Potrivit surselor Edupedu.ro, au fost probleme de supraîncărcare și blocaje la platforma pe care sunt urcate lucrările scanate ale elevilor de la simularea Evaluării Naționale 2024, potrivit surselor Edupedu.ro. Profesorii asistenți sunt puși să scaneze local lucrările în prezența elevilor și să le încarce pe servere mai târziu.

“Având în vedere supraîncărcarea platformei, informați asistenții responsabili cu scanarea să scaneze lucrările în prezența elevilor, iar încărcarea pe platformă se va face în cursul zilei de azi de către asistenți. După scanarea lucrărilor în prezența elevilor, aceștia pot pleca”, este mesajul primit de școli.

Conform ghidului, lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată.

În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării va avea 2 pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile.

Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea.

Lucrările de la simulări ale elevilor din școlile cu „acces limitat la Internet” vor fi scanate în alt centru de examen sau la comisia județeană de examen, iar în cazul în care platforma de evaluare digitalizată pică „se va interveni în timp real pentru suplimentarea resurselor sau identificarea și rezolvarea oricărei probleme”. Precizările se găsesc într-un ghid al Ministerului Educației (ME) cu întrebări și răspunsuri despre corectarea digitalizată de la examenele naționale din acest an.

Marți, 6 februarie, are loc proba scrisă la Matematică. Simularea Evaluării Naționale se încheie miercuri, 7 februarie, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă.

“Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare, aprobate de Ministerul Educației.

Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 23 februarie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog.

Obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale”, precizează Ministerul Educației.

Foto: © Noipornpan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Elevii merg să pună conditii la minister să fie egali în drepturi cu profesorii. Să meargă întâi la școală sa învețe, apoi sa se ducă să pună conditii, oar atunci când vor avea capacitatea și discernamantul de a face acest lucru, cand vor fi maturi in gandire. Să le explice cineva ca intr-o tara civilizată, atât copiii, cât și adulții au DREPTURI și OBLIGATII, în aceeași măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE: Două eleve au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce un coleg a dat cu spray paralizant pe holul unei școli din Ilfov / Elevul vinovat de incident va intra într-un proces de consiliere, potrivit Inspectoratului școlar județean

UPDATE: Inspectoratul școlar Ilfov anunță într-un comunicat de presă, la o zi după incident, că “se fac demersuri pentru ca elevul care a produs incidentul să intre într-un program de…
Vezi articolul

DOCUMENT “Instrucțiuni” suplimentare pentru aplicarea noilor reguli în scenariul roșu, transmise școlilor: Pot veni fizic la școală doar 15 elevi dintr-o clasă de-a VIII-a și 17 de-a XII-a, profesională/postliceală an terminal. Ceilalți elevi din aceste clase sunt obligați să participe la cursurile online

Pot veni fizic la școală doar 15 elevi dintr-o clasă de-a VIII-a și 17 de-a XII-a, profesională/postliceală an terminal, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, cu “instrucțiuni” suplimentare pentru aplicarea…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noua directoare a Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Nistor, nu a absolvit London School of Economics, așa cum a susținut la audierile din Parlament și în CV, potrivit unui răspuns oficial al LSE

Actrița Catinca Maria Nistor, numită de Parlament director la Institutul Cultural Român din Londra fără concurs, nu a absolvit și nici nu a urmat cursurile prestigioasei universități London School of…
Vezi articolul