Burse școlare iunie 2024. Elevii primesc 338 de lei bursă de merit pe 15 iulie, cei care au dat Evaluare Națională sau Bacalaureat – 450 de lei / Aceștia ar urma să primească bani și pentru zilele din luna iulie, care trec până la afișarea rezultatelor de la examene

90.634 de vizualizări
Foto: © Andyfoto | Dreamstime.com
Banii de burse ai elevilor pentru luna iunie vor fi plătiți luni, 15 iulie, după ce vor fi virați către inspectoratele școlare și școli. Bursa de merit ar urma să fie de 338 de lei pentru elevii de clasele V, VI, VII, IX, X și XI, cu peste 100 de lei mai mică decât cuantumul minim stabilit de lege. Absolvenții de gimnaziu și de liceu care au susținut examene recent primesc pe iunie 450 de lei, suma integrală.

Absolvenții de clasa a VIII-a care au dat Evaluarea Națională, respectiv absolvenții de liceu – care au susținut Bacalaureat 2024 primesc, în iulie, bursa de merit pentru toată luna iunie, conform Ministerului Educației, care a trimis o adresă după ce unele școli au înțeles greșit să calculeze bursele elevilor în funcție de data la care se încheie cursurile.

Aceștia ar urma să primească și banii de bursă de merit pe zilele din iulie care trec până la afișarea rezultatelor de la examene, adică zilele de până la 9 iulie pentru foștii elevi de clasa a VIII-a și 12 iulie pentru foștii elevi de liceu. Potrivit surselor Edupedu.ro, banii pentru cele 7, respectiv 10 zile lucrătoare vor fi virați de inspectoratele școlare în luna august.

Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna iunie circa 338 de lei pentru elevii care nu au terminat gimnaziul sau liceul în acest an școlar.

Calculul se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Potrivit unui model de calcul consultat de Edupedu.ro, sunt 20 de zile lucrătoare, după definiția din metodologie, în luna iunie, și 5 zile de vacanță (24-28 iunie). Asta înseamnă (450:20) x (20-5), adică 337,5 lei. Un calcul asemănător a fost primit de școli din mai multe județe, potrivit informațiilor noastre.

În luna iulie sunt 22 de zile lucrătoare, dintre care 7 zile „de cursuri” pentru elevii care susțin Evaluarea Națională, 10 zile „de cursuri” pentru elevii care susțin Bacalaureatul. Asta ar însemna 136,95 (137) de lei, respectiv 195,65 (196) de lei.

Bursele tehnologice plătite în iulie pentru luna iunie ar urma să fie de 300 de lei, adică în cuantum integral, cursurile încheindu-se vineri, 28 iunie: sunt 20 de zile cursuri și nicio zi de vacanță în iunie pentru aceștia, după același model de calcul care se aplică și acestora, calcule primite de la școli și consultate de Edupedu.ro.

Cei care susțin examene de certificare, adică din ultimii ani de liceu tehnologic / profesional, ar urma să primească și ei bani de bursă de merit și tehnologică în august pentru zilele din iulie care trec până la afișarea rezultatelor obținute la examenele de certificare.

În continuare în vacanța de vară vor primi burse doar elevii cu burse sociale și de excelență olimpică.

Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, adică în fiecare lună de școală din acest an școlar, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro, emisă după ce mai multe școli ar fi calculat în mod greșit sumele în funcție de numărul de zile, calcul care se face doar pentru bursele de merit și cele tehnologice, conform regulilor de acordare.

„Nu există nicio reducere a acestor burse în nicio lună a anului școlar 2023-2024”, se arată în document. Adresa Ministerului Educației a venit la începutul anului școlar după ce mai mulți părinți ne-au semnalat că au primit doar 215 lei pe luna septembrie 2023.

Cuantumul minim al burselor: 

 • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
 • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
 • Bursă de merit : 450 lei
 • Bursă socială: 300 lei
 • Bursă pentru mame minore: 700 lei
 • Bursă tehnologică: 300 lei

Amintim că valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume. Procedura din Sectorul 1, de exemplu, prevede că școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.

Schimbări la burse de anul școlar viitor. Noile reguli sunt în stadiul de proiect

De anul școlar viitor, acordarea burselor ar putea fi modificată. Un proiect de metodologie nouă lansat de Ministerul Educației prevede ca bursa de merit să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50 și prevede și o bursă de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7. Atât cei cu medii peste 9,50, cât și cei cu medii peste 7 vor primi bursele în limita a 30% din totalul de elevi din clasă.

În plus, prezența la școală și media 10 la purtare ar urma să fie condiții obligatorii pentru bursele școlare. La mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică pe luna respectivă.

Edupedu.ro a scris pe larg despre noile prevederi din proiectul de metodologie:

Foto: © Andyfoto | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


11 comments
 1. Bună ziua ! Nici azi nu s-au primit bursele la școala numărul 3 din piatra Neamț . Cat mai așteptăm ????

 2. Eu acum am absolvit nu trebuia ca luna asta sa fie ultima bursa cred dar nici ana si in ziua de astazi cu ora cu tot nu ni sau acordat bani, este bataie de joc, ori faceti o treaba, ori nu, chit ca e scoala chit ca este zi normal copii au nev de bani. Asa ca facetiva treaba odata.

 3. Pâna azi 16 iulie elevilor care au susținut examenul de bacalaureat la Colegiul Național Ion Maiorescu Giurgiu nu li s-a acordat niciun leu bursă de merit.

 4. La Giurgiu, la Colegiu Ion Maiorescu absolvenții de liceu nu au primit niciun leu bursă de merit, pentru luna iunie. Cum este posibil așa ceva?

 5. Sa le fie rusine ca au gasit de unde sa mai ia bani… cica 450 de lei pe luna dar NICI macar in luna mai in care am avut toate zilele lucratoare la scoala nu am primit 450 ci 439 deci rusine mare!!!

 6. Bună ziua

  este bătaie de joc pentru copiii care au zece pe linie sa aibă aceeași bursă “de merit”cu cei de 9.50.

  Trebuiau niște criterii de acordare,nu burse de la media 7.

  Tot se spune 450 ron bursă , nu nu este adevărat deloc .Au facut ei formule de calcul,să fie tot in dezajantaul copiilor.

  Care este motivația copiilor buni ?

  Sistemul este praf!

 7. Absolvenții școlilor profesionale mai primesc burse sociale pe perioada verii? Din cele citite mai sus se pare că da, însă ei, odată cu absolvirea, nu mai sunt elevi, au devenit absolvenți! Nu mai pot primii burse cei care au terminat deja școala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere la liceu 2023. Profesorul Cătălin Ciupală, despre ierarhia pe baza rezultatelor de la Evaluarea Națională: Vor fi destul de mulți elevi cu aceleași medii pe ultimele locuri. Nota la limba română va decide dacă mergi la mate-info sau la științe

Profesorul Cătălin Ciupală a declarat pentru Edupedu.ro că la admiterea la liceu „vor fi destul de mulți elevi cu aceleași medii pe ultimele locuri, vor fi greu de departajat”. În…
Vezi articolul