Campania educativă globală de conștientizare a simptomelor accidentului vascular cerebral (AVC) „Eroii FAST” a intrat în Guinness World Records cu cel mai mare album foto online în care apar oameni care poartă costume și măști de super-eroi

259 de vizualizări
Campania educativă globală de conștientizare a simptomelor accidentului vascular cerebral (AVC) „Eroii FAST” a intrat în Guinness World Records, potrivit unui comunicat de presă al ’Asociației ALIA – Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral’’, primit de Edupedu.ro. Recordul mondial a fost certificat pentru cel mai mare album foto online în care apar oameni care poartă costume și măști de super-eroi.

„Eroii FAST” o campanie premiată care promovează educația și conștientizarea simptomelor accidentului vascular celebral, a reușit să obțină un titlu GUINNESS WORLD RECORDS în urma acțiunii acesteia de a crea cel mai mare album foto online, cu oameni care poartă măști de supereroi. 

În România proiectul a fost implementat în 1.280 de clase din peste 850 de unități de învățământ din toate județele țării, ajungând în felul acesta la un numar de aproximativ 30.000 de copii care au urmat programul cu cele 5 cursuri și s-au înscris în platforma fasthereos.com. 

„Participarea la evenimentele educaționale are rolul de a promova o educație sănătoasă și echilibrată pentru sănătate. 

În baza protocolului de colaborare încheiat între Ministerul Educației și Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral, elevii unităților școlare din țară pot participa la activități în cadrul cărora sunt învățați să identifice semnele unui AVC, precum și pașii pe care trebuie să-i parcurgă în salvarea unei persoane până la apelarea numărului de urgență 112. 

Atât elevii, cât și cadrele didactice beneficiare au la dispoziție materiale informative gratuite, caiete de lucru, cărți ce pot fi utilizate în activitățile on-line, dar și fizic, în lecții demonstrative. 

În acest context, Ministerul Educației salută și apreciază răspunsul dat până acum de sistemul de învățământ – peste 850 de școli înscrise – și recomandă, în continuare, prin intermediul inspectoratelor școlare, implicarea tuturor unităților de învățământ preuniversitar în  desfășurarea activităților proiectului, evidențiind faptul că educația pentru sănătate este o preocupare de maximă importanță în viața omului sănătos și responsabil”, a declarat ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.

În desfășuarea acestei acțiuni, de obținere a unui record mondial, întreprinsă pentru a celebra lansarea oficială a campaniei „Eroii FAST”, participanților li s-a cerut să încarce o fotografie cu ei purtând o mască de supererou, realizată cu ajutorul secțiunii dedicate din site. În total, au fost înscrise 20.350 de fotografii individuale. Colecția de selfie-uri cu supereroi cuprinde atât copii, cât și părinți sau bunici, din întreaga lume. Această inițiativă a fost îmbrățișată de oameni din 20 de țări, contribuind astfel la dezvoltarea unui album de fotografii extraordinar.

Având drept tematică supereroii, „Eroii FAST” este o campanie premiată care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani. Aceasta urmărește să îmbunătățească educarea și recunoașterea simptomelor accidentului vascular cerebral, precum și necesitatea chemării imediate a unei ambulanțe în cazul suspectării acestei situații. Campania valorifică entuziasmul uimitor pe care îl au copiii în procesul de învățare și îi încurajează, totodată, să împărtășească informațiile celor din familie, în special bunicilor. Astfel, printr-un proces de învățare incidental, familiile și comunitățile devin mai conștiente și mai bine pregătite în cazul în care se vor întâlni cu o situație care face parte din contextul unui accident vascular cerebral.

Jan Van Der Merwe de la Angels Initiative, coordonatorul campaniei Eroii FAST, a declarat: „Obținerea unui titlu atât de impresionant în GUINNESS WORLD RECORDS este un exemplu minunat care demonstrează implicarea și sprijinul imens pe care îl primește această campanie de la toți oamenii din lume. Suntem încântați că peste 150.000 de copii au reușit să participe până acum prin intermediul școlilor și au ajutat, astfel, să transmită familiilor lor cunoștințe care pot salva vieți.”

Sheila Martins, profesor de neurologie și președinte ales al World Stroke Organization, și cea care a susținut public campania Eroii FAST, a declarat: „Unu din patru oameni va suferi un accident vascular cerebral în timpul vieții, așadar, aceasta este o situație serioasă care ajunge să îi afecteze pe cei mai mulți dintre noi. La nivel mondial, accidentul vascular cerebral este considerat a doua cauză de deces și a treia cauză care provoacă dizabilități. Cu toate acestea, accidentul vascular cerebral este tratabil. Persoanele care suferă de acesta au imediată nevoie de acces facil la cele mai înalte standarde de îngrijire medicală. Astfel, creșterea gradului de conștientizare a simptomelor cheie este vitală. Copiii pot contribui la o schimbare reală, stârnind interesul în rândul membrilor familiei lor. Scopul general este acela de a ne asigura că, atunci când apare un accident vascular cerebral, părinții și bunicii noștri pot supraviețui, atât timp cât sunt supuși unui tratament eficient și rapid.”

De asemenea, de la începutul acestui an, „Asociația ALIA – Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral” a devenit partener al campaniei „Eroii FAST”  iar prin protocolalele semnate proiectul are susținerea Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Acest lucru a ajutat enorm la buna desfășurare a planurilor de implementare la nivel local. 

După succesul obținerii unui titlu GUINNESS WORLD RECORDS, campania „Eroii FAST”  continuă să recruteze noi profesori și unități de învățământ, pentru că minisunea proiectului este aceea de a educa un milion de copii din întreaga lume cu privire la recunoașterea semnelor unui accident vascular cerebral. 

Context: 

 ‘’Eroii FAST’’ este o campanie de educație pentru sănătate, adresată copiilor din întreaga lume. Aceasta vizează creșterea gradului de conștientizare a simptomelor accidentului vascular cerebral, având o mare misiune – aceea de a recruta un milion de copii din întreaga lume, care vor ști cum să-și ajute bunicii în situația în care s-ar confrunta cu un accident vascular cerebral. 

Studiile de cercetare au arătat că, adesea, oamenii nu recunosc semnele cheie ale unui accident vascular cerebral și nu solicită imediat asistență medicală de urgență. Din cauza faptului că nu ajung în timp util la spital, majoritatea pacienților cu AVC nu primesc tratamentul optim. Riscurile unui accident vascular cerebral sunt foarte ridicate în cadrul categoriei de vârstă de peste 60 ani. Datorită cunoștințelor asimilate în urma proiectului, copiii pot ajuta la producerea unei diferențe reale, trezind interesul și atenția întregii familii. Scopul general este acela de a ne asigura că, atunci când are loc accidentul vascular cerebral, părinții și bunicii noștri beneficiează la timp de tratament, astfel încât sechelele să nu fie grave și să aibă în continuare o viață normală. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce e primit Papa cu atâta căldură în România, țară majoritar ortodoxă? Explicațiile ambasadorului României la Vatican: O vocație inclusivă, latinitatea României, plus sprijinul dat de Biserica Catolică pentru comunitățile de români din Italia, Franța, Spania

Vizita Papei Francisc în România are o însemnătate istorică aparte. “Vizitele papale nu sunt, în general, frecvente în nicio țară și cu atât mai puțin în țările în care Biserica…
Vezi articolul