Alina Hora, consilier școlar la Școala Centrală din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că este nevoie de mai mulți consilieri în școli: „Eu stăteam să socotesc că avem maximum o jumătate de oră pe an școlar pentru un copil din școală, ceea ce e foarte puțin, oricât de mult ne dorim să facem treabă bună”. Precizăm că Statutul elevului prevede cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an pentru elevi.
Aceasta a povestit cum decurge o zi din viața unui consilier școlar, de la un copil cu autism de clasa pregătitoare și până la orientarea carierei unui elev de clasa a XII-a:
„E nevoie de mai mulți consilieri, pentru că eu cred că noi putem să facem o treabă foarte bună. Mă gândesc că ne începem ziua cu un copil cu autism de clasa pregătitoare, apoi mergem la o comisie de violență unde analizăm consumul de droguri al unor elevi, să spunem, sunt ipotetice situațiile, și poate terminăm cu orientarea carierei unui elev de liceu care vrea să meargă în zona militară, da. Și atunci e ceva special acolo.
Avem nevoie să folosim foarte multe resurse intelectuale și e greu. Dacă am fi mai mulți și dacă direcțiile noastre ar fi mai clare și poate n-am fi atât de solicitași și cu hârtii, cumva, viața noastră ar fi un pic mai ușoară și am putea să facem o treabă mai bună”, a spus Alina Hora.
Consilierul școlar a povestit că sunt colegi care împart spațiul cu alți profesori din școală și nu au nici condiții decente:
„Eu stăteam să socotesc că avem maximum o jumătate de oră pe an școlar pentru un copil din școală, ceea ce e foarte puțin, oricât de mult ne dorim să facem treabă bună. Și apoi mai e vorba și de felul în care suntem percepuți de societate și de colectivele școlilor, pentru că există încă colegi care nu au cabinet, care se luptă pentru un spațiu, care împart un spațiu cu alți profesori din școală și nu au nici condiții decente și nici resurse pe care să le utilizeze. Și atunci e foarte dificil. Într-adevăr, e foarte mare diferența între noi.”
Tot la InfoEdu, Mihaela Țăranu, cercetător științific la Unitatea de Cercetare în Educație, a menționat că în țară sunt aproximativ 3.700 de consilieri: „Sistemul de consiliere în România este un sistem care a fost ani foarte mulți în deficit. Abia în momentul acesta, de exemplu, sunt aproximativ 3700 de consilieri în țară. Sunt aproape 3 milioane de copii.”
Informații de context
Din anul școlar 2024-2025, toți elevii care termină clasa a VIII-a sau învățământul liceal obligatoriu au dreptul de a beneficia de o recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial.
Recomandarea pentru elevi este emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară gratuită pentru fiecare elev, conform documentului.
Statutul elevului prevede că elevii au dreptul să le fie asigurată cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an.
Art. 7. — „Elevii beneficiază de următoarele drepturi în sistemul educațional:
h) dreptul de a beneficia gratuit de servicii de informare și consiliere școlară, profesională și psihologică, conexe activității de învățământ, puse la dispoziție de unitatea de învățământ preuniversitar, fiindu-le asigurată cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an;”
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
„Lăsați” ce, doamna Anna?? Lăsați de la dumneavoastră din buget? Sunteți de la primărie? De la partid?
Doamna specialist doar argumenta de ce sunt necesare servicii în plus în școli și a estimat un număr de minute per copil, deci ceva măsurabil.
Copiii au drepturi chiar și până să le apeleze.
Psihologul nu e doar pentru probleme.
Scuzați, in ce calitate vorbiți?
dle sau doamna „Lăsați ce” îmi trecuse prin minte să vă argumentez dar vazandu va reacția agresiva,nu are sens. zile frumoase și gânduri bune!
lăsați,n au toti probleme in scoala…nu cred că toți apelează….