Zilele acestea profesorii elevilor din clasa a V-a încheie mediile provizorii cu note din primele două module de școală, pe baza cărora copiii vor primi burse din februarie / Mediile nu vor fi trecute în catalog, ci doar în niște tabele

18.394 de vizualizări
Foto: © Alina Koval | Dreamstime.com
Zilele acestea, până vineri, 22 decembrie, când se încheie al doilea modul de cursuri, profesorii încheie mediile provizorii pentru elevii de clasa a V-a, cu notele obținute până acum, pe baza cărora 30% elevi din clasa lor vor primi burse de merit din luna februarie, pentru luna ianuarie. Până pe 15 ianuarie, profesorii diriginți trebuie să definitiveze listele cu bursierii, prevede metodologia de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024.

Bursele pentru primii 30% elevi de clasa a V-a din clasa lor, ordonați după rezultatele școlare la disciplinele de studiu, vor fi virate în luna februarie 2024 pentru luna ianuarie, fără plata pe lunile din urmă, pe baza mediei aritmetice a tuturor notelor obținute până vineri, 22 decembrie, când se încheie al doilea modul de cursuri, după cum arată prevederile din metodologia de acordare a burselor în anul școlar curent.

Cu alte cuvinte, elevii de clasa a V-a vor intra pe listele de bursieri în luna ianuarie cu mediile pe care le calculează profesorii înainte de vacanța de iarnă pentru a putea primi primele burse de merit pe 15 februarie.

În cazul elevilor de clasa a V-a cu premiile I la etapele naționale ale concursurilor școlare sau premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor naționale școlare desfășurate anul școlar trecut când erau clasa a IV-a, acestora li s-au acordat burse de merit încă de la prima virare din 15 noiembrie, odată cu ceilalți de elevi de gimnaziu și liceu care primesc burse pe aceste criterii.

O condiție pentru acordarea burselor de merit la clasa a V-a este ca elevii să aibă calificativul Foarte Bine la (FB) purtare pe anul școlar trecut, potrivit documentului citat anterior.

Iată ce prevede ordinul 6.238 care aprobă metodologia-cadru de acordare a burselor școlare în anul școlar 2023-2024:

În metodologia de acordare a burselor se menționează că până pe 15 ianuarie profesorii diriginți de la clasele de a V-a trebuie să definitiveze listele cu elevii eligibili:

Până pe 20 ianuarie, școala transmite la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii ianuarie, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse – ar fi următorul pas, potrivit metodologiei. După vacanța de iarnă, cursurile anului școlar 2023-2024 continuă în 2024 de luni, 8 ianuarie, în modulul al treilea. 

Elevii să aibă câte două sau trei note până la vacanță – adresă ME

Amintim că până se încheie modulul al doilea, elevii trebuie să aibă câte 3 note la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână, potrivit unei adrese a Ministerului Educației din 4 septembrie 2023. Dintre aceste note, cel puțin una se recomandă să fie acordată în urma unei evaluări scrise, după cum se arată în document.

La disciplinele cu o oră pe săptămână sau două ore pe săptămână, elevii vor avea la sfârșitul modulului al doilea câte 2 note, dintre care se recomandă ca una să fie de la o evaluare scrisă.

Bursa de merit pe decembrie, peste 340 de lei. Pe ianuarie, circa 352 de lei

Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna decembrie 343 de lei, potrivit unui calcul Edupedu.ro.

Bursa de merit pe luna ianuarie, care ar urma să fie virată la mijlocul lunii februarie, pe care o vor primi și elevii de clasa a V-a, ar urma să fie puțin peste 350 de lei, conform unui calcul Edupedu.ro.

Calculul se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Informații de context. Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar fi trebuit să fie deja plătite recent, de vineri, 15 decembrie, după ce banii pentru acestea au fost virați școlilor. Elevii de la școlile private ar putea primi bursele sociale și de excelență până la finalul anului, spune secretarul de stat Lixandru pentru Edupedu.ro.

Un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) a fost lansat de Ministerul Educației în consultare publică pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă al Guvernului ca să plătească bursele elevilor de la privat. Tot parcursul banilor pentru acestea ar trebui să se desfășoare în ultimele trei zile din acest an calendaristic.

Amintim că bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, adică în fiecare lună de școală din acest an școlar, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro, emisă după ce mai multe școli ar fi calculat sumele în funcție de numărul de zile, calcul care se face doar pentru bursele de merit și cele tehnologice, conform regulilor de acordare. „Nu există nicio reducere a acestor burse în nicio lună a anului școlar 2023-2024”, se arată în document. Adresa Ministerului Educației vine după ce mai mulți părinți ne-au semnalat că au primit doar 215 lei pe luna septembrie.

Edupedu.ro a scris că pe 15 noiembrie s-au plătit 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație, și a oferit un exemplu de calcul pentru bursa de merit pe septembrie și octombrie 2023: un elev a avut de primit 730 lei bursa de merit.

Amintim că plata burselor s-a făcut și după 15 noiembrie la mai multe școli din țară. Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice, spune un director de școală. Elevii vor recupera în decembrie bursele plătite greșit în noiembrie, potrivit unui inspector școlar din județul Caraș-Severin.

Sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale.

Numărul lor ar putea fi mai mare având în vedere că dosare de bursă socială – cazurile medicale, de exemplu – se pot primi la secretariat pe parcursul întregului an școlar.

Iată numărul burselor, la nivel național, pe tipuri de burse, conform datelor de la Ministerul Educației, anunțate înainte de virarea primelor burse din acest an școlar:

Tip de bursăNumăr beneficiari
Burse de excelență olimpică I –208
Burse de excelență olimpică II2.803
Burse de merit461.777
Burse sociale738.821
Burse tehnologice85.644
Burse participarea școlară a mamelor minore741
Total1.289.994

Edupedu.ro a mai scris că bursele de excelență pentru elevii de la școli private sunt neplătite la aproape o lună de la termenul impus de Ministerul Educației. Virarea banilor pentru bursele de la școlile private urmează, însă, alt traseu față de bursele pentru elevii de la stat. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit. La fel, timp, în zilele de 15-17 noiembrie, mii de elevi cu medii generale sub 5, peste 100 din penitenciare, au primit peste 700 de lei bursele de merit.

Elevii primesc în acest an școlar cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele pentru sprijinul mamelor minore. Vacanțele școlare se iau în calculul burselor de merit și al celor tehnologice

Cuantumul minim al burselor: 

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Amintim că valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume. Procedura din Sectorul 1, de exemplu, prevede că școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.

Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Schimbări la bursele de anul școlar viitor

Pentru bursele școlare 2024-2025, ministra Ligia Deca a anunțat miercuri, 20 decembrie, prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare.

Amintim că ministra Educației, Ligia Deca, a spus la începutul lunii decembrie 2023 despre noile criterii de acordare a burselor de merit de anul școlar viitor, 2024-2025, că: “Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor”.

Declarația ministrei vine în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că, pe baza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 4 iau burse de merit în valoare de 450 de lei. Ligia Deca a făcut declarația după prezentarea raportului privind rezultatele PISA 2022.

Foto: © Alina Koval | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ultima săptămână de școală înainte de vacanța de iarnă începe luni, 18 decembrie / Calendarul celor trei module de cursuri rămase
Elevii de clasa a V-a vor primi primele burse de merit peste 50 de zile și vor afla abia în ianuarie care sunt cei care se califică pentru acestea, pe baza mediei notelor obținute până la vacanța de Crăciun – document
DOCUMENT Elevii de clasa a V-a primesc burse de merit din septembrie pe baza premiilor la concursurile din clasa a IV-a și, din ianuarie 2024, pe baza mediei notelor din primele două module, transmite Ministerul Educației într-o instrucțiune / Condiția: să aibă calificativul Foarte Bine la purtare pe anul trecut
Burse școlare 2024-2025. Ligia Deca anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare
Ligia Deca, despre noile criterii de acordare a burselor pentru anul școlar viitor: “Ne dorim ca, în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase”
Până pe 7 decembrie, școlile din București trebuie să completeze numărul de burse ale elevilor, pe categorii, pentru luna noiembrie, într-o aplicație specifică – adresă a Inspectoratului Școlar al Municipiului București
Burse plătite cu două săptămâni întârziere pentru aproape 500 de elevi de la un colegiu din Prahova / Secretara liceului ar fi refuzat să se ocupe de dosarele de burse și este cercetată disciplinar
Bursele de excelență pentru elevii de la școli private, neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit
Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024 – adresă a Ministerului Educației / Pentru aceste burse, se va lua în calcul salariul minim net pe economie la data depunerii cererii. Lista elevilor se poate actualiza lunar

4 comments
  1. Bună ziua! o noua dilema: dacă ne luam după lege ar trebui sa se facă media tuturor notelor obținute. Dar, în fapt se pare ca se face media la mediile materiilor. Din ce am inteles media notelor la materii se rotunjeste, si doar media finala se calculeaza cu 2 zecimale. Pai daca la 4 materii i-am rotunjit media in plus….deja elevul a primit 2 puncte în plus…care, împărțit la numărul de materii ii mai ridica totuși media. La cei care se calculeaza prin lipsa….le mai scad mediile. Nici media notelor nu ar fi chiar relevanta…cu 4 de 10 la sport…ridici un 6 la romana. Daca tot se calculeaza mediile la materii ar trebui calculate cu doua zecimale, nu rotunjit. Exista o norma în care scrie clar cum se calculează?

  2. Si ne miram ca-i atat de raspandit analfabetismul functional cand un subiect atat de simplu e denaturat la nivel general. Doar a fost explicata ,,mura-n gura” modalitatea de calculare a mediei generale a fiecarui elev dintr-a V – a pentru primele 2 module in sensul ca se aduna toate notele iar suma obtinuta se imparte la numarul de note. ,,Intelighentia artificiala” de pe aceste meleaguri s-a apucat sa calculeze mediile pe fiecare materie, au rotunjit in sus apoi au facut media generala. Cine-a facut cat de cat clasele primare isi da seama ca prin acest ,,artificiu” s-a introdus in plus o gramada de ,,elevi eminenti” printre cei cu media generala peste 9.50. Adica, ,,ne furam caciula” si apoi ,,punem batista pe tambal”. ,,Dirigintii” si directorii sunt darnici ca apoi inspectoratele scolare sa fie nevoite sa ia ..ce s-a dat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

72 de ziariști din redacțiile Libertatea și Gazeta Sporturilor acuză manageri ai trustului elvețian Ringier de ”presiuni” legate de firmele de pariuri / Ziariștii anunță că vor acționa ”prin toate mijloacele legale” / Printre semnatari – Ioanițoaia, Tolontan, Dan Duca, Geambașu

72 de ziariști din redacțiile Libertatea și Gazeta Sporturilor, deținute trustul elvețian Ringier, au acuzat marți într-un comunicat managementul companiei de presă că a cerut să vadă înainte de publicare…
Vezi articolul

Un nou concurs școlar, anunțat de Ministerul Educației: Olimpiada Națională de Creativitate Științifică. Calendarul olimpiadelor naționale și internaționale

Un nou concurs școlar a fost anunțat de Ministerul Educației, care a publicat Calendarul olimpiadelor și competițiilor școlare internaționale, naționale și regionale pentru anul școlar 2018 – 2019. “În calendarul olimpiadelor…
Vezi articolul

ANOSR critică decizia Universității de Arte de a-și atribui dreptul de proprietate asupra creațiilor studenților săi, inclusiv o cotă procentuală din vânzări: „Modificarea este absolut incorectă / O îmbogățire injustă”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică decizia Universității Naționale de Arte din București care a comunicat pe 15 aprilie că „Lucrările cu caracter didactic artistic realizate de…
Vezi articolul