Constantin Șerban, învățătorul înregistrat abuzând elevii săi și sancționat pentru lovirea unei fete de clasa a II-a, își continuă liniștit cariera politică în PNL. Deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, se afișează în imagini pe Facebook alături de acesta

1.548 de vizualizări
Sursă foto: Facebook.com – Alexandru Muraru
Constantin Șerban, învățătorul PNL-ist care a fost înregistrat abuzând elevii săi și ulterior dat afară din postul de învățător, dar păstrat în Consiliul de Administrație al școlii ca reprezentant PNL al Consiliului local, apare mai nou în fotografii de campanie alături de președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, fratele geamăn al lui Andrei Muraru, consilierul lui Klaus Iohannis numit de șeful statului ambasador în SUA. În imaginile postate pe Facebook de Alexandru Muraru mai apare controversatul lider PNL Costel Alexe, cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi primit mită 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei, pentru alocarea către o fabrică de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pe vremea când era ministru al Mediului.

„Satul românesc este mai frumos prin tradițiile, locurile și oamenii săi primitori. Alături de președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, vicepreședinții CJ Iași Marius Sorin Dangă și Sorin Afloarei, am fost astăzi prezent în sânul comunității din Coarnele Caprei, condusă de primarul Mihai Țibucanu, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Comunei, sărbătorită pentru prima dată aici. A fost o ocazie de regenerare a tradițiilor și obiceiurilor acestor locuri, pentru că istoria și cultura rurală merită să fie rememorate și promovate”, a scris Muraru pe Facebook. 

Alexandru Muraru și Constantin Șerban, învățătorul acuzat că își abuzează elevii, după cum se aude pe înregistrări de la clasă. În imagine, Șerban este al doilea din dreapta / Sursă foto: Facebook.com – Alexandru Muraru
Constantin Șerban (al doilea din stânga), Alexandru Muraru și Costel Alexe / Sursă foto: Facebook.com – Alexandru Muraru

Nu este, însă, pentru prima dată când Alexandru Muraru s-a afișat în public cu învățătorul agresor. Pe 18 iunie, acesta l-a și etichetat pe Facebook într-o altă postare.

Alexandru Muraru ținând un discurs la o masă, în Lețcani. În stânga, cu ochelari, este învățătorul Constantin Șerban.

Învățătorul Constantin Șerban din Iași, sancționat cu „o observație scrisă” la finalul anului pentru că a lovit o elevă de clasa a II-a și acuzat de părinți de abuz verbal și emoțional față de elevi, și-a dat demisia de la școală în martie. Deși legea le interzice profesorilor care au fost sancționați disciplinar să facă parte din structurile de conducere ale școlilor, Constantin Șerban este încă membru în Consiliul de Administrație al unității de învățământ, scrie publicația 7iași.ro. Șerban a fost desemnat de PNL să reprezinte Consiliul local în Consiliul de Administrație al școlii și este în continuare în această funcție, potrivit presei locale.

Amintim că la începutul anului au fost publicate în presa locală înregistrări în care învățătorul pensionar Constantin Șerban, angajat în regim de plata cu ora, țipă la copiii de-a II-a din clasa sa și îi amenință, a scris pe 1 martie ziarul local 7iasi.ro. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”.

Membru FSN în ’90, Șerban a ajuns în PD, apoi în PNL, potrivit reporteris.ro. La finalul anului 2009 a fost numit inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași condus de Liliana Romaniuc, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni, după care a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011.

Demisia lui Constantin Șerban a venit a doua zi după ce ministrul Educației și-a declarat “ferma convingere că profesorul de învățământ primar din Iași, acuzat de fapte de abuz verbal și emoțional față de elevii de clasa a II-a, își va da demisia. Nu tolerez nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional din partea niciunui cadru didactic”, a anunțat ministrul Educației atunci. Acesta a precizat că sancțiunea de diminuare cu 15% a salariului primită din partea școlii de învățătorul PNL Constantin Șerban, acuzat de părinți că bate și terorizează elevi, este “inadecvată”.

Pe 18 martie, înregistrări cu învățătorul care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală au fost publicate de 7iasi.ro, care a relatat că Șerban a scăpat doar cu sancțiune de 15% din salariu, prin decizie a Consiliului de administrație al școlii.

Potrivit surselor Edupedu.ro, învățătorul Constantin Șerban este un apropiat al șefului PNL Iași, Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați pe când era ministru al Mediului.

Pe pagina sa de Facebook, Constantin Șerban și-a pus la poza de profil un mesaj de susținere politică pentru colegul său de partid, Alexandru Muraru.

Cine este Constantin Șerban

Constantin Șerban a fost numit la finalul anului 2009 inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni.

Inspector Școlar General atunci era Liliana Romaniuc, care a plecat în 2012 în funcție, iar pe 5 mai 2020, a fost numită consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan și în februarie 2021 a devenit consilieră a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

În 2009-2010, Constantin Șerban era secretarul general al PD-L Iași, cât și membru al comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean Iași, dar și inspector metodist în cadrul ISJ, potrivit bzi.ro.

El a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011. Sindicaliștii din învățământul preuniversitar ieșean, respectiv Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP), s-au declarat uimiți de numirea lui Constantin Șerban la șefia Palatului Copiilor.

„Nu avem nimic cu domnul Constantin Șerban, dar nu înțelegem de ce s-a numit la conducerea instituției o persoană din exterior, atât timp cât în rândul actualilor angajați existau persoane competente și calificate pentru a ocupă această funcție. Suntem uimiți și surprinși de această decizie și considerăm că s-au depășit anumite limite”, a declarat atunci Laviniu Lăcustă, vicepreședintele USLIP – Iași.

Potrivit reporteris.roȘerban ar fi fost alungat de la Palatul Copiilor după ce mai mulți părinţi au cerut schimbarea lui din funcție, „fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului faţă de profesori şi elevi”. Șerban, care era profesor titular de „educație pentru cetățenie democratică“ la Palatul Copiilor, „a fost detașat în interesul învățământului, timp de un an, ca director la „Mihai Codreanu“, scria reporteris.ro în 2017.

Aceeași publicație listează și activitatea politică a învățătorului:

Constantin Șerban este în politică încă din 1990. Acesta a făcut parte din FSN. În momentul scindării partidului, Șerban a mers cu aripa Petre Roman și a ajuns în PD, unde a ajuns vicepreședinte la nivel local. După transformarea partidului în PDL, acesta a deținut mulți ani funcția de secretar general la nivel local. În 2014, în urma fuziunii, Șerban a ajuns în PNL.

Din 2000, Constantin Șerban a deținut mai multe mandate de consilier județean. Mai mult, în 2004, Șerban a fost la un pas să prindă al treilea loc pe lista de senatori ai Alianței DA, însă schimbarea lui Adrian Mogoș din fruntea PD Iași i-a dat planurile peste cap. În 2008, a candidat din partea PDL la Camera Deputaților, însă a pierdut în fața lui Traian Dobre.

În 2009, timp de o lună, acesta a fost vicepreședinte al CJ Iași.”

Cine este Alexandru Muraru

Deputatul PNL Alexandru Muraru, președinte al filialei din Iași a PNL din 3 iulie 2021, este fratele geamăn al ambasadorului României în Statele Unite, Andrei Muraru, care l-a înlocuit pe George Maior tot la începutul lui iulie. Potrivit CV-ului său de pe pagina de deputat, Iulian-Alexandru Muraru este doctor în Ştiinţe Politice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, are un master în Istorie şi Relaţii Internaţionale („Românii şi Europa”) la Facultatea de Istorie de la aceeași universitate și este licenţiat în Ştiinţe Politice (specializarea Studii Europene) tot acolo.

Din 2005, este profesor asociat în Ştiinţe Politice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde predă: „Holocaust, Genocid și Justiție de Tranziție”, „Introducere în Relaţii Internaţionale”, „Instituţii şi politici europene”, „Politici sociale”.

În perioada septembrie 2019 – martie 2020, a fost bursier Fulbright la New York University.

Citește și:
PNL Iași și primarul Chirica refuză să aplice legea și să-l schimbe din Consiliul de Administrație al școlii pe profesorul care a abuzat copii – 7iași.ro. Directorul: Am făcut două adrese, niciun răspuns. USR-PLUS: Primarul refuză să introducă pe ordinea de zi un proiect de schimbare a lui Șerban din CA-ul școlii
UPDATE Demisie a directoarei școlii din Iași unde a fost angajat învățătorul liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor de clasa a II-a / Învățătorul Constantin Șerban a demisionat vineri dimineață
ULTIMA ORĂ Sorin Cîmpeanu: Am ferma convingere că profesorul din Iași își va da demisia / Este inacceptabil ca un cadru didactic dovedit că a săvârșit fapte de abuz verbal și emoțional față de elevi să continue activitatea
Inspectoarea școlară din Iași, despre înregistrările în care învățătorul Șerban și-ar fi aranjat votul să nu fie dat afară: Încălcări grave ale legislației și abordări politicianiste
Înregistrări cu învățătorul PNL de la Iași, care și-ar fi aranjat votul ca să nu fie dat afară din școală. Consiliul de Administrație a decis sancțiune 15% din salariu pentru Constantin Șerban
Cazul învățătorului de la Iași, care e și consilier județean PNL. Cîmpeanu: Decizia de sancționare va fi luată azi
Ministrul Cîmpeanu, despre învățătorul acuzat că-și terorizează elevii de clasa a II-a, consilier județean PNL: Îmi exprim convingerea că verificările inspectoratului vor fi fără implicarea factorului politic, iar măsurile vor sancționa un comportament nu doar prezumat, ci probat
Cazul învățătorului de la Iași, consilier județean PNL: Inspectoratul Școlar trimite audit managerial la școala unde predă acesta. ISJ acuză școala de „tendința de ignorare a gravității faptelor prezumate”
Inspectoratul Școlar Iași, despre tergiversările în cazul învățătorului acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa: „La acest moment este în curs de desfășurare cercetarea disciplinară”
Învățătorul înregistrat când își amenință elevii de clasa a II-a, judecat de consiliul din care chiar el face parte ca reprezentant PNL. Înregistrări: „Te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…
Învățător înregistrat când țipă și își amenință elevii de clasa a II-a, după ce anul trecut a fost acuzat de lovirea unei eleve. Inspectoratul anunță concedierea profesorului, care este consilier județean PNL Iași și desemnat de liberali în conducerea școlii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Plângere penală împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, depusă de Liga Studenților Iași “pentru presiunile exercitate asupra universităților pentru revenirea intempestivă la activitatea didactică în format fizic“

Liga Studenților (LS IAȘI) anunță că depus o plângere penală la DNA – structura centrală împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, pentru presiunile…
Vezi articolul