Costul standard per elev, componenta pentru salariile profesorilor, va fi anul viitor cu 38% mai mare față de cel de la începutul lui 2023 – proiect avizat la Ministerul Educației

8.477 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Costul standard per elev, stabilit anual pentru finanțarea școlilor, va fi în 2024 în valoare cumulat de 10.080 de lei, potrivit unui proiect al Ministerului Educației, avizat miercuri în Comisia pentru Dialog Social (CDS). Costul standard per elev are două componente: cheltuielile cu salariile și cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor. Componența legată de cheltuielile de personal a crescut cu 38%, iar cea privind bunurile și serviciile s-a majorat cu 13,8%, față de anul acesta, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale al Părinților. De precizat că atât ministra Educației Ligia Deca cât și premierul Marcel Ciolacu au anunțat creșteri de 50%, potrivit OUG nr.57/2023, emisă ca și condiție pentru încetarea grevei profesorilor.
  • Amintim că în acest an, 2023, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 (n. red. cheltuieli cu salarii, sporuri, indemnizații) a fost de 6.834 lei, iar pentru cheltuielile cu bunuri și servicii va ajunge la 570 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată în 18 ianuarie 2023. După creșterea salariilor provocată de greva generală, Guvernul nu a mai actualizat costul standard per elev cu acele majorări.

Costul standard cumulat per elev stabilit anual pentru finanțarea școlilor va fi în 2024 în valoare de 10.080 de lei, potrivit unui proiect avizat miercuri de Comisia pentru Dialog Social.

Costul standard per elev are două componente:

  1. costul pentru cheltuielile cu salariile, care a fost propus și avizat pentru 2024 la 9.431 de lei
  2. costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor, propus și avizat la 649 de lei

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, membru în CDS, explică pentru Edupedu.ro: “Anul acesta au fost majorări ale salariilor cu 20%, în medie. Salariile cresc cu 20% în 2024, iar astfel, costul standard, pe partea de cheltuieli cu salariile va crește cu 38% față de anul acesta”. Suma propusă și avizată este de 9.431 de lei.

Pe partea de cost pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor, a fost propusă și avizată suma de 649 lei, o creștere cu 79 de lei față de anul acesta.

De remarcat, recent Ligia Deca și alți oficiali guvernamentali au prezentat creșterile salariale ca fiind de 50%, cumulat, pe 2023 și 2024, calcul care nu se probează prin creșterea de 38% a costului standard per elev pentru cheltuielile salariale.

Cum se calculează costul standard per elev

Costul standard pe elev este folosit pentru a se stabili finanțarea școlilor și este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern. 

În acest an, 2023, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 (n. red. cheltuieli cu salarii, sporuri, indemnizații) va fi de 6.834 lei, iar pentru cheltuielile cu bunuri și servicii va ajunge la 570 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată în 18 ianuarie 2023.

În realitate, majorarea costului standard per elev are ca efect, majorarea salariilor cadrelor didactice.

Școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza unui cost standard pe elev. Acesta este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern și are două componente de bază:

  1. costul pentru cheltuielile cu salariile și
  2. costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

Acest coeficient se calculează diferit în funcție de zona de temperatură în care este școala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscriși și de tipul de școală/grădiniță.

Finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar are trei componente:

  1. finanţarea de bază,
  2. finanţarea complementară,
  3. finanţarea suplimentară.

Finanţarea de bază se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA), prin consiliile județene/locale. Dar din finanțarea de bază se pot face numai anumite categorii de cheltuieli:

  • cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora;
  • cheltuieli cu pregătirea profesională;
  • cheltuieli cu evaluarea periodică a elevilor;
  • cheltuieli cu bunuri şi servicii;
Informații de context

În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor.

Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Conform Ordonanței de urgență nr. 57/2023, Guvernul s-a angajat să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De la 1 ianuarie 2024, salariile vor mai crește cu aproximativ 20%, a declarat Simion Hancescu, liderul FSLI. Educație. Totuși, grilele de salarizare încă nu sunt gata, potrivit surselor Edupedu.ro, iar procentul nu este unul sigur. Inițial, în proiectul de ordonanța “trenuleț” era prevăzut că de la 1 ianuarie 2024 salariile s-ar majora cu 13% și cu 7% de la 1 iunie 2024, dar documentul a fost modificat în aceeași zi, iar în varianta publicată în Monitorul Oficial nu mai apar trecute procentele cu care se vor majora salariile.

O explicație a venit de la liderul FSLI Simion Hăncescu, care a precizat că în proiectul de OUG nu erau trecute și majorările separate ale directorilor de școli și grădinițe și ale personalului cu funcții de conducere din școli, de aceea se va face un alt act normativ care să le cuprindă și pe acestea.

Cu toate acestea, creșterea prevăzută în proiectul avizat miercuri în CDS, creșterea pentru salarii este de 38%, și nu 50%, așa cum au anunțat atât ministrul Ligia Deca cât și premierul Ciolacu.

Recent, premierul Ciolacu spunea înainte de o întâlnire cu sindicatele din educație că vor avea discuții “ca să acoperim cât mai mult din acești 50% până la legea salarizării. Nu sunt Harry Potter”.

În ultimele luni, Ligia Deca a vorbit despre soluțiile care se caută pentru ca profesorii și restul personalului din educație să primească ce li s-a promis în OUG 57/2023, după greva de luna mai, fără să dea un răspuns clar cum vor fi acordate majorările salariale având în vedere că legea salarizării nu este gata. Pe 5 octombrie, ministrul Deca invoca posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, spunea Deca. 

Apoi, pe 4 noiembrie Ligia Deca a avut o schimbare de discurs despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024 spunând că “acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile”.

Bugetul pe 2024 a fost votat miercuri seară în Parlament și urmează să meargă la promulgare. În discursul de la Parlament pentru aprobarea bugetului pe 2024, premierul Ciolacu anunță cea mai mare alocare bugetară din istorie, de 4,1% din PIB, mai puțin decât 4,3% a ministrei Ligia.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Liderul sindical Simion Hăncescu: Salariile din Educaţie vor creşte. Ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor, dacă e să ne gândim la grila pe care noi am propus-o
ULTIMA ORĂ Salariile personalului din școli vor fi stabilite printr-o ordonanță de urgență separată, spune Simion Hăncescu, FSLI: Aveam o problemă cu funcțiile de conducere, nu se puteau repara acele inechități / Va fi o medie de 20%, dar nu discutăm de procent deocamdată. Încă se lucrează
Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”
Profesorii și angajații din Învățământ primesc vineri, 14 iulie, salariile majorate, obținute în urma grevei generale
Componența consiliului care propune cuantumul minim al burselor și stabilește costul standard per elev pentru anul viitor, publicată în Monitorul Oficial

4 comments
  1. Nici o valoare costul per elev ; școlile care îndeplinesc standardele primesc banii respectivi după care când se calculează salariile și școlile care nu au bani din cauza ca nu îndeplinesc criteriile costului standard, primesc bani pt salarii de la scolile care au bani; deci scolile care au bani acestia li se iau si se transferă acolo unde nu sunt bani ; care este diferența între o școală care îndeplinește standardele și primește finanțare pt costul standard per elev și una care se taraie la limita su0praviețuirii, respectiv 200 și ceva de elevi care normal ar trebui sa fie structură nu școală cu personalitate juridică cu toate posturile ce trebuiesc finanțate ( director, con9tabil, administrator, etc…)???

  2. Doamna Alexa Stanescu, va rog lamuriti-i pe profesori si pe directori de unde vin banii pt utilitati. Unii fac confuzie intre “bunuri si servicii” si utilitati.
    Va rog, lamuriti-i!
    Scrieti pt toti ce acopera finantarea complemetara
    si de unde pot obtine bani pt finantare suplimentara. Poate reusim sa stopam fenomenul cu cerutul banilor de la parinti! Eu ca parinte inca mai sper ca e vorba de nestiinta si nu de nesimtire crasa!
    Dvoastra, prin articolele publicate, realizati un act de educatie pt profesori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista școlilor cu risc seismic, din care elevii vor fi mutați pentru reabilitarea clădirilor, va fi prezentată de ministrul Educației în primul comitet interministerial pentru analiza de risc seismic / Ligia Deca: Clădirile în risc seismic I trebuie să intre de urgență într-un program de reabilitare

Prima ședință a comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic are loc marți de la ora 11, iar ministrul Educației Ligia Deca a anunțat de luni că va prezenta aici…
Vezi articolul

Definitivat 2023: Profesorii care predau într-una dintre limbile minorităților naționale pot susține proba scrisă chiar dacă nu au finalizat studiile în limba respectivă, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

Cadrele didactice care predau elevilor într-una dintre limbile minorităților naționale nu trebuie să mai aibă studiile finalizate în limba respectivă pentru a susține proba scrisă a examenului de Definitivat 2023,…
Vezi articolul

OFICIAL Programul „Săptămâna verde” primește 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, pentru 2024 și 2025, echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev. Inspectoratele școlare și școlile răspund de utilizarea banilor

Pentru programul „Săptămâna verde” se alocă suma de 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre hotărârea nr. 314…
Vezi articolul

UPDATE Bugetul Educației, avizat favorabil în Comisiile reunite, după o ședință cu scandal. Trei sferturi de oră aleșii s-au certat pe cine să conducă ședința în care se dezbate bugetul Educației. La vot a câștigat prezidiul Monica Anisie – „conduceți dictatorial”, i-a reproșat PSD

Bugetul Educației a primit aviz favorabil fără amendamente, din partea comisiilor de Învățământ ale Camerei Deputaților și Senatului, în cadrul ședinței reunite de astăzi, care s-a desfășurat cu scandal. În…
Vezi articolul