Coșul minim pentru un trai decent al unei familii cu doi copii de școală este de aproape 10.000 de lei pe lună, cu peste 15% mai mult ca anul trecut – raport / Educația – a patra cea mai mare presiune pe buget, după alimente, întreținerea casei și îmbrăcăminte

6.860 de vizualizări
Foto: © Viorelpoparcea | Dreamstime.com
Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023, raportată la luna septembrie, a fost de 9.978 de lei pe lună pentru o familie cu doi copii de școală, conform unui raport al Fundației Friedrich Ebert România.

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și un copil este de 8.205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.807 lei pe lună.

Valorile au fost actualizate față de septembrie 2022 și recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022, anunță autorii.

Creșterea de la un an la altul, pe medie, este de 15,2%, arată autorii.

Cheltuielile sunt calculate pentru o familie formată din doi adulți, de 35-45 ani, și doi copii, de 12-14 ani și respectiv 8-10 ani.

Creșterea valorii totale a coșului de consum e determinată de creșterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepția cheltuielilor cu locuința (apă, energie electrică, gaz și energie termică).

Cosul minim în 2023

Educația rămâne a patra cea mai mare presiune pe bugetul unei familii, conform studiului, cu costuri lunare de 722 de lei la nivelul lunii septembrie 2022, după cheltuielile cu alimentele, întreținerea și locuința, hainele și îmbrăcămintea.

Pentur alte tipuri de familii decât cea de referință, costurile sunt detaliată în tabelul de mai jos. De remarcat că în septembrie 2023 cosul minim pentru un trai decent pentru un adult depășea 3.800 de lei.

Primul raport de acest fel a fost făcut în 2018, când coșul respectiv era de peste 6.700 de lei pe lună.

Coșul minim în 2018

Foto: 229976316 © Viorelpoparcea | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. E cel puțin ciudat. Adica in 2018 erau necesari 6700 de lei pt o familie cu 2 copii iar acum, după 3 ani in care inflația pe anumite produse a sărit de 60-80% e nevoie doar de 8200 de lei. E aberant. apoi în această listă de cheltuieli nu vedem rata la casă sau chiria, ambele foarte ridicate în ultimul an, că doar nu pornim de la premisa că toți stau cu părinții sau părinții au murit și au casa moștenire. e un studiu ori făcut pe genunchi ori copy paste, pus 1500 de lei în plus și gata. sa trăiești cu 3500 de lei de persoană e dezastru dacă nu aproape imposibil. cu 5000 de lei, rata nevoi personale400, cheltuieli curente 7-800, transport 120, mâncare 600 -1000, chirie 1000, nu fumez, nu beau, nu am mașină deci multe cheltuieli mai putine. mai ieși în oraș la o bere o pizza și ești pe zero. nu pun dacă ai dentist, ochelari, un medicament de luat, un concediu de pregătit la vară, se mai strica un aparat electro sau telefon. 5000 de lei ești aproape de limita și asta fara copii. in Romania ar trebui sa câștigi cam 6-7000 de lei să zici că este decent. daca 1/3 din salariați au minim pe economie, ce vb?

    1. E mai mult, articolul vine în urma unei știri ProTV care explică ce anume nu a fost luat în considerare. Vreo 12.000, de fapt.

  2. Multe cheltuieli au costuri care nu au treaba cu realitatea dar cele cu sanatatea sunt o bataie de joc. Nu iti ajung sa te duci o data pe luna la farmacie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare semnată de profesori ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării: Situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist

Cadrele didactice de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, au semnat o scrisoare prin care semnalează că situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) „are ramificații periculoase…
Vezi articolul