Cu aproape 20% a crescut suma pe care o primesc inspectoratele școlare, comparativ cu 2023, pentru ca școlile să facă mese rotunde și simpozioane pe tema educației financiare – document / În 2024, fiecărei școli i-ar reveni 42 de lei pentru aceste activități

4.282 de vizualizări
Foto: © Aaron Amat | Dreamstime.com
Suma totală alocată inspectoratelor școlare, pentru organizarea de mese rotunde, simpozioane sau alte tipuri de evenimente dedicate Zilei educației financiare, la nivelul școlilor, în perioada 11-26 aprilie 2024, este de 268.000 de lei, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro. Până pe 19 mai 2024, inspectoratele școlare vor trimite Ministerului Educației un raport referitor la aceste activități.

Anul trecut, suma totală alocată a fost de 225.000 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru anul 2024, a crescut cu peste 19%.

Potrivit raportului privind starea învățământului pentru anul școlar 2022-2023, în învățământul de masă sunt 5.959 de unități de învățământ cu personalitate juridică, în învățământul special sunt 153 de unități de învățământ cu personalitate juridică și la secțiunea activități extrașcolare sunt 197 de unități de învățământ cu personalitate juridică. În total sunt 6.309 de unități de învățământ cu personalitate juridică. Dacă împărțim suma de 268.000 lei la 6.309, fiecare școală ar primi 42 de lei.

Conform documentului obținut de Edupedu.ro, suma primită de fiecare inspectorat este una proporțională din totalul de 268.000 lei, având drept criteriu de repartizare numărul de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din fiecare județ.

„Prin Nota 859DGIP/08.04.2024 a fost aprobată alocarea sumei totale de 268.000 de lei către inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, iar fiecărui inspectorat școlar i s-a alocat o sumă proporțională din totalul bugetului, care a avut drept criteriu de repartizare numărul de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din fiecare județ/Municipiul Bucuresti și care se regăsește în bugetul inspectoratului școlar, cu această destinație”, se arată în document.

Astfel, Ministerul Educației solicită inspectoratelor școlare să organizeze manifestări publice, simpozioane, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice dedicate Zilei educației financiare:

„Prin prezenta, vă solicităm să organizați manifestări publice, simpozioane, seminare, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice dedicate Zilei educației financiare, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în perioada 11-26 aprilie 2024, utilizând sumele repartizate cu acest scop, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Vă încurajăm să implicați în organizarea acestor activități instituții și organizații publice și private care activează în acest domeniu.”

Inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației un raport care va conține activitățile dedicate Zilei educației financiare, școlile implicate și modul de utilizare a fondurilor:

„Până la data de 19 mai 2024 fiecare inspectorat școlar va transmite Ministerului Educației un raport sintetic al activităților derulate, care va cuprinde acțiunile dedicate Zilei educației financiare, unitățile de învățământ preuniversitar din județ/municipiul București implicate, numărul de elevi și cadre didactice implicate şi modul de utilizare a fondurilor alocate pentru organizarea acestor manifestări.”

Amintim că data de 11 aprilie a fost instituită Ziua educației financiare, după ce Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, în 2022, un proiect de lege în acest sens. 

Foto: © Aaron Amat | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca: Educația financiară va fi introdusă în universități, iar profesorii universitari și din preuniversitar vor trece prin programe de educație financiară
martie 2023 – Bani pentru inspectorate, de la Ministerul Educației, ca să facă mese rotunde și simpozioane pe tema educației financiare în școli, în săptămâna 3-11 aprilie – DOCUMENT

4 comments
  1. Eu chiar m-am ocupat in școală de activități de acest tip!
    Am colaborat cu bănci, am diseminat materiale ale lor! Am initiat activități comune!
    Am făcut eu însămi materiale și le-am dat elevilor!
    Dar toate s-au făcut cu resurse proprii!
    Nu am primit niciun leu!
    Am făcut toate acestea pentru că stiu cât de importantă e educația financiară ptr.fiecare individ!

  2. ‘E puțin, onorabile…’, vorba lui Nenea Iancu.

    Doar doua saptamani de simpozioane finantate, in timpul cursurilor sau ce a mai ramas din ele (cu rapoarte ulterioare, normal)?!? De ce nu o Noua Saptamana Dedicata Exclusiv Educatiei Financiare si o materie in plus la toate clasele, sa stim macar ca am facut scoala țandari de tot. Daca s-a putut pentru Mediu si pentru altele, de ce nu si pentru Finante? Sau Sanatate, sau Pacea Mondiala etc? Propun sa aiba fiecare simpozioanele si saptamanile sale, doar toate sunt importante.👿

    Dar sa-i lasam pe cei din ME sa vorbeasca, de ce sa se opreasca acum? Vin alegerile si cu fiecare perla scoasa zilnic in spatiul public pierd cateva procente. Ritmul e bun, cred. Sa le urăm aceeasi eficienta in comunicare ca pana acum!

  3. Mulțumim edupedu.

    Mai aflăm și noi cum se toacă netransparent banul public!

    Sigur, e o sumă mică la nivel de ISJ, ~1000 euro, dar un pic de colo, un pic de aici….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, îi numește „criminali de război” pe Putin și pe cei care au declanșat invazia din Ucraina: „Nu există nicio justificare, nici istorică, nici umană, nici politică” / „Nu cred că în România, propaganda Sputnik și altele au dat roade”

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat pentru Edupedu.ro, despre războiul din Ucraina, că „nu există nicio justificare, nici istorică, nici umană, nici politică” pentru invazia declanșată de Rusia,…
Vezi articolul

Regulile și condițiile din școli în perioada grevei să fie comunicate părinților prin intermediul profesorilor, cere Federația Națională a Părinților

Federația Națională a Părinților atrage atenția Ministerului Educației, Inspectoratelor Școlare și directorilor unităților de învățământ că sunt necesare clarificări referitoare la gestionarea grevei generale în sistemul educațional, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul