Directorii de școli pot comanda manuale pentru clasele I-VIII, anul școlar 2024-2025, în perioada 29 ianuarie – 12 februarie. Lista manualelor și cerințele care trebuie respectate – adresă a Ministerului Educației / Elevii de liceu nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut

1.413 vizualizări
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a
Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com
Profesorii și directorii de școli pot comanda manuale școlare pentru clasele I-VIII, anul școlar 2024-2025, în perioada 29 ianuarie – 12 februarie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, care conţine lista cu manualele și cerinţele pe care trebuie sa le respecte școlile în procesul de selecţie, publicată de ISJ Sibiu. Elevii care intră în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a în septembrie 2024 nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut, la fel ca anul acesta. Cel mai probabil, profesorii lor vor avea „repere metodologice”, făcute anul trecut pe repede înainte.

Comenzile de manuale școlare se vor înregistra în aplicația web Selectarea Necesarului de Manuale Școlare (SNMS), în conformitate cu precizările din nota Ministerului Educației.

Fiecare inspectorat școlar va transmite Ministerului Educației un raport în format electronic (scanat) până la data de 16.02.2024, ora 16.00

Se vor respecta procentele specificate pentru manualele din lista și editura/autorii pentru fiecare titlu, în conformitate cu stocurile existente la nivelul unității de învățământ și catalogul manualelor școlare aprobate pentru anul școlar 2023-2024, potrivit documentului.

În derularea procesului de selecție, unitățile de învățământ vor respecta următoarele cerinţe:

– Pentru achiziția manualelor şcolare la clasa I, prevăzute în Anexa 1, comenzile de manuale şcolare se realizează în conformitate cu efectivele de elevi de la clasă.

– În vederea completării stocurilor de manuale pentru clasele I – a VIII-a, prevăzute în Anexa 2, numărul de manuale selectate din fiecare titlu în parte va fi în procent de până la 10% aplicat tirajului existent din respectivul titlu aflat în unitatea de învăţământ.

– În vederea completării stocurilor de manuale pentru clasele I – a VIII-a, prevăzute în Anexa 3, numărul de manuale selectate din fiecare titlu în parte va fi în procent de până la 20% aplicat tirajului existent din respectivul titlu aflat în unitatea de învățământ.

– În vederea completării stocurilor de manuale pentru clasele I – a VIII-a, prevăzute în Anexa 4, numărul de manuale selectate din fiecare titlu în parte va fi în procent de până la 15% aplicat tirajului existent din respectivul titlu aflat în unitatea de învățământ.

– În vederea completării stocurilor de manuale pentru clasele I – a VIII-a, prevăzute în Anexa 5, numărul de manuale selectate din fiecare titlu în parte va fi în procent de până la 10% aplicat tirajului existent din respectivul titlu aflat în unitatea de învățământului. 

La clasa a VII-a se vor realiza retipăriri numai pentru disciplinele din anexe, iar pentru disciplinele care nu se regăsesc în anexe, se vor achiziționa, integral, manuale școlare noi prin licitația aflată în desfășurare.

La selectia și comanda fiecărui titlu se va ține cont și de fluctuațiile numărului de elevi (creşteri/descreşteri), astfel încât să fie asigurate manuale pentru toți elevii înscriși în anul şcolar 2024-2025, inclusiv pentru elevii refugiați din Ucraina care doresc să studieze în limba română, se precizează în document.

Informații de context despre manualele școlare

În luna iulie 2023, Uniunea Editorilor din România (UER) a protestat față de modul în care se organizează licitaţiile publice pentru manualele şcolare.

„După perioada recent încheiată, cu greve, întârzieri în parcurgerea materiei și încheierea situațiilor școlare de sfârșit de an, examene și evaluări, cadrele didactice sunt supuse la o nouă presiune: parcurgerea unui număr semnificativ de pagini, pentru a putea face selecția manualelor, în timpul concediului de odihnă!

În aceste condiții, un număr semnificativ de profesori și-au declinat această responsabilitate. Iar procesul, în loc să fie unul normal, în care profesorii conlucrează și aleg manualele adecvate la clasă, devine unul discreționar, în care directorul (sau altcineva!) alege manualele după criterii subiective și nu pedagogice”, a atras atenția organizația.

Învățătorii și profesorii de gimnaziu și-au putut alege manualele cu care să lucreze în anul școlar 2023-2024, după ce o listă cu acestea a fost trimisă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) în teritoriu, luni, 10 iulie, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro.

În luna martie, Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România au semnalat că retipărirea manualelor școlare este tratată cu superficialitate de Ministerul Educației.

Edupedu.ro a scris că elevii din învățământul primar și gimnazial ar trebui să aibă manuale noi în acest an școlar, la 10 ani după tipărirea primelor ediții pe noul curriculum. Majoritatea manualelor au putut fi comandate deja de către cadrele didactice, dar Ministerul Educației a anunțat profesorii, cu doar 3 zile înaintea primei zile de cursuri, că sunt patru manuale care nu ajung la timp.

Potrivit unei adrese a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educației (CNPEE), profesorii și directorii de școli ar fi trebuit să comande manuale școlare pentru clasele a II-a și a VI-a în perioada 9-21 august 2023.

Până pe 16 noiembrie 2023, școlile au estimat numărul de manuale pentru anul școlar 2024-2025, la solicitarea  Ministerului.

Profesorii care vor să participe la evaluarea proiectelor de manuale școlare pentru clasele I, a Il-a, a III-a, a V-a, a VI-a şi a VII-a se pot înscrie în perioada 15-31 ianuarie 2024, potrivit unei adrese a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.

Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministerul Educației caută profesori care să evalueze proiectele de manuale școlare pentru clasele primare și gimnaziale – document
Profesorul Marius Andruh: Sunt noțiuni care nu sunt explicate și elevii le învață pe dinafară, ca să le uite în 2 zile. Calitatea manualelor este o problemă / Radu Gologan: Manualele trebuie simplificate
Până pe 16 octombrie, profesorii și directorii de școli vor estima numărul de manuale pentru anul școlar 2024-2025 – adresă a Ministerului Educației
Manualele de matematică pentru clasa I și clasa a II-a vor ajunge la elevi până pe 27 octombrie, a anunțat secretarul de stat din Educație Florian Lixandru
Secretarul de stat Florian Lixandru: Manualele de Comunicare în Limba Română de clasa a II-a şi de Matematică de clasa a VI-a ajung la elevi în această săptămână / Cursurile primului modul au început pe 11 septembrie
Manualele noi de Matematică pentru clasele I și a II-a nu vor ajunge în școli la timp. Ministerul Educației transmite învățătorilor, cu trei zile înainte să înceapă școala, să tipărească de pe internet lecțiile din primul modul și să le dea copiilor, fără să precizeze pe banii cui / Alte două manuale sunt și ele întârziate
Profesorii și directorii de școli pot comanda manuale școlare de Limba română și Matematică până pe 21 august. Lista cărților folosite din septembrie la clasele a II-a și a VI-a – document

1 comment
  1. Eu sper sa fie facute cu mai mult simt de raspundere decat cele actuale, ca eu una m-am saturat de cate ori am auzit… numai anul acesta scolar ca “a zis doamna/domnul ca e gresit in manual”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un elev care ar urma să primească un calificativ „nesatisfăcător” la sport, muzică sau desen, potrivit propunerii din proiectul legii învățământului, ar urma să treacă clasa pentru că acestea „nu vor intra în calculul mediei”, conform ministrului Educației

Calificativele obținute de elevi la Educație Fizică, Muzică și Desen ar urma să nu fie luate în „calculul mediei”, după cum a declarat ministrul Educației, la DCNews.ro. Cîmpeanu a făcut…
Vezi articolul