DOCUMENT Examenele de licență și disertație 2022 vor fi înregistrate integral și pot fi susținute online numai în stare de alertă, necesitate sau urgență. Vezi proiectul metodologiei cu regulile de organizare a examenelor susținute de studenți la finalul facultății și al masterului

11.017 vizualizări
Cursurile Universității Politehnica
Foto: © Vadym Pastukh | Dreamstime.com
Examenele de licență și disertație 2022 se pot desfășura și online, pe perioada instituirii stării de alertă, necesitate sau de urgenţă, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată, potrivit unui ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Proiectul de ordin se referă la aprobarea Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie.

De asemenea, „susţinerea în varianta online trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii”, se mai arată în proiect.

  • Metodologia-cadru se aplică începând cu sesiunile de examene de finalizare a studiilor aferente promoţiei anului universitar 2021-2022, conform documentului, după ce va fi adoptat / aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

Iată ce prevede articolul 14 alin. (4) al proiectului de ordin în privința examenului de licență: “Prin derogare de la prevederile alin. (3), pe perioada instituirii stării de alertă, necesitate sau de urgenţă, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calităţii actului didactic şi cu asumarea răspunderii publice, probele menţionate la alin. (1) pentru examenul de licenţă/diplomă se pot desfăşura şi on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată. Susţinerea în varianta on-line trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii”.

Amintim că aceste reguli au fost aplicate și anul trecut. Secretarul de stat responsabil cu învățământul superior, Gigel Paraschiv, anunța în mai 2021 că „fiecare universitate are obligația de a înregistra susținerea acestor examene și de a păstra un număr de ani înregistrările, astfel încât să ne asigurăm că nu se vor produce acele lucruri la care făceați referire”.

Precizăm că atât metodologia de organizare și desfășurare a examenelor de licență/diplomă și disertație din 2016, cât și proiectul pus în dezbatere prevăd că examenul de licenţă/diplomă constă din 1 – 2 probe, ce sunt stabilite de către Senatul universitar:

  • proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate; 
  • proba de prezentare şi susţinere a lucrării de licenţă/proiectului de diplomă.

Articolul 18 al documentului stabilește că „examenul de disertaţie constă în prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie”.

În proiect este precizat faptul că „rezultatele obţinute la probele orale, de aptitudini sportive sau artistice nu pot fi contestate”. Atât în cazul examenului de licență, cât și în cazul celui de disertație, „rezultatele se comunică prin afişare, în termen de cel mult 48 de ore de la data susţinerii, la avizierul facultăţii organizatoare şi pe pagina web a instituţiei de învăţământ superior”.

Ministerul Educației anunță că “propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectele supuse consultării publice pot fi transmise pe adresa de e-mail dgis@edu.gov.ro, până la data de 14.01.2022, inclusiv”.

DOCUMENT Proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de licență/diplomă și disertație

Foto: © Vadym Pastukh | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și: mai 2021Examenele de licență și disertație din universități vor fi înregistrate, pentru a evita fraudele. Gigel Paraschiv, secretar de stat: Fiecare universitate are obligația de a înregistra susținerea acestor examene online și de a păstra un număr de ani înregistrările

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev

Calendarul anului școlar 2023-2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Cursurile încep pe 11 septembrie și se încheie pe 21 iunie. Elevii vor avea o vacanță de Paștele ortodox și alte 4 între module

Elevii și copiii de grădiniță vor începe anul școlar viitor pe 11 septembrie, potrivit structurii anului școlar 2023-2024, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr.…
Vezi articolul