DOCUMENT Măsurile pentru familii și tineri din programul de Guvernare propus de Cabinetul Cioloș: Introducerea contractelor de muncă multiflexibile / Pregătirea competențelor pentru industriile viitorului prin stimulente fiscale

311 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Introducerea contractelor de muncă multiflexibile, care permit angajatorilor și angajaților să decidă individual condițiile în care un angajat își desfășoară activitatea, este una dintre propunerile din programul de Guvernare al Cabinetului Cioloș. Astfel, salariații vor putea să realizeze un echilibru mai bun între viața de familie/personală și locul de muncă.

Potrivit documentului, formele alternative de flexi-muncă propuse sunt:

  • adaptarea programului de lucru;
  • partajarea locului de muncă;
  • comprimarea săptămânii de muncă;
  • împărțirea atribuțiilor între mai multe persoane;
  • continuarea schemei Kurzarbeit (program de lucru redus).
Redăm măsurile care pot face referire la copii, tineri și părinți:

„Construirea a 4.418 locuințe pentru tinerii din comunități și pentru grupurile vulnerabile. O rețea de centre de zi cu 150 de servicii comunitare pentru copiii în situații de risc și menținerea a 4.500 de copii în familie, continuarea reformei de dezinstituționalizare și creșterea numărului de adopții și scurtarea timpului petrecut de copii în sistemul de protecție. Pachete dedicate de sprijin pentru acces la educație, integrare în muncă și acces la justiție pentru mamele minore, familii monoparentale”. 

Altă propunere se referă la urmărirea traseului profesional al absolvenților instituțiilor de învățământ: „un nou Revisal avansat, platformă electronică de evidență a salariaților din Romania (Revisal), interconectată cu alte baze de date publice, capabilă să urmărească traseul profesional al absolvenților instituțiilor de învățământ și competențele dobândite prin formare, la care să aibă acces individual orice cetățean pentru a verifica contractele sale de muncă precum și plata contribuțiilor de către angajatori”. 

„Pregătirea competențelor pentru industriile viitorului prin stimulente fiscale, acces la
fondurile europene destinate formării pentru angajatori, angajați și universități pentru
programe recurente de creștere a competențelor și încurajarea programelor și la nivel
de sector”, se arată în document.

  • Învățământul preșcolar, primar și clasele terminale rămân cu prezență fizică indiferent de incidență, iar restul claselor trec în online, la incidența peste 6, este una dintre măsurile propuse în programul de Guvernare al Cabinetului Cioloș. Excepția este reprezentată de ”situațiile în care un procent semnificativ din populația de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) și peste 90% din cadrele didactice ale școlii respective sunt vaccinate, situație în care se permite funcționarea cu prezență fizică a tuturor claselor”, potrivit documentului.

O altă măsură este legată de „recalibrarea și extinderea programului de masă caldă în școli astfel încât să ajungă în primul rând la cei mai vulnerabili dintre copii utilizând sistemul Harta școlilor defavorizate cu ținta de a ajunge la minim 150.000 de elevi. Se urmărește aici încurajarea parteneriatelor locale între APL și alți actori locali privați (ONG sau întreprinderi) care livrează servicii de masă caldă și/ sau programe „Școală după școală”. 

  • Este amintită și reluarea testării în școli: „testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact”.

„Creșterea accesului la testare, cu scurtarea timpului pentru testare prin serviciile de ambulanță: testarea la medicii de familie, în ambulatoriile și laboratoarele care se află în contract cu CNAS, testarea în școli, testarea în farmacii. Testarea va fi accesibilă gratuit pentru persoanele care au indicație medicală și contra-cost pentru emiterea certificatului sanitar, cu plafonarea prețului pentru testele antigen”, se arată în document.

Desființarea inspectoratelor școlare și mutarea centrului de decizie de la nivelul politic (minister și primărie) la nivelul consiliului de administrație al școlii, pentru școlile publice, este o altă propunere.

Programul de Guvernare al Cabinetului Cioloș are în vedere „construirea a 110 creșe în cadrul PNRR, care să permită accesul a minimum 9.400 de copii, cu precădere din mediile defavorizate”.

O noutate este reprezentată de „eliminarea indemnizației pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate – Termen 30.10.2021”. 

Programul de Guvernare urmărește „asigurarea legăturii dintre mediul universitar și industrie pentru dezvoltarea cercetării în cadrul universităților”. O altă propunere este legată de introducerea unui sistem performant de combatere a plagiatului.

În privința profesorilor, Guvernul propus dorește eliminarea “dosarelor cu șină” necesare la fiecare concurs sau examen: „un singur link la portofoliul propriu actualizat oricând pe parcursul anului poate da dreptul profesorului de a se înscrie”. Tot legat de profesori este și „elaborarea unei politici publice și a cadrului legislativ pentru reforma carierei didactice
vizând următoarele aspecte:

  • Formarea inițială și procesul de recrutare al viitorilor profesori;
  • Angajarea și numirea pe post, stabilirea unor criterii clare de evaluare a
    performanțelor”.

”Vom înființa un program național de utilitate publică gestionat de către Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și Ministerul Educației, în cooperare cu federațiile sportive naționale, destinat formării și pregătirii loturilor naționale de juniori în cadrul unor clase speciale cu profil vocațional sport”, mai apare în document.

Amintim că alte două măsuri cu impact asupra Educației, propuse în programul de Guvernare al Cabinetului Cioloș sunt: vacanță pentru toți elevii, timp de 2 săptămâni, cu termen de aplicare „imediat”, „decalarea anului școlar” cu recuperare în perioada verii.

Corin Atanasiu este ministrul propus al Educației în Cabinetul Cioloș, potrivit anunțului făcut ieri seară de USR PLUS. Corina Atanasiu a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în guvernul PNL – USR-PLUS.

Foto: © Rafael Ben AriDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. La minciunile din campanie parca dadeati locuinte de serviciu profesorilor sau medicilor. Tot minciuni sau faceti ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Elevii din online, ignorați de Guvernul Cîțu în entuziasmul redeschiderii. Un clip al relaxării totale de după 15 mai, pus în circulație de premier, promite stadioane pline, concerte explozive, nunți fără mască și distanțare. Plus copii la școală – dar numai cei de primară

Un nou clip motivațional pentru campania de vaccinare împotriva Covid-19, pus în circulație chiar de premierul Florin Cîțu, promite stadioane pline, concerte, evenimente, cârciumi aglomerate și nunți fericite începând cu…
Vezi articolul
repartizare liceu 2020

Funcționari și oficiali din Ministerul Educației au semnat pentru acordarea ilegală de burse elevilor de liceu, iar acum trimit școlilor adrese că elevii “renunță” la bani și trebuie scoși din listele de beneficiari

Liceenii beneficiari ai bursei „Bani de liceu” sunt nevoiți să renunțe la sprijinul financiar dacă se află în imposibilitatea cumulării cu alte burse. Mai mulți elevi deja au făcut solicitări…
Vezi articolul

Clasa pregătitoare 2023 – Model de cerere pentru părinți. Copiii care împlinesc 6 ani în 2023, dar după data de 1 septembrie, au nevoie de o recomandare de la grădiniță pentru înscriere. Cei care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă…
Vezi articolul