Elevii și copiii de grădiniță din județul Ilfov au început să primească laptele școlar abia la începutul lunii martie, cu o întârziere de 6 luni

987 de vizualizări
Sursa: Edupedu.ro
Peste 40 de mii de elevi și preșcolari din județul Ilfov au început să primească produse din lapte, fructe și produse de panificație abia în data de 4 martie 2024, potrivit răspunsului trimis de Consiliul Județean (CJ) Ilfov la solicitarea Edupedu.ro. La 6 luni de la începerea anului școlar, elevii și copiii de grădiniță primesc săptămânal 5 porții de lapte, 2 porții de mere, 3 porții de corn și două porții de biscuiți, prin Programul pentru școli al României, susținut în mare parte cu bani europeni.

Din 4 martie 2024 cei 41.639 de copii din 165 unități de învățământ din județul Ilfov primesc la școală și grădiniță produse din lapte, fructe și produse de panificație, cu o întârziere de 6 luni. Hotărârea de Guvern care prevede procedurile privind acordarea produselor și stabilirea procedurilor de licitații a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 8 august 2023, cu mai puțin de o lună înainte să înceapă școala.

Potrivit unui răspuns al Consiliului Județean Ilfov transmis către Edupedu.ro, săptămânal elevii primesc: De luni până miercuri – lapte și corn zilnic, iar joi și vineri primesc lapte, mere și biscuiți.

Amintim, în octombrie 2023, la o lună de la începerea școlii, Edupedu.ro scria că cei peste 40 de mii de copii de grădiniță și elevi din Ilfov vor primi fructe și lapte abia din 2024.

Din acest an școlar, aproape 2 milioane de elevi și copii de grădiniță ar trebui să primească la școală, în decurs de o săptămână: 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate (iaurt, sana, kefir) şi 5 porţii de produse de panificaţie, prin Programul pentru școli al României, susținut în mare parte cu bani europeni. Programul este adresat preşcolarilor din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate
cu program normal de 4 ore şi elevilor din ciclul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat.

În realitate însă, elevii primesc doar lapte nu și sana sau iaurt, pentru că școlile nu au unde să le depoziteze, se plâng distribuitorii de produse.

Obiectivele principale ale programului prevăzute în nota de fundamentare a Hotărârii pentru aprobarea Programului pentru școli, sunt “formarea de obiceiuri alimentare sănătoase încă din copilărie, precum şi creşterea consumului de fructe şi legume proaspete şi lapte şi produse lactate în rândul copiilor”.

Informații de context

Programul a început cu întârziere pentru că Ministerul Educației a publicat Hotărârea de Guvern care prevede procedurile privind acordarea produselor și stabilirea procedurilor de licitații a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 8 august 2023, cu mai puțin de o lună înainte să înceapă școala.

Potrivit unui răspuns al Ministerului Agriculturii pentru Edupedu.ro, 39 de consilii județene și 4 consilii locale au declanșat, până în octombrie 2023 procedurile de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de distribuție de lapte, produse lactate și fructe în școli, dar numai 2 consilii județene le-au finalizat (Prahova și Vâlcea), iar 5 nici nu au demarat procedurile de licitație în acest sens.

Potrivit informațiilor Edupedu, sunt mai multe motive pentru care licitațiile pentru achiziția produselor din Programul care le oferă copiilor alimente sănătoase în școli încă nu începuseră în octombrie 2023: autorități locale care au spus că din metodologie nu reiese clar câte porții de produse de panificație trebuie să primească copiii și nu puteau elabora astfel caietul de sarcini; consilii județene care s-au plâns că actele normative au fost emise prea târziu de Guvern și nu au putut porni licitațiile; alte consilii au așteptat răspunsuri de la primării dacă își asumă să desfășoare singure licitațiile, să nu mai depinde de Consiliului Județean. 

De precizat, deși “Programul pentru școli al României” cuprinde atât componenta de lapte cât și fructe și legume, elevii au primit fie fructe, fie doar lapte, sau produse de patiserie, din cauza licitațiilor care se fac separat. În multe cazuri licitațiile au fost reluate de mai multe ori pentru că nu exista interes din partea furnizorilor din cauza costurilor ridicate pentru distribuirea laptelui, care nu sunt acoperite de banii primiți prin program.

Inițial, în România programul Laptele și cornul a fost introdus în 2002 ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe lângă cele de la buget și se numește Programul pentru școli al României. Prin acest program țara noastră primește fonduri europene pentru lapte, fructe și legume, iar produsele de patiserie sunt achitate din bugetul de stat.

Aproape 400 de mii de elevi nu au primit deloc lapte și produse lactate în școli în 2021-2022, prin “Programul de școli al României”, potrivit Ministerului Agriculturii.

Pentru că în 2022, în 12 județe, licitațiile au fost sistate pentru că lipseau ofertanții, pe 16 noiembrie, Guvernul a majorat suma pe care o plătește pentru porțiile de lapte, de la 0,99 lei pe porție, la 1,11 lei, crescând suma totală acordată acestor produse, cu 15.405 mii de lei pentru anul școlar în curs, prin H.G. nr. 640/2017.

Guvernul a motivat faptul că actualizarea valorii s-a realizat la cererea reprezentanților din sectorul laptelui, precum și a Consiliilor Județene, operatori economici, și a avut în vedere fundamentarea Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR) precum și datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Utilizând rata inflației, a rezultat valoarea de 1,11 lei pentru porția de lapte și produse lactate.

Citește și:
Licitațiile pentru laptele, produsele lactate și fructele care trebuie distribuite în școli sunt încă în desfășurare la nivelul a 37 de județe, iar cinci consilii județene nu le-au început deloc, deși școala a început de 3 săptămâni – datele la zi și explicațiile Ministerului Agriculturii
Aproape 2 milioane de copii ar trebui să primească zilnic la școală, lapte și produse lactate și de panificație, iar de două ori porții de fructe. În realitate nu primesc nimic, deși școala a început de 3 săptămâni / Motivele pentru care licitațiile nici nu au fost demarate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

24 ianuarie, Ziua Internațională a Educației. Rolul pe care îl au profesorii în combaterea “discursului instigator la ură”, evidențiat de UNESCO. Curs online gratuit pentru profesori din toată lumea

Anul acesta, pe 24 ianuarie, Ziua Internațională a Educației stabilită de UNESCO, organizația semnalează importanța combaterii discursului instigator la ură, care “nu e moștenit, ci se învață”. De asemenea, UNESCO…
Vezi articolul

Proiect pilot de informare și prevenție „Fumatul nu te face mare!”, lansat de Ministerul Educației / Medicul Beatrice Mahler: Echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenților despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependența de gest

Ministerul Educației a încheiat un protocol cu mai multe instituții pentru o campanie de informare de informare corectă a adolescenților de 12-16 ani din București și Ilfov cu privire la…
Vezi articolul