UPDATE Evaluarea Națională 2023. Cei mai mulți elevi de clasa a VIII-a au încheiat proba la Matematică. Examenul a început la ora 9 / Subiectele pe care le-au avut de rezolvat

21.844 de vizualizări
Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com
Elevii de clasa a VIII-a au dat miercuri, 21 iunie, proba scrisă la Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2023. Au fost înscriși la Evaluarea Națională 161.654 de elevi și au fost absenți la Limba română peste 7.000 de candidați, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Accesul candidaţilor în săli a fost permis începând de la ora 8:00 și până la ora 8:30, conform ghidului publicat de Ministerul Educației. Proba scrisă a început la ora 9.

UPDATE: Subiectele la Matematică de la Evaluarea Națională 2023. La geometrie, elevii au avut două cuburi, iar aproape toate problemele date au fost abstracte, fără nicio legătură cu situații din viața reală

UPDATE: Rezolvarea subiectelor la Matematică, Evaluarea Națională 2023. Profesoara Florentina Pavăl: Subiectele au fost ușoare, problema 5 de la subiectul al III-lea a fost puțin mai dificilă

UPDATE: Baremul de corectare pentru proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2023

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.

La proba de Matematică, elevii pot face marcaje pe figură și pot completa figurile cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion.

Ce este permis la Matematică, potrivit Ministerului Educației

La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/ pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.

Cum se corectează o greșeală

La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.

Elevii primesc subiectele sub formă de broșură

„La probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2023, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.”

Pentru proba de la disciplina Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desenSe interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc doar colile distribuite de asistenţi.

Luni, 19 iunie, a avut loc proba scrisă la Limba și literatura română. Elevii au avut de făcut o compunere de caracterizare a unui personaj dintr-un text la prima vedere și să spună în 50-100 de cuvinte dacă e importantă respectarea regulilor, cu argumente din Octavian Paler.

Calendar Evaluarea Națională 2023
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Buna ziua,

    Propun ca regula obligatoriu de respectat de catre profesorii care supravegheaza, sa aduca la cunostinta elevilor, inainte de inceperea rezolvarii subiectelor, modul cum se corecteaza o greseala (ex. la subiectele de tip grila, cum se procedeaza pentru corectare), intarite explicatiile chiar cu un exemplu pe tabla, asa cum ati descris mai sus.
    Au existat profesori supraveghetori la proba de limba si literatura romana care nu au stiut sa dea raspuns copiilor nici atunci cand au fost intrebati direct cum se procedeaza pentru corectarea greselii, astfel incat copilul a corectat cum a considerat.

    Va multumesc,

    1. Regula este deja obligatoriu de respectat. Supraveghetorii fac instructajul elevilor, aceștia semnează că au fost instruiți. Se pare că în cazul expus de dvs supraveghetorii nu erau ei înșiși instruiți…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fraudă la Evaluarea Națională și în județul Iași. Mai mulți elevi de la Școala „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos ar fi aflat răspunsurile corecte de la profesoara șefă de comisie / Inspectoratul școlar a demis conducerea școlii și a sesizat Poliția, dar elevii au fost admiși la liceu pe baza fraudei

Un nou caz de fraudă a fost dezvăluit și în județul Iași, la Evaluarea Națională 2024 de pe 25-28 iunie. Mai mulți elevi de la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din…
Vezi articolul

Educația are nevoie mai ales de investiții pe termen lung și măsuri pentru starea de bine a profesorilor și elevilor, nu doar de recuperarea învățării, ca măsuri de redresare post Covid-19 – experți britanici

În Marea Britanie, experți în educație au analizat timp de cinci luni, anul acesta, problemele resimțite efectiv de părinți, profesori, directori de școli din învățământul primar în pandemia Covid-19. Și…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

Caz major de fraudă cu citări într-o revistă academică, la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. Conferențiarul Dan Lupu „a introdus 280 de citări fictive ale unor lucrări proprii sau semnate în co-autorat” – Pressone / Printre coautorii articolelor, secretarul de stat Gigel Paraschiv și rectorul Liviu Maha, fostul prorector Mihaela Onofrei / Universitatea anunță „măsuri imediate”

Un conferențiar de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Dan Lupu, editor al unui jurnal academic de Drept-Finanțe, a modificat articolele a peste 200 de autori pentru a-și plasa…
Vezi articolul
Vaccinul pentru Covid-19

Vaccinul pentru Covid-19 și opinia publică. Modelul folosit de “școala BBC” pentru a-i învăța pe oameni esența problemei: Ce înseamnă “risc” și “riscant” și diferența între “sigur” și “inofensiv” / Complicațiile comunicării despre vaccin în fața dezinformării și campaniilor antivaccin

Moartea cauzată de noul coronavirus – acesta este punctul de plecare pentru serviciul public de radiodifuziune din Marea Britanie, BBC, în efortul său de a educa populația despre siguranța noilor…
Vezi articolul