EXCLUSIV Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat pe o posibilă faptă de discriminare a elevilor făcută de Ministerul Educației prin eliminarea burselor de merit pentru clasa a V-a și a celor rurale pentru liceeni / La început de octombrie au loc audierile

3.829 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Autosesizarea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul eliminării burselor rurale pentru liceeni și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a a fost înregistrată, iar Ministerul Educației urmează să primească citația, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro, Cătălina Olteanu, membru în Colegiul director al CNCD. Conform sursei citate, ședințele de audieri vor avea loc la începutul lunii octombrie: „La începutul lunii octombrie vom avea ședință de audieri și îi vom invita atunci să se apere fie prin transmiterea unui punct de vedere, fie prin prezentarea la audieri”.

„Noi, CNCD-ul, prin mine, ne-am autosesizat pe 2 articole din ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022 privind criteriile generale de acordare a burselor: articolul 15 lit. d) – elevii din învățământul liceal proveniți din mediul rural nefiind incluși în acea prevedere a articolului. Dacă sunt într-o unitate școlară în altă localitate, nu pot beneficia de acea bursă de ajutor social. Ne-am autosesizat și pe acel articol 9 din ordin – elevii de clasa a V-a din învățământul gimnazial nefiind incluși în acordarea burselor de merit”, a spus Cătălina Olteanu.

Ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022 elimină bursa socială pentru elevii din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, urmând să primească această bursă doar elevii de gimnaziu și cei din clasele P-IV:

„Art. 15. — (1) Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:

d) elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”

De asemenea, același ordin elimină și bursa de merit pentru elevii de clasa a V-a. Aceasta se acorda până acum pe baza mediei din semestrul al II-lea, însă anul acesta anul școlar este împărțit altfel, pe module, nu pe semestre.

„Art. 9. — Bursele de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a—a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură”, conform ordinului.

Aceasta a explicat care este procedura după ce a fost înregistrată autosesizarea: Ministerul Educației urmează să primească o citare. După aceea, ministerul va trimite un punct de vedere, iar la final va avea loc ședința de deliberări, potrivit sursei citate: „Autosesizarea fost redactată, este înscrisă la noi în sistem. Ea se completează cu adrese către Ministerul Educației, de fapt o citare. În procedura noastră există procedura de citare, ei vor primi o informare, o citare din partea noastră că ne-am autosesizat pe aceste două spețe, urmând să ne trimită un punct de vedere. Apoi, după ce ei vor trimite un punct de vedere, vom intra în ședința de deliberări și, în cadrul ședinței de deliberări, împreună cu colegii mei, vom vedea dacă este sau nu discriminare”.

„În momentul de față, analizăm o posibilă faptă de discriminare. În ședința de deliberări hotărâm dacă este sau nu discriminare”, a completat Cătălina Olteanu.

Ordinul poate fi consultat mai jos:
Informații de context

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării este a doua instituție publică ce tratează oficial decizia ministerului de a anula bursele sociale pentru elevii din mediul rural. Într-un comunicat trimis Edupedu.ro, Avocatul Poporului a criticat eliminarea acestor burse și a transmis că „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”. – Detalii aici

Săptămâna trecută, ministrul Educației i-a acuzat de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate. Ieri, acesta i-a acuzat jurnaliștii acreditați la Guvernul României că emit „fake news” și a susținut că eliminarea burselor de merit elevilor de clasa a V-a este “un exemplu de fake news”.

După un val de critici stârnit de noile criterii de burse, Sorin Cîmpeanu a anunțat ieri că elevii ar putea să primească o alocație „forfetară” de 200-300 de lei pe lună pentru transportul până la școală. – Mai multe aici

Consiliul Național al Elevilor a acuzat Ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu. – detalii aici

Senatorul USR Ștefan Pălărie i-a cerut ministrului Educației să rectifice, printr-un nou ordin, eliminarea burselor de merit pentru elevii de clasele a V-a și pentru liceenii din mediul rural.

Lucian Lungoci, deputat PSD, este de părere că „decizia Ministerului Educației este pur și simplu aberantă, în condițiile în care rata abandonului școlar este în creștere și când una dintre cauze este legată de lipsa posibilităților financiare ale familiilor acestor elevi”.

Organizația Salvați Copiii România condamnă eliminarea fără nicio justificare a bursei de merit pentru clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate.

World Vision România solicită Ministerului Educației reintroducerea burselor sociale pentru elevii din rural, deoarece acoperirea cheltuielilor de transport nu asigură și alte nevoi specifice ale elevilor navetiști, potrivit organizației.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează în cazul eliminării burselor rurale pentru liceeni și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a

5 comments
  1. Din nou cele mai mari economii la bugetul de stat se fac pe seama copiilor nostri. Domnul ministru al educatiei a uitat ca a modificat în 2021 criteriile de acordare a burselor de merit, de la 8.50 la 9.50. Copiii de clasa a VIII a au primit anul trecut bursele de merit doar pentru primul semestru. Pentru semestrul al doilea urmau sa primeasca acum, în septembrie, sau când se virau aceste sume.
    Surpriza din nou. Bursele de merit, care înseamna munca copiilor depusa pentru toate disciplinele studiate în semestrul al doilea al anului scolar 2021-2022 se acorda altfel din nou. Se acorda doar celor cu rezultate peste 9.50 obtinute la admiterea în învatamântul liceal. Examenele susținute la limba și literatura română și cel de la matematica NU ÎNSEAMNA MUNCA DEPUSA ÎN TIMPUL ANULUI LA TOATE DISCIPLINELE. CUM REUSITI, cu ghilimelele de rigoare, sa minimalizati eforturile copiilor de fiecare data?! Economiile la buget se fac altfel, NU ASA. Rectificati aceasta nedreptate. Copiii au învatat si în semestrul al doilea, nu doar în PRIMUL.
    Concluzionând, copiii nu primesc burse de merit pentru notele de la examen, trebuie sa primească pentru rezultate școlare din timpul anului.

  2. Cred că și elevii de clasa a IX- a admiși la profil vocațional sunt discriminați în ceea ce privește media de admitere , pentru că în cazul lor există și media finală de admitere ce conține procent din notele obținute la probele eliminatorii . Corect ar fi să se ia în considerare media finală de admitere !

  3. De ce doar cei din mediul RURAL să beneficieze de acest tip de bursă? La noi în ORAȘ este doar un liceu tehnologic fără profil pedagogic, iar copilul meu a fost admis la un colegiu pedagogic din alt oraș. Dacă presupunem că se va acorda această bursă doar celor din mediul RURAL, atunci asta n-ar fi tot discriminare?!? De exemplu, orașul Voluntari; este clasificat oraș, nu mediu rural, da? Cel mai corect ar fi ca, atunci când un elev nu poate urma cursurile la un profil/specializare în LOCALITATEA de domiciliu, care include și mediul rural unde nu există licee, atunci să primească acest tip de bursă. Așa n-ar mai fi discriminare între rural și urban. Menționez faptul că nu locuiesc în Pipera… :)))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zeci de elevi din școala vizitată de Klaus Iohannis la Buzău, folosiți pentru imaginea președintelui: au fost puși să stea în soare ca să-l asculte cum vorbește despre drogurile de la festivalul Saga, pensii, inflație și legile securității. La final, aplauze

“Suntem într-o etapă în România când încercăm să îmbunătățim întregul cadru pentru școli, să venim cu abordări mai moderne, mai actuale”, a spus președintele Klaus Iohannis în declarațiile de presă…
Vezi articolul