Informatică la Bacalaureat 2023. Sfaturi de la profesorul Marius Nicoli, coordonatorul lotului olimpic național: Ne păstrăm concentrarea indiferent de felul în care s-au încheiat celelalte probe și ne rezervăm timp pentru odihnă

2.030 de vizualizări
Foto: © Lightpoet | Dreamstime.com
Candidații la BAC 2023 care aleg proba de Informatică sunt sfătuiți să se concentreze pe ceea ce știu și să se relaxeze, iar acest sfat este valabil pentru fiecare probă, spune profesorul Marius Nicoli, într-un ghid cu indicații realizat pentru Edupedu.ro. „Nu este indicat să revenim în ultimul moment la noțiuni pe care am mai încercat să le înțelegem și am întâmpinat dificultăți”, continuă profesorul, deoarece „este destul de probabil ca nici acum să nu reușim și mai degrabă ar trebui să facem încât să putem valorifica cât mai bine ceea ce știm deja”.

„Așadar ce facem cu o zi înainte de examenul de la info în contextul de mai sus: recomandarea mea este, rezumând cele spuse: ne păstrăm concentrarea indiferent de felul în care s-au încheiat celelalte probe, recapitulăm materia deja cunoscută și ne rezervăm în final timp pentru odihnă. Acum nu mai este momentul să ne facem gânduri negre pentru noțiuni de care ne amintim că nu stăpânim, ci, cum spuneam, să ajungem în cea mai bună stare mentală pentru a folosi în favoarea noastră lucrurile deja învățate”, spune profesorul, în ghidul pe care îl redăm complet mai jos.

Un sfat important pentru candidați este „să planifice bine modul în care va arăta lucrarea pe care o va preda. Ar trebui ca subiectele să fie lucrate pe ciornă și apoi să fie transcrise atent pe foaia de examen. Personal aș rezolva mai întâi subiectele care mi se par mai ușoare. Odată ce le rezolv am mai mare încredere când le mai am de lucrat pe celelalte. Pe de altă parte, dacă încep cu subiectul mai greu, în cazul în care nu reușesc să îl duc la capăt, sau dacă petrec prea mult timp la el, pot obosi, mă pot panica și pot ajunge să nu fiu în cea mai bună stare pentru a le aborda pe celelalte”, susține profesorul.

Iată mai întâi ce trebuie să știi despre Bacalaureatul 2023:

Proba la Informatică – probă la alegere a profilului – este programată miercuri, 28 iunie 2023, conform calendarului oficial de Bacalaureat 2023 pentru absolvenții de liceu.

Marius Nicoli este profesor de peste 20 de ani și predă la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova. Este coordonatorul lotului național de olimpici la Informatică și membru în Comisia Națională la disciplina de profil.

Întreaga serie de articole cu sfaturi pentru probele de BAC 2023 poate fi accesată aici și se va actualiza pe măsură ce publicăm ghidurile cu indicații de la profesori: edupedu.ro/tag/sfaturi-bac/.

Recomandările complete:

„Bacalaureatul este unul dintre examenele cele mai importante, pentru pregătirea căruia se poate aloca o perioadă mare de timp. În aceste situații, cel mai bine este ca înainte cu mai multe zile (sau săptămâni) de începerea sa, materia să fi fost deja parcursă în întregime și recapitulată de mai multe ori.

Astfel, imediat înainte ar trebui să ne preocupe mai degrabă starea mentală. Ideal este ca în preziua examenului să nu mai simțim nevoia de a mai învăța ci doar să ne odihnim și să ajungem la o stare mentală care să ne permită valorificarea în cel mai bun mod a celor deja învățate anterior.

Din punctul meu de vedere, cele de mai sus reprezintă modalitatea cea mai bună de a aborda un examen foarte important, care poate fi pregătit din timp.

Însă, din diverse motive, putem ajunge ca imediat înaintea de probe să nu putem aplica cele de mai sus. Poate chiar nu am terminat de parcurs materia, sau poate că sunt noțiuni pe care nu am reușit să le înțelegem. 

Ce este de făcut în această situație? Ne prăbușim mental cu o zi înainte de examen? Nicidecum! De fapt scopul nostru este să scoatem un rezultat cât mai bun din cunoștințele deja acumulate. Și încă putem să obținem o notă foarte bună. Nu este indicat să revenim în ultimul moment la noțiuni pe care am mai încercat să le înțelegem și am întâmpinat dificultăți. Este destul de probabil ca nici acum să nu reușim și mai degrabă ar trebui, cum spuneam, să facem încât să putem valorifica cât mai bine ceea ce știm deja. Este indicat să recapitulăm noțiunile pe care deja am reușit să le înțelegem, cu scopul de a le aprofunda. Și neapărat să ne rezervăm timp pentru odihnă în preziua examenului, să încercăm să dormim bine în noaptea de dinainte.

Revenind acum la specificul examenului de bacalaureat la disciplina informatică, trebuie să ne raportăm și la situația particulară. Este al treilea examen, după ce în zilele anterioare se desfășurase cel de Limba Română și cel de Matematică. Poate este firesc să fim obosiți puțin după aceste probe, poate suntem afectați și de faptul că ne-am dat seama că am mai și greșit câte ceva la el. În plus, adesea se întâmplă să nu mai fi recapitulat nimic la informatică de ceva timp (pentru că majoritatea elevilor de la profilul real alocă mai multe zile materiei de limba română strict înainte de examen, apoi sunt în situația că a doua zi este matematica și poate și aici se simte o pauză ce câteva zile în pregătire …).

Așadar ce facem cu o zi înainte de examenul de la info în contextul de mai sus: recomandarea mea este, rezumând cele spuse: ne păstrăm concentrarea indiferent de felul în care s-au încheiat celelalte probe, recapitulăm materia deja cunoscută și ne rezervăm în final timp pentru odihnă. Acum nu mai este momentul să ne facem gânduri negre pentru noțiuni de care ne amintim că nu stăpânim, ci, cum spuneam, să ajungem în cea mai bună stare mentală pentru a folosi în favoarea noastră lucrurile deja învățate.

Proba de informatică fiind ultima, apare și următorul avantaj: faptul că odată cu ea se încheie și bacul, ne permite să ne concentrăm strict asupra ei.

Din punct de vedere științific, aș face următoarele recomandări:

  • În primul rând fiecare elev să respecte sfaturile profesorului cu care a lucrat de-a lungul timpului. El este cel care cunoaște cel mai bine elevul și cu siguranță este cel mai îndreptățit să îi spună ce abordare i se potrivește cel mai bine înainte de examen.
  • Să planifice bine modul în care va arăta lucrarea pe care o va preda (spuneam anterior că este bine ca la început să citească întâi toate subiectele pentru a hotărî în ce ordine le abordează). Ar trebui ca subiectele să fie lucrate pe ciornă și apoi să fie transcrise atent pe foaia de examen. Personal aș rezolva mai întâi subiectele care mi se par mai ușoare. Odată ce le rezolv am mai mare încredere când le mai am de lucrat pe celelalte. Pe de altă parte, dacă încep cu subiectul mai greu, în cazul în care nu reușesc să îl duc la capăt, sau dacă petrec prea mult timp la el, pot obosi, mă pot panica și pot ajunge să nu fiu în cea mai bună stare pentru a le aborda pe celelalte.
  • Acolo unde elevii au de scris cod se recomandă indentarea (alinierea) acestuia pe foaia de examen. Elevul trebuie să aibă preocuparea de a scrie cât mai curat un program, încât corectorului să îi fie cât mai ușor să înțeleagă algoritmul folosit.
  • Bacalaureatul este un examen de testare a cunoștințelor de bază. De aceea trebuie să se caute soluții cât mai standard, nu complicate. Deseori se întâmplă ca elevi care au un volum mare de cunoștințe, peste cele de la clasa, rezultat în urma participării la olimpiade sau în urma studierii a diverse tehnologii din afara materiei de la școală, sa facă rezolvări complicate, extravagante, care li se par că sunt mai bune ca timp de executare. Optimizări trebuie făcute doar dacă ele sunt explicit solicitate în cerința problemei.
  • Și nu în ultimul rând, atenție la transcrierea pe curat a rezultatelor grilelor. Acest lucru să se facă din timp pentru că s-au mai văzut cazuri în care transcrierea în grabă a produs încurcături.

Multă baftă tuturor!”.

Foto: © Lightpoet | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2021. Patru elevi acceptați de Academia Militară West Point și de Academia Forțelor Aeriene Colorado Springs din SUA susțin astăzi primul examen de Bacalaureat din sesiunea specială

Astăzi începe prima sesiune de Bacalaureat 2021, cu etapa specială organizată pentru absolvenții colegiilor militare care participă la admiterea în academii militare din Statele Unite ale Americii. Patru elevi care…
Vezi articolul