Ioana Dăncescu, psihoterapeut: Despre interdicții și folosirea lui “NU” atunci când suntem copii

1.017 vizualizări
ioana dancescu terapia functioneaza
terapia functioneaza

Despre interdicții vom discuta in acest articol. Dorim sa vedem daca toate aceste “Nu-uri” pe care i le spunem copilului il ajuta cu adevarat sau dimpotriva.

  • Nu ai voie!
  • Nu te murdări ca un porc!
  • De ce nu stai cuminte lângă mine ca alți copii?
  • De ce nu alergi mai încet?
  • Nu mai face gălăgie!

Vi se par cunoscute interdicțiile și întrebările de mai sus? Poate și părinții voștri și ai mei le-au folosit la un moment dat. Eu știu sigur că le-am auzit de curând în parc, pe stradă, etc, și bineînțeles nu sunt singurele, lista lor poate continua. Cred că dacă am face un brainstorming împreună am genera în mod sigur un număr foarte mare de idei asemănătoare: ce spuneau cei mari că trebuie sau nu trebuie să facem.

Despre interdicții si familii

Fiecare familie este unică în felul ei, inclusiv raportându-ne la modul în care își crește și educă copii. Fiecare știe mai bine ce își dorește pentru copilul lui și ce stil i se potrivește atunci când interacționează cu copilul lui.

Citeşte şi: Oana Moraru: Misiunea familiilor în parenting e astăzi de două ori mai grea. A dispărut rolul inhibitor al fricii

Putem astfel întâlni unii părinți foarte grijulii și protectori, alții severi și cu multe reguli legate de creșterea copiilor (vom discuta și despre aceste stiluri și ceea ce le activează într-un alt articol). Majoritatea părinților sunt undeva între aceste două extreme. Ce au însă mulți părinți în comun atunci când au un copil, mai ales cu vârsta până în 7-8 ani? Cu toții s-au împrietenit cu “NU” și îl țin strâns în brațe când vine vorba de libertatea pe care o acordă copilului lor.

Puteți ciți continuarea articolului cu informații utile pe terapiafunctioneaza.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 130 de mii de elevi navetiști lăsați fără bani de transport la școală pe o schemă paralelă cu Legea: „Aloo, domnișoară, ai cumva pregătire juridică? Vom vedea cine are dreptate” – răbufnea Cîmpeanu în 2021 spre o elevă care îi spunea că se va ajunge exact în situația din prezent

Fostul ministru al Educației lasă fără transport gratuit peste 130 de mii de elevi care fac naveta între localitatea de domiciliul și cea în care merg la școală. Deși Sorin…
Vezi articolul

Rectoriada III. Cine sunt rectorii care vizează al treilea mandat, politicienii care conduc universități și cazul aparte al Politehnicii, unde alegerile au loc cu 6 luni înainte de expirarea mandatului

Portița introdusă în legea educației de miniștrii Costoiu și Pricopie devine astăzi calea pentru al treilea mandat de rector pentru 10 dintre șefii instituțiilor de învățământ superior de stat din…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2021 – Mihai Bălună, profesor la Colegiul „Mihai Viteazul” din București, despre subiectele la Matematică: 10.00 nu va fi pe toate drumurile, dar bănuiesc că o să fie multe note în jur de 9.50. Sunt foarte bine calibrate

Subiectele de la Matematică pe care elevii de clasa a VIII-a le-au avut astăzi de rezolvat la Evaluarea Națională 2021 „sunt foarte bine calibrate, sunt întrebări gradate perfect, fără să…
Vezi articolul

Op Ed / Ștefan Pălărie, senator: Trecerea creșelor la Ministerul Educației, de la primării, declanșează tăieri de venituri de până la 40% pentru personalul de îngrijire și un val de demisii. Domnule ministru, haideți să mai închidem și repararea lucrurilor stricate înainte de a începe să reformăm lucruri noi

Anul școlar 2021/2022 a debutat pe 13 septembrie 2021 cu o reformă amânată ani de zile de miniștrii educației – transformarea creșelor din centre de servicii de îngrijire în unități…
Vezi articolul