La discuțiile cu premierul Ciolacu și sindicatele profesorilor, Ministerul Educației nu ar fi prezentat niciun impact bugetar pe “inechitățile salariale” ale angajaților din funcții de conducere – directori, contabili-șefi și secretari-șefi – surse

1.473 de vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
La discuțiile de luni de la Guvern, Ministerul Educației nu ar fi prezentat niciun impact financiar privind eliminarea inechităților pe salarizarea directorilor și personalului didactic din funcțiile de conducere și îndrumare, potrivit surselor Edupedu.ro. Ar fi vorba de 12.000 de persoane – directori, secretari-șefi și contabili-șefi – ale căror salarii ar trebui majorate. În paralel, există în Parlament un amendament care a trecut miercuri de comisia de învățământ, prin care s-ar majora cu 1500 de lei brut salariile directorilor de școli, grădinițe și creșe.

Informația vine în contextul în care în ședința comisiei, președinta comisiei, deputata PSD Dumitrița Gliga, a spus că Ministerul de Finanțe nu susține majorarea salariilor directorilor de școli și că Ministerul Educației trebuie să prezinte fișa fiscală pentru susținerea acestui amendament”. La rândul său, vicepreședintele comisiei, deputatul UDMR Szabo Odon, a făcut referire la întâlnirea de luni dintre premier și sindicate spunând: “mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani”.

După discuțiile de luni de la Guvern, conform unui comunicat de presă, “în ceea ce priveşte eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ, din dispoziţia premierului Ciolacu, Ministerul Educaţiei şi sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea soluţiilor tehnice. Ulterior, acest mecanism de lucru va fi extins cu reprezentanţi ai Ministerelor Muncii şi Finanţelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativă prin a căror aplicare să fie îndreptate inechităţile salariale din educaţie. Aceste propuneri vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, la următoarea întrevedere”.

De precizat, în cadrul acestor discuții nu s-au avansat sume cu cât ar putea crește salariile directorilor.

Recent, Ligia Deca spunea despre salariile directorilor de școli: Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ.

“Am mare încredere însă că directorii vor înțelege că este o chestiune tranzitorie și îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită și acum, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli, pe 9 octombrie, la Timișoara, conform Renașterea Bănățeană.

Majorarea salariilor directorilor de școli a fost avizată miercuri în ședința comisiei de învățământ. Este vorba despre un amendament inițiat de UDMR și PNL la Ordonanța de urgență 57/2003 și vine în contextul în care 2500 directori de școli și grădinițe i-au cerut salarii mai mari premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, pe 29 august, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor fără funcție.

“Ministerul de Finanțe nu susține amendamentul (n. red care majorează salariile directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1500 de lei), iar Ministerul Educației trebuie să prezinte fișa fiscală pentru susținerea acestui amendament”. În schimb, vicepreședintele comisiei, deputatul UDMR Szabo Odon, a făcut referire la întâlnirea de luni dintre premier și sindicate spunând: “mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani”.

“Directorii de școli ar putea primi majorările salariale promise din decembrie, dacă în următoarele 2 săptămâni se dă votul în plen”, a spus Szabo Odon pentru Edupedu.ro, miercuri.

El a mai precizat că totuși s-au făcut niște calcule, iar banii ar putea veni la rectificarea bugetară. Aceasta ar putea avea loc în luna noiembrie, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

În luna septembrie, deputatul Szabo Odon explica pentru Edupedu.ro  că “suma este una infimă, lejer se poate acorda prin rectificare bugetară. Pentru acest an ar fi nevoie doar de 5-6 milioane de euro pentru aceste 4 luni rămase” (n. red cele 4 luni erau luate în calcul din septembrie).

”Dacă va fi adoptat în comisie și votat în plen, ar putea intra în vigoare din luna octombrie a acestui an”, mai spunea deputatul UDMR luna trecută.

Calculele sunt făcute însă pe 9000 de directori și școli și grădinițe, iar o majorare cu 1500 de lei brut ar însemna un impact bugetar de 162 de milioane de lei pe an.

Sursele Edupedu.ro spun însă că ar fi vorba în total de 12.000 de angajați pentru personalul didactic de conducere de îndrumare și control. Sunt vizați și directori adjuncți și inspectori. Dacă ar rămâne suma de 1500 de lei acordată, impactul ar fi de 180 milioane de lei, față de 162 de milioane.

Edupedu.ro a scris pe 29 august că 2.500 de directori de școli îi cer Guvernului Ciolacu salarii mai mari. Aceștia sunt nemulțumiți că un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor.

„Este nevoie ca, până la finalul anului școlar curent, respectiv până la 31 august, Guvernul să decidă cum îi sprijină pe directorii unităților de învățământ și echipele acestora și care este profilul directorului pe care îl susține, inclusiv prin politica de salarizare”, se arată în scrisoarea deschisă.

„Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere. Drept care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor”, potrivit documentului.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro la acel moment că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”.

În luna iulie, sindicatele au cerut ministrului Educației să schimbe, printr-o ordonanță de urgență, o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli.

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Legea salarizării unitare ar fi trebuit să fie deja în Parlament, la 1 septembrie, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat, iar recent Deca a lăsat de înțeles că nu va mai fi adoptată în acest an nicio astfel de lege: Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. Acum, care va fi această variantă, vom vedea, declara ministra.

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Majorarea salariilor directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1.500 de lei brut, avizată în comisia de învățământ / Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița, a vrut să amâne discuția pentru că nu există fundamentare fiscală. Deputatul UDMR Szabo Odon: Mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani
Majorarea salariilor directorilor de școli cu 1.500 de lei brut – amendament depus de deputatul UDMR, Szabo Odon / Mulți directori de școli și-au depus demisiile, după ce i-au cerut salarii mai mari premierului Ciolacu, într-o scrisoare deschisă
Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ / Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție

Elefantul din cameră, noua lege a salarizării, nu ar fi existat în discuțiile cu sindicatele din Educație de la Guvern. De la Palatul Victoria anunțul oficial este că Marcel Ciolacu și liderii FSE și FSLI au vorbit despre programe sociale și investiții în educație 
BREAKING 2.500 de directori de școli cer Guvernului Ciolacu salarii mai mari: un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor
Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor făra funcție. “Procentul este destul de ridicat”, spune liderul sindical Marius Nistor, FSE / Stavri, FSLI: Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de școli
Rezultatele discuției dintre sindicatele profesorilor și premierul Ciolacu, după ce Guvernul le-a mințit că legea salarizării va fi gata pe 15 iulie și pe 1 septembrie depusă în Parlament: Salariile din Educație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor acuză operatorii de transport și consiliile județene de abuz de putere, spune că procesul de acordare a transportului gratuit pentru elevi este blocat / CNE cere sancțiuni și plata retroactivă a abonamentelor pe septembrie și octombrie

Consiliul Național al Elevilor (CNE) acuză, într-un comunicat emis vineri, operatorii de transport și reprezentanții autorităților județene de faptul că nu respectă noile reglementări în privința transportului elevilor. Organizația “condamnă…
Vezi articolul

Marile noutăți din pachetul de reformă ”România Educată”: examen de admitere înainte de Evaluarea Națională la liceele unde cererea depășește oferta, teze unice, reorganizarea inspectoratelor județene. Dan Barna: noua strategie va fi adoptată printr-un memorandum al guvernului

Una dintre modificările în sistemul de educație preuniversitar prevăzute de proiectul ”România Educată” discutat luni la Cotroceni de președintele Iohannis cu liderii coaliției este că liceele vor putea să își…
Vezi articolul