LISTA Cursuri gratuite de programare și robotică pentru elevii de gimnaziu din mediul rural și orașe mici

1.951 de vizualizări
Foto: Code Kids
Programul CODE Kids ajunge în mai multe școli, centre comunitare, primării și noi biblioteci publice din țară. Timp de 2 ani, copiii învață noțiuni de bază în programare, robotică, realizare de aplicații, jocuri și animații.
  • Programul s-a extins în Botoșani, Călărași, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Teleorman și Vaslui și acoperă comunități din 33 de județe
  • Județul Dâmbovița deține recordul comunităților rurale care au acces la cursurile de programare
  • Clubul de la Biblioteca Județeană din Constanța este cel mai numeros: 77 de copii
  • Lista cluburilor active poate fi consultată la finalul articolului.

Programul gratuit CODE Kids se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani, care vor să își dezvolte competențele de programare vizuală și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Copiii învață noțiuni de bază în programare, robotică, realizare de aplicații, jocuri și animații.


Elevii din medii vulnerabile sau din orașe mici ale României, dar și din unele zone din Republica Moldova pot parcurge cursurile de doi ani ani, gratuit.

Programul s-a extins acum în județele Botoșani, Călărași, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Teleorman și Vaslui.

Părinții contactează biblioteca/centrul/asociația/școala și își înscriu copilul la grupa de începători CODE Kids. Cursurile se țin o dată – de 2 ori pe săptămână, în funcție de fiecare localitate și rezolvă teme.

85 de biblioteci publice locale, 10 școli, 7 organizații neguvernamentale, 5 licee și 2 primării s-au alăturat inițiativei, iar până acum au participat la cursuri peste 4.600 de elevi de la lansarea proiectului în 2017.


„Anul acesta avem 109 cluburi active, la nivel național, ceea ce demonstrează avântul pe care l-a prins programul CODE Kids. Entuziasmul copiilor și al coordonatorilor de cluburi este molipsitor! Ne bucură faptul că i-am prins în această vâltoare a cunoașterii și suntem pregătiți să le antrenăm abilitățile digitale și soft skills, astfel încât să fie instruiți pentru profesiile care vor apărea în următorii zece-douăzeci de ani,” spune Mircea Stan, manager de proiect CODE Kids România


“Într-o lume în care tehnologia avansează cu rapiditate, CODE Kids reprezintă o oportunitate de alfabetizare digitală pentru copiii din mediul rural, astfel încât aceștia să fie pregătiți să dea piept cu meseriile viitorului. În cei doi ani de program, elevii vor avea acces la noile tehnologii și la instruiri gratuite oferite de profesioniști în domeniu, vor crea aplicații mobile, vor învăța să programeze roboței, își vor dezvolta cunoștințele de matematică, logică și limba engleză și vor descoperi cât e de frumos să lucreze în echipă. Din punctul meu de vedere CODE Kids se rezumă la un singur cuvânt – viitor. (..) Programul oferă șansa copiilor din mediul rural să acceseze un domeniu extraordinar de interesant și complex printr-un club de coding gratuit,” spune Narcis Lunceanu, coordonator tehnic CODE Kids România.


Județul Dâmbovița numără cele mai multe localități partenere în programul CODE Kids, majoritatea rurale. Copiii se pot iniția în tainele programării în cele 21 de cluburi active. Surpriza sezonului în materie de membri ai clubului a fost Biblioteca Județeană Constanța, care a atras 77 de elevi.


„Am înțeles că viitorul de azi este prezentul de mâine, cel ce este „om mic” astăzi va fi „om mare” mâine. Va lua decizii, va influența lumea, va munci, va avea familie și copii la rândul său. (…) Am cunoscut niște copii fantastici, cu un potențial inegalabil, care au parcurs primele zece etape din cursul 2 de pe platforma code.org cu mult entuziasm și așteaptă cu nerăbdare următoarele provocări,” spune Elena Cioclin, inspector de specialitate Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, Coordonator CODE Kids.

Lista Cluburilor CODE Kids 2022 din țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Din lipsă de educație, unii aleg repere toxice. Cei 500.000 de urmăritori ai ai lui Cumpănașu pe TikTok reprezintă o ușă închisă în nas și o ureche care nu a vrut să asculte” – Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor

Aparițiile lui Alexandru Cumpănașu în mediul online nu sunt o surpriză și nici numărul mare de fani pe care acesta îl are pe platforma TikTok, spune Rareș Voicu, președintele Consiliului…
Vezi articolul